Panna cottás minisüti
2021. 06. 16.
A tortácskák, cupcake-ek, mini desszertek korát éljük, hiszen gusztusosak, könnyen tálalhatóak és roppant szemrevalóak. Mai kedvencünk a nyár miniatűr csodája bodzavirággal, panna cottával, eper kompóttal és lime-al készül, alapja pedig a jól felvert tejszín, melyhez tökéletes segítség az ANKARSRUM robotgép.
Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók a bodzavirág panna cottához:
3,5 zselatin levél
400 ml tejszín
200 ml bodzavirág szörp, higítás nélkül
45 gramm cukor
Hozzávalók az eper kompóthoz:
500 gramm friss eper (ha mirelitet használsz, akkor kiolvasztva)
2.5 gramm vaníliarúd kikapart része
45 gramm cukor
1 lime leve
Hozzávalók a svájci tekercsalaphoz:
3 tojás
180 gramm cukor
12 gramm liszt
10 gramm sütőpor
50 ml tej
Hozzávalók - limecukorhoz:
2 darab lime
30 gramm cukor
Hozzávalók a dekorációhoz:
300 ml tejszín
Friss eper, vagy más friss bogyós gyümölcs
Panna cotta lépésről lépésre:
• Tedd a zselatinleveleket kb. 5 percre hideg vízbe.
• Forrald fel a tejszínt, a bodza szörpöt és a cukrot.
• Add hozzá a zselatinleveleket és keverd össze, majd öntsd a kívánt formába és tedd be a hűtőszekrénybe, legalább 4 órára. A panna cotta-nak teljesen szilárdnak kell lennie.
Eperkompót lépésről-lépésre:
• Tedd bele az epret, a vaníliát, a cukrot és lime levet egy fazékba.
• Főzd közepes lángon, amíg eper megpuhul, körülbelül 10-15 percig.
• Szűrd le egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
Svájci tortaalalap lépésről lépésre:
• Melegítsd elő a sütőt 250 ° C- ra.
• Szereld össze ANKARSRUM robiogépedet a 3.5 literes, műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek a kezdőkészlet részei. Ennek pontos tartalmát tekintsd meg ebben a videóban.
• A tojásokat és a cukrot enyhén verd fel.
• Egy másik edényben keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a robotgéppel kevert masszához. Öntsd hozzá a tejet is és keverd a habverővel még 1-2 percig.
• Öntsd a tésztát egy tepsibe, és süsd a sütő közepén körülbelül 5 percig.
• Hagyd teljesen kihűlni, majd kör alakú sütemény szaggatóval vágj ki belőle teszőleges méretű kör alakokat, ez lesz a tortácskák alapja.
Limecukor paszta lépésről-lépésre:
• Reszeld le a lime héját keverd össze a cukorral. Ezzel a keverékkel szórd meg egy kicsit a svájci tortaalap tetejét.
Összeállítás lépésről-lépésre:
• Helyezz egy sütőpapírt a tortaalap tetejére és fordítsd úgy, hogy a teteje lefelé nézzen.
• Kend meg a tortaalapont a kompóttal és tekerd fel a hosszú oldallal indítva a tekerést. Hagyd a tekercset pihenni a hűtőszekrényben.
• Szerelje össze ANKARSRUM robotgépedet ismét a habverővel.
• Vedd ki a panna cotta-t a hűtőszekrényből, és keverd pár percig, majd tedd be újra a hűtőbe körülbelül 15-30 percre. Ezután töltsd habnyomóba.
• Használd újra a keverőtálat és a habverőket és verd fel a tejszínt, kemény habbá.
• Oszlasd el a tortán kb. 2 cm vastagon. A sütik külső szélére nyomj a habzsákból kis gömböket, a közepére pedig tegyél apróra végott eperszemeket.
• Ezután tedd rá a másik piskótakört, majd a tetjét díszítsd a panna cottával és az eperrel.
• A tortácskák tetejét díszítsd a limecukorral, friss eperrel és néhány friss, ehető virággal.
• Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segtségével.