gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

MERJ otthon kenyeret sütni!

2020. 09. 09.

MERJ otthon kenyeret sütni!

Zsófi és Szilvi minden mozdulatából „süt” a házi kenyér készítés szeretete, a kovász és a többi alapanyag iránti tisztelet és a profizmus.

Nem véletlen, hogy a Kenyér Java Fesztivál megálmodói alkották meg az ANKARSRUM robotgép őszi kisfilmjeit, melyek működés közben mutatják be a háziasszonyok álmát. A hölgyeket saját kenyérütős élményeikről kérdeztük, az új videó sorozat és a sikeres fesztivál apropóján.

ANKARSRUM: Összegezve a fesztiválon tapasztaltakat, mi volt a legfontosabb tanulság, élmény, tapasztalás Számotokra?

Szilvi: Elsősorban az, hogy egy jó ügy mellett állni, barátokat szerezni, finomakat enni, együtt készülni, izgulni, családoddal osztozni az örömödön a lehető legjobb élmény. Mindemellett fantasztikus élmény volt olyan emberek társaságában lenni, kenyér illatot szippantani, akik számára a kovászos kenyér hasonlót jelent mint nekem.

Zsófi: Legjobb élmény volt találkozni a látássérült pék képzés vezetőjével és az egyik végzett VAK pékkel. Hihetetlen kedves ember, aki végtelenül hálás volt. Élmény volt beszélgetni olyanokkal, akikkel eddig csak online platformon “találkoztunk”, arcot tudtunk csatolni egyes fotókhoz. Tanulságként rá kellett újra jönnöm, hogy egy nap csak 24 óra.

ANKARSRUM: Szerintetek mi kellene ahhoz, hogy többen el merjék kezdeni az otthoni kenyérsütést?

Szilvi: Sokkal többet kellene szerintem személyesen, csoportban, egymást támogatva sütni.

Zsófi: kiemelni, hogy a kovászos kenyér elkészítése is jól időzíthető folyamat, így akár gyermek és munka mellett is megoldható. Nem igényel állandó, több órás konyhában ácsorgást.

 

ANKARSRUM: Olcsóbb otthon kenyeret sütni?

Szilvi: Ha azt vesszük számításba, hogy ez elfogy és nem kerül kidobásra, és a családnak ízlik, akkor mindenképp. Zsófi: Nem túl sok fogalmam van mennyibe kerül jelenleg egy kenyér a boltban. De a lényeg, hogy tudod mi kerül bele, mit raksz az asztalra és ez már megéri.

 

ANKARSRUM:  Miért javasoljátok Ti, tapasztalt Konyhatündérek, hogy otthon süssünk kenyeret?

Szilvi: Túl azon, hogy általunk szeretettel készített pékárut tesszük az asztalra, számomra például kikapcsolódás is, amikor tervezem és készülök a sütésre. Főleg amikor már babusgatom a tésztát, majd a finom kenyérillat betölti a teret, és már alig várjuk, hogy beleharaphassunk.

Zsófi: Amikor elkezdtem kovásszal sütni elsősorban azért sütöttem, hogy tudjam, mi kerül az asztalra, aztán hobbi lett, aztán még több. Szóval csak vigyázva javaslom…

 

ANKARSRUM:  Mit tanácsolnátok annak, aki még csak kacérkodik a kenyérsütéssel, de fél belevágni?

Szilvi: Mindenképp kezdje el, keressen fel akár csoportot, segítőt, trénert, vagy workshopot, ha úgy érzi egyedül nehéz belevágni, mert aki egy kicsit is kacérkodik a kenyérsütéssel, a számára megfelelő technikával csodákat művelhet a konyhában. Az élmény szerintem magával ragadó.

Zsófi: minél többet olvasson utána és egyidejűleg csinálja is, és tartson ki. Kovászos kenyeret sütni más mint élesztőset.

 

Összefoglalva tehát kövesd videóinkat, merj belevágni, kérj segítséget, tájékozódj és ne add fel, hiszen az otthon, szeretettel „babusgatott” kenyérnek valóban nincsen párja!