Kedvenc retró ételeink – amikhez nem illik hozzányúlni
Melyek azok a retró ételek, amelyekhez bűn hozzányúlni? Vajon a nosztalgia vagy az ízek és állagok tökéletes harmóniája miatt számít tabunak néhány recept átalakítása? Bár mindenki másképp látja, összegyűjtöttünk néhány olyan klasszikust, amelyet kevesen mernek újragondolni.
Retró ételek, nosztalgikus ízek
A magyarok nosztalgiában verhetetlenek. Még a legfiatalabb generáció számára is akadnak olyan ételek, amelyek örökre megelőzik a legjobb hamburgereket vagy a ropogós kövön sütött pizzát.
Majonézes, édeskés salátáinkat soha nem fogja legyőzni a tzatziki. Bár néhány modernebb gondolkodású gasztrohős már lecserélte a tejfölt könnyű görög joghurtra, és a cukrot is elhagyta a franciasalátából vagy a hűsítő krumplisalátából, a legtöbben még mindig a klasszikus verzióra esküsznek. Ja igen, a rántotthús is változatlanul az ételek koronázatlan királya Magyarországon. Nézzük, melyek a legkedveltebb retró fogások!
Az érinthetetlenek
Vannak ételek, amelyekhez tilos hozzányúlni. A nagyi húslevese, a szegedi vagy halasi halászlé mellett több olyan retró finomság is van, amelyhez generációk óta nem nyúlt senki – és nem is nagyon kell.
Retró hidegtál
A Mézes Mackó és az Utasellátó közönsége megszokta a hagyományos, magyarosan sajátos kaszinótojás és franciasaláta ízét, állagát. Ezek tipikusan olyan ételek, amelyek a rendszerváltás óta eltelt több mint 30 évben sem változtak.
Ha gyakran készítesz ilyen isteni, hideg salátákat sok zöldséggel, akkor ez a zöldségszeletelő biztosan a kedvenced lesz.
Rántott hús, vastag prézliben
A rántotthús mélyen beleivódott a magyar tudatalattiba. A 2020-as években is az egyik legelterjedtebb büféétel a rántotthúsos szendvics, sőt, gyorséttermek is épültek erre a klasszikusra. Ma sincs olyan család, ahol legalább havonta egyszer ne kerülne rántotthús a vasárnapi asztalra.
Krumplistészta
A krumplistészta is a legkedveltebb retró ételek közé tartozik, amelyet nem érdemes újragondolni. Mindig ugyanabban az ízvilágban, ugyanazokkal az arányokkal készül – és csakis kovászos uborkával tálalható!
Ha igazán profi szeretnél lenni, készítsd el a tésztát is házilag kedvenc retró ételedhez. Ha 100%-osan saját készítésű krumplistésztát szeretnél, próbáld ki ezt az elektromos tésztakészítőt vagy ezt a kézi változatot.
Az újragondolt retró ételek
Érdekes módon vannak retró fogások, amelyek új köntösben is hódítanak. Miközben a franciasaláta vagy a paprikás tészta szinte érinthetetlen, néhány klasszikus újragondolva is hódít, és ma a legdivatosabb éttermek étlapján is szerepel.
Cigánypecsenye
A cigánypecsenye a régi kedvencek közé tartozik. Jókai Mór már 1892-ben, A hét nemes című művében is megemlíti ezt az ételt. A klasszikus kockásterítős vendéglők étlapján ugyanúgy helyet kapott 30-40 éve, mint ma az újragondolt, modern technológiákkal dolgozó konyhák kínálatában.
Palacsinta
A palacsinta az egyik legkedveltebb magyar édesség. Ma már nem csak a Gundel-féle verzió számít különlegességnek: rengetegféle töltelékkel és formában készítik. Éttermekben, büfékben nagy mennyiségű palacsinta készítéséhez profi palacsintasütő gép használata gyors és praktikus megoldás, otthon pedig egy jó minőségű nyeles palacsintasütő is megteszi.