Málnás zsemlecsoda
2021. 07. 21.
Hagyományos zsemle helyett legyen ma valami különleges! A megszokott péksüteményt a héten málnával dobjuk fel. Készíts egyszerre akár 100 zsemlét az Ankarsrum robotgép segítségével tisztán, kihasználva a gépi dagasztás minden kényelmét.
Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók a tésztához:
1800 ml zabtej
150 gramm élesztő
400 gramm cukor
45 gramm őrölt kardamom
20 gramm só
2500 gramm liszt (+ szükség esetén még több)
350 gramm laktózmentes puha vaj / margarin
800 gramm laktózmentes túró a töltelékhez feltöltése (helyettesíhető Alpro, vagy a vaníliás görög joghurttal)
100 gramm cukor
5 gramm vanília aroma (ha nem vanília ízű túrót, vagy joghurtot használsz)
800 gramm málna (fagyasztott vagy friss)
kb. 300 ml juharszirup a zsemlék lekenéséhez
Málnás zsemlecsoda lépésről lépésre
• Állítsd össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta, valamint a dagasztóhengerrel, melyek az alapkészlet részei. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBAN, hogy miket rejt a kezdő doboz.
• Melegítsd fel a zabtejet kb. 40 ° C-ra.
• Öntsd bele a tálba.
• Morzsold bele az élesztőt a tálba.
• Indítsd el a gépet alacsony sebességgel.
• Tedd bele a kardamont, a sót és cukrot, majd keverd jól össze ezeket az összetevőket ANKA segítségével.
• Adagold hozzá apránként a lisztet.
• Ha hozzáadtad a liszt körülbelül ¾ részét, öntsd hozzá az olvasztott vajat is.
• Tartsd a gépet közepes sebességen és add hozzá a maradék lisztet.
• Nyomd előre és hátra a dagasztókampót,így segítve elő a dagasztást.
• Állítsd be az időzítőt 10 percre.
• Ha lejárt, a kész tésztát oszd három részre. Egy rész maradjon az ANKARSRUM fém tálban, ezt fedd le. Helyezd a másik két részt egy másik tálba és takard le.
• Kelesztd a tésztát meleg helyen 45 - 60 percig.
• Tedd az első adag tésztát egy lisztezett felületre és oszd fel három részre.
• Gyúrd be a részeket tekercs alakúra és oszd fel apró darabokra. Minden darabot formázz gömb alakúvá, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Mi 9 nagy zsemlét sütöttünk egyszerre, de készíthetsz több kisebb zsemlét is.
• Fedd le és hagyd a zsemléket 15 percig kelni.
• A töltelékhez keverd ki a laktózmentes túrót a cukorral.
• Melegítsd elő a sütőt 200 ° C-ra.
• Önts lisztet egy tányér tetejére, márts egy vizespohár alját a lisztbe, és nyomj egy kört középre minden zsemlébe.
• Töltsd meg a közepét 2-3 szem málnával és 1-2 evőkanál túrókeverékkel. A tetejére is tegyél pár szem málnát.
• Kend meg a zsemlék tetejét juharsziruppal.
• Süsd a sütőben 15 percig, vagy amíg a zsemlék aranybarna színűre és szilárd halmazállapotúra sülnek
• Süsd meg fentiek szerint az összes zsemlét.
ANKA tipp:
Ha nehézséget okoz lekötni a gyermekeket a szünidőben, netán több nebulót is vendégül látsz, akkor süssetek közösen málnás zsemléket.