Luxus sáfrányos zsemle
2023. 12. 04.
A karácsonyi varázslat kezdődjék ezzel a sáfrányos zsemlével, amely az ünnep varázslatát rejti el minden egyes falatban. Receptünk most is az Ankarsrum receptkönyvből való.
Hozzávalók
Tészta
500 ml tej
50 gramm élesztő
1 gramm sáfrány
1 tk cukor
200 gramm szobahőmérsékletű vaj
1 tk só
180 gramm cukor
840 gramm liszt
Töltelék
200 gramm mandula paszta
100 gramm vaj
2 evőkanál cukor
2 tk vaníliás cukor
Luxus sáfrányos zsemle lépésről-lépésre:
Melegítsd fel a tejet 37 °C-ra.
Szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta.
A tésztatálba morzsold bele az élesztőt, és öntsd fel a tejjel.
A sáfrányt 1 gramm cukorral daráld le, és keverd hozzá az élesztős tejhez.
Most add hozzá a vajat, a sót, a porcukrot és szinte az összes búzalisztet, csak egy keveset hagyj a meg a sütéshez.
Állítsd be az időzítőt 10 percre.
Tedd rá a fém tálra a fedelét, és hagyd duplájára kelni, körülbelül 40 percig.
Amíg a tészta kel, reszeld le a mandulát, és keverd össze a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral.
A tésztát enyhén lisztezett tepsiben nagy téglalappá nyújtsd ki, és kend rá a töltelékre, majd hajtsd át a hosszú oldalt a másik oldalra.
Vágj körülbelül 2 cm-es csíkokat, csavard meg és forgasd meg úgy, hogy a tészta vége a zsemlék alatt legyen.
A zsemléket helyezd sütőpapírra és konyharuhával letakarva 30 percig kelesszed.
Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra.
Kend meg a zsemléket a felvert tojással és szórd meg a tetejüket mandulával és porcukorral.
A sütő közepén sütsd meg 6-8 percig, amíg a zsemlék aranybarnák nem lesznek.
Anka tipp:
Rácson, konyharuha alatt hagyd teljesen kihűlni.