gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Így készül a sütőtök

2024. 10. 29.

Így készül a sütőtök

Miért számít gyümölcsnek a sütőtök? 

Mindent gyümölcsnek tekintünk botanikai értelemben aminek a termése magvakat tartalmaz. Ugyanakkor, egyéb tulajdonságai, igényei és szezonalitása miatt a köznyelv téli zöldségként is hivatkozik a sütőtökre. Szereti a meleg körülményeket (például a sütőt), és számtalan egészséges és hasznos tápanyagot tartalmaz.

A sütőtök tehát a valóságban két világ gyermeke, a zöldségek és gyümölcsök világának is számos előnyös tulajdonságát hordozza magában. És ki ne akarná egy ilyen különleges és sokoldalú eledelből kihozni a maximumot?

 

A sütőtök sokoldalúsága

A sütőtök számos előnye közé tartozik, hogy nem csak egészséges és ízletes, de igazi régi motoros a hazai gasztronómiában. Ez egyáltalán nem véletlen! A garbós, bekuckózós, forró teázós téli évszakhoz kiválóan passzoló ízvilága nem csak a konyhát melegíti fel, hanem a lelkeket is. Valószínűleg ezzel lopta be magát a szívünkbe!

A sütőtök sokoldalúságát mutatja, hogy Halloween alkalmával is gyakran előkerül – igaz, ekkor elsősorban dekorációs feladatokat lát el.

Ettől függetlenül, már-már rémisztően sokoldalú ennivaló (és, ugyemég a rémisztésben is elsőrangú, ha faragunk rajta egy kicsit).

Nézzük, hogyan hozhatod ki a maximális ízeket a téli időszakra a két világhoz tartozó kettős ügynökből, a sütőtökből!

 

Így készül a legjobb sütőtök

1. Legyen tiszta játék!

A sütőtök készítésekor nem meglepő módon fontos figyelni arra, hogy alaposan átmosd és megtisztítsd, kellemetlen érzés amikor a nem megfelelően tisztított alapanyag váratlan meglepetéseket okoz fogyasztás közben.

A tiszta sütőtököt vágd tetszés szerint kisebb szeletekre: először félbe, aztán nagyedekbe, végül javasolt pár ujj vastagságú szeletekre szabni, és megszabadulni a magoktól!

2. Kerüljön a sütőtök a sütőtökbe!

A szeleteket alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsiben helyezd be a sütőbe, és az egészet takard le alufóliával. A sütő legyen 200 fokon előmelegítve. Ebben az állapotban hagyd sülni 15 percig.

3. Le a fóliával!

Ezután a fóliát vedd le a szeletekről, és hagyd további 45 percig sülni, miközben élvezed az otthonodban terjengő ínycsiklandó aromákat. Fontos, hogy puhulásig süsd a szeleteket! Minden mesterműnek kell legyen egy íve, így levezetésképpen jót tesz, ha 15 percig hagyod pihenni a kikapcsolt sütőben

4. Jöhetnek az extrák!

Persze önmagában is fogyasztható a sütőtök, de ha igazán szeretnéd élvezni lelkes töksütésed gyümölcsét, akkor chilivel, mézzel vagy gyömbérrel is felturbózhatod az egyébként  is ínycsiklandó csemegét.

Persze nincs kőbe vésve, hogy hogyan készül a sütőtök, és ebben a viszonylag rövid folyamatba is számos csalafintaság bekerülhet, hogy tökéletesen a saját ízlésed szerint formáld a receptúrát. Kísérletezz bátran a sütőpapírral és az alufóliával, a szeletek nagyságával, a sütési idővel, vagy éppen azzal, hogy milyen sütőben sütöd.

Különböző eredményhez, állaghoz és ízvilághoz vezethet ha például egy hagyományos gázüzemű statikus sütőt használsz, vagy éppen egy kompakt pizza kemencébe helyezed a szeleteket.

 

Webáruházunkban számos méretben, kategóriában és technológiában találsz sütőket széles választékban. Ha megkaptad a kedvet a kísérletezéshez, akkor mindenképp nézz körül az oldalunkon nálunk!

Szívesen ismersz meg érdekes ételeket? Oszd meg a cikket ismerőseiddel, és kövess minket Facebookon hasonlóan izgalmas tartalmakért!


Kapcsolódó termékeink