gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Pár hasznos app, ami nélkül nem konyha a konyha

2018. 09. 18.

Pár hasznos app, ami nélkül nem konyha a konyha

Ma, 2018-ban nem elég, hogy a robotok már a spájzban vannak, a gasztroappok egyenesen a konyhánkat ostromolják, sőt, félig már be is vették, hogy könnyebbé tegyék a főzést, vagy egyéb módokon nyújtsanak magasabb szintű gasztroélményt. Most ezek közül veszünk sorra néhány érdekesebb darabot, amelyek egy átlag (értsd: amatőr, félamatőr) séf számára is hasznosak lehetnek. Annyit azért érdemes elöljáróban is leszögezni, hogy ezek mind angol nyelvű applikációk, méretéből adódóan nem igazán készülnek (ilyen) appok kizárólag a magyar piacra.

Kitchen Stories

Ez a gasztroapp, ami csak Androidon 1 millió letöltést produkált, egy komplex konyhai alkalmazás. Egyszerre fotókkal és videókkal illusztrált digitális szakácskönyv, ami az alapoktól a lehető legtöbb segítséget biztosítva magyarázza el, hogyan kell egy-egy fogást elkészíteni (“Így csináld” videók, “lépésről-lépésre” instrukciók, a fogásokhoz ajánlott borok és letölthető bevásárlólista is megtalálható az app funkciói között).

Wolt

Nálunk egy viszonylag új belépő, korábban inkább a skandináv országokban hódított, de állítólag már itthon is (legalábbis a körúton belül) nagy hasznát lehet venni. Több mint 400 felhasználója van jelenleg, és a segítségével olyan éttermekből rendelhetünk, amelyek egyébként nem vállalnak házhozszállítást. A rendelésünket leadhatjuk az appon keresztül, beugorhatunk érte vagy kérhetünk kiszállítást, ráadásul a rendelésünk pillanatnyi állását is folyamatosan nyomon követhetjük. Az alkalmazás jelenleg 4,4 csillagon áll a Google Play-ben.


(kép forrása: Flickr)

Vivino: Buy the Right Wine

A Vivino a telefon kameráját használja, hogy beszkennelje a borunk üvegét, és információkat szolgáltasson az adott márkáról/típusról/évjáratról. Elég lefotózni a címkét, és az app már mutatja is, mit kell tudni az italról, a felhasználói értékelésektől kezdve egészen addig, hogy pl. mennyi egy palack átlagára. A felhasználó saját profilt is létrehozhat, ahová elmentheti kedvenc borait, és írhat értékeléseket. Az app Androidon 10 millió letöltést számlál, és a magyar nevű felhasználók 5-csillagos értékeléseiből úgy tűnik, a hazai borkínálatot is ismeri és felismeri.

Modell: ingyenes (az alkalmazáson belüli vásárlásokkal)

BigOven - Recipes, Meal Planner, Grocery List & More

Több mint 250 ezer recept mellett ennek az appnak a tervezés az egyik legnagyobb előnye: lehetővé teszi, hogy hét elején megtervezzük az egész heti étrendünket (ami a kevésbé fegyelmezett diétázóknak például aranyat érhet). A szoftver követi a heti tervet, és figyelmeztet, ha itt az ideje a bevásárlásnak. Android és iOS rendszerekre egyaránt ingyenesen letölthető. Jelenleg a Google Play alapján 1 millió lettöltés mellett 4,3 csillagon áll.

Humane Eating Project

Nálunk nem terjedt el, de érdemes megemlékeznünk a HEP-ről, mert igen nemes gondolat hívta életre. Az app ugyanis segít, hogy valaki kizárólag húsmentes, vegán és etikus helyekre járjon enni. Az app számon tartja a fenti kritériumoknak megfelelő éttermeket, és jelöli azokat a térképen (zöld jel - vegán vendéglátóhely; barna jel - etikus eredetű, háztáji hús).

+1, Sendee

Érdekességként említjük, a tavaly útjára indított Sendee nevű alkalmazást (elsőként csak Androidra fejlesztették), amely az éttermeket és a futárokat kötötte össze, és azzal az ambícióval jött létre, hogy forradalmasítsa az ételrendelést. A magyar fejlesztésű app mögött hazai étteremtulajdonsok sorakoztak fel, ráadásul a hasonló modellben működő Uber volt magyarországi marketingigazgatója, Szőke Gergő irányította a termék bevezetését. Amekkora lendülettel indult a startup, most legalább olyan látványos megtorpanás látszik: az app jelenleg nem elérhető a Google Play-ben (legalábbis mi nem találtuk), a Sendee Facebook-oldala is inaktív július óta. 

+2, Ankarsrum 

Ha valaki nem idegenkedik a kütyüktől és a mesterséges segítségtől, az pedig a fenti alkalmazásoknál is jóval nagyobb konyhai támogatást remélhet az Assistent Original Ankarsrum robotgéptől, amely ipari mennyiségű tésztával is elbír, de lehet krémkeverésre, habverésre és még egy sor konyhai műveletre használni (főleg, ha a számos, hasznosnál hasznosabb kiegészítőjét is figyelembe vesszük!). Ez a multifunkciós robotgép nem csak automatizál néhány nehezen végrehajtható feladatot, de a minőségi, prémium gaasztronómiát is elhozza a konyhába. És még okostelefon sem kell hozzá!