gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Mikrós receptek? Ugyan már!

2018. 07. 11.

Mikrós receptek? Ugyan már!

Sütő-főző mikrohullám - 150 recept (100 oldal, cérnafűzött, keménytáblás). Emlékszünk még a korábbi évtizedek ilyen és ehhez hasonló slágerkönyveire? Bizony, nem is volt az olyan régen, amikor a hazai gasztroszakírók, mint a fenti könyvet jegyző Frank Júlia, arról győzködtek minket, mennyire jó lesz, ha egy eredetileg melegítésre szolgáló konyhai eszközzel sütünk-főzünk. Szerencsére a módszer nem terjedt el széles körben, de a népszerűségét mutatja, hogy jó néhány témába vágó könyv született róla.
 
A nagybetűs RETRO!
 
Hiába, a mikrós receptek fölött eljárt az idő. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy ezek a receptgyűjtemények még nagyban építettek a mikrohullámú sütő újdonságértékére, és arra a hurráoptimizmusra és felhajtásra, ami az ilyen új elektromos kütyüket szokta övezni (különösen, amelyek olyan nehezen megfogható elven működnek, mint a mikrohullámú sugarak).
 
Nem véletlen például, hogy ilyen gyűjtések még főleg hagyományos, nyomtatott receptkönyv formátumban hódítottak, míg ha körülnézünk, az utóbbi 5-6 évben az online receptoldalak elterjedésével jelentősen megritkultak. Elég egy gyors keresést futtatni, és máris látszik, hogy többéves cikkeken és blogbejegyzéseken kívül nem nagyon találni a témába vágó aktuális tartalmat a neten.
 
Másrészt azóta a kifinomultabb, minőségi fogyasztás és gasztronómia került előtérbe. A gasztroforradalom egyik fontos velejárója, hogy már a kicsit is ambiciózusabb amatőr séfek sem sajnálják az időt a főzésre, bátran kísérleteznek és próbálnak ki új dolgokat, illetve elismerik, hogy az igazán kiváló végeredményhez foglalkozni kell az étellel, azt nem elég bedobni 10 percre a mikróba.
 
Melegszendvics-gasztronómia
De a mikró kreatív felhasználása nem minden! Talán még súlyosabb gasztrovétek, hogy külön receptgyűjtések készültek melegszendvics-, illetve gofrisütővel elkészíthető ételekhez is. Előbbiről még a Kollégista Gurman blog is megemlékezett. De miért pont megszendvics- és gofrisütő? A visszatérő érvek: olcsó az eszköz, nem igényel külön befektetést, gyors és könnyű elkészíteni velük az ételt, a szikkadt kenyeret is ehetővé varázsolja – a blog tanulsága szerint pedig akár csirkemellet is lehet grillezni egy melegszendvicssütőben! De mint látható, a minőség, ízélmény, változatosság kifejezések nem szerepelnek a mikrós, gofris, melegszendvicses ételeket legitimáló kifejezések között, nem véletlenül.
 
Túrós háromszög... melegszendvicssütővel (forrás: Fittkonyha)
 
Persze tagadhatatlan, hogy bizonyos esetekben a mikrós/melegszendvicses receptekben is van ráció. Amikor a munkát könnyítő eszközként használja valaki a konyhai kiegészítőket, és mindez nem megy az étel minőségének rovására. Például az olyan egyszerűbb köreteknél, mint a rizs, a mikró is szuperül működhet, és a gofrisütőben készített sajtos tallérba is nehéz lenne belekötni (nem is szeretnénk).
 
A felsorolt receptkönyvek jó része mára nem több, mint megmosolyogtató gasztrotörténeti érdekesség. Ettől függetlenül a konyhában sem kell teljesen lemondanunk a kényelemről, hiszen a fentieknél sokkal hatékonyabb és kifinomultabb segítséget is kaphatunk például az Assistent Original modelljeitől. Az Ankarsrum robotgép nagy előnye, hogy számos folyamatot automatizál. Nem kell fáradságos munkával habot verni, krémet keverni vagy saját kezűleg tésztát dagasztani, az így felszabaduló időnket pedig más konyhai előkészületeknek szentelhetjük. Mert egy kiváló ebédhez vagy vacsorához nem csupán az étel, hanem a környezet, a tálalás és a teríték is hozzátesz. Az Assistent megkönnyíti nekünk, hogy maradjon erőnk az utóbbira is.