gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ma van a Nutella világnapja!

2018. 02. 04.

Ma van a Nutella világnapja!

Hiába a tudatos táplálkozás és az egészségkultúra fellendülése, a Nutella mit sem veszített népszerűségéből. Ezt jól példázza egy egészen friss, január végi eset, amikor egy francia üzletlánc árleszállítási akciójának hatására valósággal megrohamozták a vásárlók a boltokat, néhányan egymásnak estek, több helyszínre rendőrt kellett hívni, mint egy keményebb Black Friday-armageddon idején.
 
A Nutella ünnepét, vagyis a Nutella világnapot immár 11. alkalommal rendezik meg. A márka jó érzékkel használta ki az eredetileg alulról építkező kezdeményézest: az akciót 2007-ben indította egy Sara Rosso nevű amerikai blogger, 2015-től viszont a Ferrero már központilag szervezi a világnapot. Ilyenkor a rajongók a világszerte közösen ünnepelhetnek, megosztva egymással nutellás élményeiket. Idén is többféleképpen megtehetik ezt az akció hivatalos oldalán, ahova #worldnutelladay hashtaggel ellátott nutellás fogásokat, a Nutella-inspirálta műalkotásokat, az édességet éltető dalokat, illetve Nutella-partikról készült fotókat és videókat várnak a szervezők.
 
A világnapon és az apokaliptikus vásárlási rohamokon túl a Nutella tagadhatatlanul mély nyomot hagyott a teljes gasztrokultúrán, ám ennek eredménye - különösen egészségügyi szempontból - finoman szólva is erősen vitatott. 
 
Ha sorra vesszük a különféle nutellás fogásokat, megkerülhetetlenek az olyan, majd mindenki által imádott reggelik és desszertek, mint a nutellás kenyér vagy a nutellás palacsinta, de tortákban és süteményekben krémként is bármikor felhasználható az édesség, nem beszélve az olyan, szabadon ízesíthető finomságokról, mint egy reggeli müzli.
 
A pizzás válogatásunk óta azt is lehet sejteni, hogy gyakorlatilag bármiből készülhet pizza, így csokiból és Nutellából is. Ennél nem sokkal elvetemültebb, amit a McDonald’s követett el kb. másfél évvel ezelőtt, amikor megalkották a Nutellás hamburgert. Sajnos mifelénk (egyelőre) nem lehet kapni, első körben a Nutella hazájában, Olaszországban dobták piacra.
 
Hamburger, húspogácsa helyett Nutellával.
 
Annyira talán nem egzotikus, mindenesetre kreatív és vizuálisan is izgalmas megoldás a nutellás mini pitenyalóka - az egyik legfinomabb nem hagyományos nutellás édesség a Readers Digest szerint.
 
Nutellás pitenyalóka
 
Ennél már jóval megosztóbb (vagy inkább ízléstelenebb, de mindenképp instant koleszterinsokk) a nutellás hasábburgonya, a kevésbé edzett gyomrúaknak viszont még durvábban hangozhat a Nutellába forgatott bacon (ami mégcsak nem is valami extrém vadhajtás, hanem meglepően elterjedt fogás).
 
Így fest a Nutellába forgatott bacon.
 
Néhány meghökkentő adat és sztori a Nutelláról:
 
• Ha nem is feltétlenül ezen a napon, de 1940-ben született a Nutella, amelyet egy olasz cukrász, Pietro Ferrero alkotott meg, hogy olcsó alternatívát találjon a második világháború miatt iszonyatosan megdráguló csokoládénak. Sok mogyoró és egy csipetnyi kakaó - nagyjából így nézett ki az összetevők aránya.
 
• Tavaly egy hamburgi fogyasztóvédelmi teszt után kiderült, hogy a Nutella receptjét titokban megváltoztatták, így arányaiban valamivel több tejpor és cukor került a termékbe, vélhetően épp a kakaó rovására.
 
• Eredetileg Giandujo néven futott az édesség, ami ekkor még egy szilárd, szeletelhető állagú eledel volt, később a praktikusabb, könnyebben terjeszthető verzióját Supercrema-nak nevezték.
 
• A Nutella név 1964-ben vált hivatalossá amikor a termék Angliában debütált. 

• A Nutella elnevezés az angol nut (mogyoró) és a latin ella utótagból (jelentése: édes) született.

• Olasz boltokban évekig ingyen kóstolót adtak nutellás kenyérből a betérő gyerekeknek.

• 2015 elején minden 2,5 másodpercben eladtak egy üveg Nutellát.

• 1,4-szer körbeérné a földet, ha a 2013-ban eladott összes Nutellát egymás mellé raknák.

• A Nutella gyártásához a világ mogyorótermelésének negyedét használják fel, sőt, a termék vitte sikerre a mogyorótermesztést: mióta a '60-as években piacra került a krém, a világ éves mogyorótermelése megnégyszereződött. Ezzel pedig Törökország járt igazán jól, mert az ottani ültetvényekről származik a világ mogyoró-össztermésének harmada.

• A Nutella egykori tulajdonosának fia, Pietro Ferrero kb. 26,8 milliárd dolláros vagyonával Olaszország leggazdagabb embere volt 2015-ös haláláig. A Ferrero további termékei még a gyártó nevét viselő Ferrero Rocher mellett a Kinder és a Tic-tac is.

Jó ünneplést, és jóízű falatozást kívánunk minden rajongónak!