Meghökkentő, mégis finom pizzafeltétek
2024. 10. 18.
Alternatív pizzaszószok
Valószínűleg a nápolyi pizzaszakácsok többségének már a (hazánkban nagyon is kedvelt) fokhagymás-tejfölös alaptól leválna a szívéről a koszorúér. Az alap pizzaszósz (szigorúan) kézzel passzírozott paradicsomból, (szigorúan) tengeri sóból és bazsalikomból készül. Ebből az alapból készítik a tésztára az ún. “paradicsom csigát”. Ezt egy szószos kanállal csinálják, (szigorúan) egy mozdulattal.
Ennek ellenére – a világ más tájain, ahol a nápolyiak nem látják – érdemes az alap pizzaszószon kívül mást is kipróbálni.
Pizzaszósz sárgadinnyéből
A sárgadinnye és a pármai sonka jó barátok, pizzán is zseniális páros. Amikor szezonja van, pürésíts egy adag kockára vágott sárgadinnyét! Kend meg vele a tésztát, mehet rá a mozzarella, és irány a sütő. Sütés után halmozz rá egy adag pármai sonkát. Öntsd nyakon egy adag olívaolajjal, és máris kész a pármai sonkás pizza nyári verziója.
Pizzaszósz citromból
Meglepő lehet, de ha egy kis felolvasztott vajba citromhéjat reszelsz, és egy korty tejszín társaságában rotyogtatod pár percig, remek kis pizzaszósz lesz a végeredmény. Kend meg a nyers tésztát ezzel az illatozó szósszal, és a mozzarella szórás után mehet is sülni. Sütés után reszelj rá még egy kis friss citromhéjat, és szórd meg ropogósra sült parmezán forgácsokkal.
Feltétek
Bár a tradicionális pizzériákban elég szigorúan veszik a pizzakészítés szabályait, már Olaszországban is akadnak olyan helyek, ahol nyitottak az újdonságokra. Sőt, mondhatni már-már mindennapos, hogy meghökkentő kreatúrákat találunk az étlapon.
Rozmaringos-krumplis pizza
Néhány burgonyát felkarikázva egy kis olívaolaj társaságában dobj a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. Miután egy adag tejfölbe belereszeltél egy fokhagymát, és beledaraboltál egy kis rozmaringot, kend meg vele a nyers és kinyújtott pizzatésztádat. Ezután jöhet a mozzarella, és az elősütött krumpliszeletek. Sütés után olívaolaj csiga a tetejére, és még egy adag friss rozmaring, és voila! Kész is a rozmaringos-krumplis pizza!
Lilakáposztás pizza
Ha esetleg egy kacsacomb-vacsora után, megmaradt egy adag párolt káposztád, még véletlenül se dobd ki. Dobj össze egy pizzatésztát, pürésítsd le a káposzta felét, és kend meg vele a tésztát. A pizzára mehet a sajt, a maradék párolt káposzta, és ha maradt egy fél kacsacomb is, abból is lehet rá cafatokat tépkedni. Sütés után illatoztasd meg egy kis olívaolajjal. Isteni lesz a végeredmény!
Karamellizált körtés-kávés pizza
Egy serpenyőben egy kis olívaolajon, egy szórásnyi cukor társaságában karamellizálj meg néhány körtecikket. Halmozd a tejföllel megkent pizzatésztád tetejére, és (ugye már mondanunk sem kell?) jöhet a mozzarella. Sütés után szórd meg egészet pörkölt kávészemekkel. Ezek után nem maradt más hátra, mint az elmaradhatatlan olíva csiga.
A feltét, ami miatt kettészakadt a világ
Van egy feltét, ami ugyan manapság már nem számít meghökkentőnek, viszont világméretű vitákat generál. Nemhogy a nápolyi pizzaszakácsok, de az egész bolygó kiakadt rajta. A feltét, ami miatt házasságok mehetnek szét. Van, aki imádja, van, aki egyenesen szentségtörésnek tartja. Ez a feltét pedig nem más, mint az ananász. Te melyik táborhoz tartozol?
Reméljük sikerült kedvet csinálnunk valami újdonság kipróbálásához. Próbáld ki valamelyik pizza különlegességet a fentiek közül! Dagassz be egy adag tésztát, és amíg kel, látogass el Facebook oldalunkra!
Kapcsolódó termékeink
GAMMO pizzaszeletelő - ø10cm
1.524 HUF(1.200 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzavágó
3.302 HUF(2.600 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 30cm-ónozott
3.810 HUF(3.000 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 34cm-ónozott
4.318 HUF(3.400 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 30cm-tapadásmentes
7.366 HUF(5.800 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 34cm-tapadásmentes
8.636 HUF(6.800 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzalapát
19.812 HUF(15.600 HUF + ÁFA)
Felültöltős pizzaszállító thermoláda, 62 literes
51.308 HUF46.228 HUF(36.400 HUF + ÁFA)