Rebarbara pitetorta
2021. 05. 12.
Gyönyörűséges rebarbara tortánk garantáltan nagy kedvenced lesz.
Készítsd el hétvégén, egy kerti sütögetés alkalmával, desszertként.
Tökéletes meglepetés akkor is, ha meghívott vendég vagy egy barbecue eseményre: készítsd el és lepd meg a házigazdákat ezzel a szemet gyönyörködtető ízbombával, mely előcsalogatja a nap huncut sugarait is.
Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók a tésztához:
120 gramm liszt
125 gramm hideg, kockára vágott vaj (egyenesen a hűtőszekrényből)
45 gramm cukor
5 gramm vaníliás cukor
5 ml só
1 teáskanál frissen őrölt kardamom
1 kicsi tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
350 gramm rebarbara szirup
180 gramm cukor
200 ml víz
Hozzávalók a vanília krémhez:
2 tojás sárgája, (kb 45 gramm)
65 gramm cukor
15 gramm kukoricakeményítő
200 ml tej
15 gramm vaj
5 gramm vaníliás cukor
Pitetészta lépésről lépésre
- Szereld össze ANKA robotgépedet a 3,5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek kezdőkészlet részei. Ennek pontos tartalmát tekints meg ebben a videóban.
- Add hozzá a tészta összes hozzávalóját és a lehető leggyorsabban dolgozd össze, hogy ropogós finom pitetésztát kapj.
- Vegyél elő egy 24-26 cm átmérőjű piteformát. Amennyiben nem letapadás mentes, akkor vajazd és lisztezd ki, majd nyomkodd bele a tésztát, még a szélére is jusson.
- Ha ez kész, tedd 30 percre a hűtőbe. Közben készítsd el a tölteléket.
Rebarbarás töltelék lépésről lépésre
- Forrald össze a hozzávalókat és húzd félre a tűzről.
- Vágd fel a rebarbarát kissé ferde darabokra és tedd bele őket a forró szirupba.
- Hagyd egy ideig ázni, amíg a rebarbaradarabok kissé megpuhulnak, közben készítsd el a vaníliakrémet.
Vaníliakrém lépésről lépésre
- Forrald fel a tejet.
- Ismét szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 3,5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral. Ezek az alapkészletben is benne vannak, de külön is megvásárolhatóak.
- Keverd össze a tojássárgáját, a cukrot és a kukoricakeményítőt.
- Habverés közben add hozzá a tojáskeverékhez a tejet, majd öntsd a tésztát egy mélyebb serpenyőbe, vagy lábosba.
- Folyamatosan kevergetve közepes hőmérsékletre hevítsd, amíg a krém besűrűsödik.
- Vedd le a tűzről, majd add hozzá a vajat és a vaníliát.
- Öntsd bele a fém tálba, fedd le műanyag tetővel és hűtsd le a hűtőben.
A pite összeállítása
- Melegítsd elő a sütőt 225 ° C-ra.
- Süsd elő a pitét 10-12 percig, amíg egy kicsit barnulni nem kezd.
- Vedd ki a pitetésztát a sütőből és kend rá a vaníliás krémet.
- Ezután add hozzá a rebarbarát: kívülről befelé haladva rakj ki a rebarbara darabokból egyenletes, befelé haladó, körkörös mintát.
- Tedd vissza a sütőbe kb. 10 percre.
- Vedd ki a sütőből és langyosan tálald.
- Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segítségével!