gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Sajtpite västerbotteni sajttal

2021. 07. 07.

Sajtpite västerbotteni sajttal

A svédek nyári klasszikusa a Sajtpite, mely nem hiányozhat egyetlen kerti partiról sem. A különleges västerbotteni sajttal készül. Västerbotten egy megye Észak-Svédországban, innen származik ez az apró lyukú sajt, melyet minimum 14 hónapig érlelnek.

Számos legenda kapcsolódik hozzá, de nekünk ez a kedvencünk! Az 1870-es években a szobalányként dolgozó, Ulrika Eleonora Lindström egyedül hagyta kevergetni a hagyományos sajt túróját és inkább a szerelem oltárán áldozott. Mikor visszatért, először azt gondolta tönkrement, de kiderült, hogy ellenkezőleg, ízletes finomság született: a sajt különleges formát és egyedi ízvilágot kapott.

Ebből lett a svédek szerint a Sajtok királya, mely erős ízű, így kissé hasonló a parmezán sajthoz, de sós, keserűbb ízjegyekkel rendelkezik. Érlelt sajt, mely világossárga színű, zsírtartalma 31%. Érdemes beszerezni, mert igazán különleges ízt ad a pitének, ugyanakkor parmezánnal, vagy Cheddar sajttal is helyettesíthető.

Receptünk ezen a héten is az ANKARSRUM receptkönyvből való.

Hozzávalók 8-10 adaghoz

Pite tészta

210 g liszt

45 gramm hideg víz

150 g kockára vágott vaj

5 gramm őrölt kömény

Töltelék

4 tojás

300 ml tejszín

100 ml tej

300 g reszelt västerbotteni sajt, melyet ezzel a fejrésszel készíts el

5 gramm méz

Só és fekete bors ízlés szerint

Dekoráció

227 ml zsíros tejföl, vagy tejszín

vörös kaviár

ecetes lilahagyma

apróra vágott metélőhagyma

Sajtpite lépésről-lépésre:

1. Szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 3.5 literes, műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek a kezdőkészlet része. Nézd meg ebben a videóban, hogy mi mindent rejt a kezdő doboz.
Tedd bele az összes hozzávalót, a kömény kivételével és indítsd el a keverést nagy sebességgel.

2. Helyezd az elkészült pite tésztát egy sütőpapírra. Add hozzá őrölt köményt és gyorsan dolgozd össze tésztává. Lapítsd le és tedd bele egy tiszta zacskóba, majd tedd be a hűtőbe legalább 30 percre.

3. Nyújtófa segítségével nyújtsd ki vékonyra a tésztát és tedd bele egy kivajazott, 22-24 cm átmérőjű pite formába úgy, hogy a tésztát a forma oldalához is oda nyomkodod (a felesleget vágd le). Tedd be a pitetésztát a fagyasztóba legalább 30 percre.

4. Melegítsd elő a sütőt 200 ° C- osra és 10-12 percig süsd elő a pitét a sütő közepén. Ezután hagyd kissé kihűlni.

5. Készítsd el a tölteléket is. Szereld össze ismét ANKARSRUM robotgépedet a 3.5 literes, műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral és gyors fokozatra kapcsolva keverd ki a tojást, tejfölt, vagy tejszínt és a tejet. Tedd bele a västerbotteni sajtot, a mézet, a sót és a fekete borsot, majd keverd egyneművé.

6. Töltsd meg a pite belsejét a töltelékkel és süsd a sütő közepén körülbelül 30-35 percig.

7. Vedd ki a pitét a sütőből és hagyd kihűlni.

8. Díszítsd a pite tetejét tejföllel, vörös kaviárral, savanyított, apróra vágott lilahagymával.

ANKA tipp:

A pite mellé tegyél friss madársalátát, vagy ruccolát, illetve szervírozd könnyű, friss, száraz fehérborral.