gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Midsommar, Svédország örömünnepe

2018. 06. 22.

Midsommar, Svédország örömünnepe

Majdnem mindenki találkozott már a svéd bútoráruház kijelzőin futó kisfilmmel, amiben gusztusosan feldíszitett, friss finomságokkal megrakott asztalok mellett vidáman ünneplő társaságot láthatunk Midsommar ünnepén. De valójában mit is ünnepelnek ekkor Svédországban?

Szent Iván éjjele

Az ünnep eredete egészen a kora középkorra nyúlik vissza, eredetileg nyárköszöntő termékenységi ünnep volt. Ez az év legrövidebb éjszakája, ami Svédország északi részén teljes nappali világosságot jelent, és délen is csak 1-2 órára megy le a nap. Eleinte a fiatalok és főként az ország vidéki területein ünnepelték. Ilyenkor, Keresztelő Szent János (azaz Szent Iván) tiszteletére szent patakokat kerestek fel, hogy azok gyógyhatású vízéből igyanak, a partján pedig játékokkal és tánccal szórakoztatták magukat. Később az ünnep elterjedt  az ország középső és déli területein is. Sokan fedíszitették a házaikat és májusfát állítottak, amit körbetáncoltak. A molnárok ünnepségeket rendeztek, ahol savanyított heringet, sört és pálinkát szolgáltak fel.

forrás

A legpogányabb ünnep

Mivel az ünnep gyökere a nyári napfordulóhoz, a fény és a termékenység ünnepéhez kapcsolódik, azért sokan Szent Iván éjjelét a legpogányabb ünnepnek tartják. Számos hiedelem és szokás kötődik az ünnephez. Ez a legvilágosabb éjszaka, ezért "mágikus éjszakának" is szokták nevezni, ami tökéletes alkalom a szerelmi jóslatokra. A fiatal lányok sós zabkását esznek, hogy álmukban a jövendőbelijük vigyen nekik vizet a szomjúságukra. Más helyeken a lányoknak 7 különböző fajta virágot kell szedniük és a párnájuk alá rejteni, hogy megálmodják, ki lesz a férjük. 

forrás

Fesztivál

Eredetileg június 24-re esett az ünnep, de a naptárreformok és csillagászati okok miatt Midsommart a június 19. és 25. közötti péntek estén tartják. Hagyományosan ekkor kezdődik az 5 hetes iskolai szünet is. A tipikus midsommar esti menü: pácolt hering, kapros főtt újkrumpli és snidlinges tejföl. Ezt gyakran grillezett húsok (oldalas, lazac) követik. Végül pedig az ünnep jelképe: az első epertermésből készült tejszínes desszert, általában torta. Természetesen a hideg sör és az ízesített pálinkák sem maradhatnak el, az üres poharak újratöltését általában énekkel köszöntik. A vacsorát majdnem mindenhol szabadtéri ünneplés, éneklés és tánc követi. A sziklák között meghúzodó tavak hegyekkel szembenéző partja népszerű tánctér, ilyenkor a visszhang hozzátesz a hangulathoz. 

forrás