Sajtpite västerbotteni sajttal
2021. 07. 07.
A svédek nyári klasszikusa a Sajtpite, mely nem hiányozhat egyetlen kerti partiról sem. A különleges västerbotteni sajttal készül. Västerbotten egy megye Észak-Svédországban, innen származik ez az apró lyukú sajt, melyet minimum 14 hónapig érlelnek.
Számos legenda kapcsolódik hozzá, de nekünk ez a kedvencünk! Az 1870-es években a szobalányként dolgozó, Ulrika Eleonora Lindström egyedül hagyta kevergetni a hagyományos sajt túróját és inkább a szerelem oltárán áldozott. Mikor visszatért, először azt gondolta tönkrement, de kiderült, hogy ellenkezőleg, ízletes finomság született: a sajt különleges formát és egyedi ízvilágot kapott.
Ebből lett a svédek szerint a Sajtok királya, mely erős ízű, így kissé hasonló a parmezán sajthoz, de sós, keserűbb ízjegyekkel rendelkezik. Érlelt sajt, mely világossárga színű, zsírtartalma 31%. Érdemes beszerezni, mert igazán különleges ízt ad a pitének, ugyanakkor parmezánnal, vagy Cheddar sajttal is helyettesíthető.
Receptünk ezen a héten is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók 8-10 adaghoz
Pite tészta
210 g liszt
45 gramm hideg víz
150 g kockára vágott vaj
5 gramm őrölt kömény
Töltelék
4 tojás
300 ml tejszín
100 ml tej
300 g reszelt västerbotteni sajt, melyet ezzel a fejrésszel készíts el
5 gramm méz
Só és fekete bors ízlés szerint
Dekoráció
227 ml zsíros tejföl, vagy tejszín
vörös kaviár
ecetes lilahagyma
apróra vágott metélőhagyma
Sajtpite lépésről-lépésre:
1. Szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 3.5 literes, műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek a kezdőkészlet része. Nézd meg ebben a videóban, hogy mi mindent rejt a kezdő doboz.
Tedd bele az összes hozzávalót, a kömény kivételével és indítsd el a keverést nagy sebességgel.
2. Helyezd az elkészült pite tésztát egy sütőpapírra. Add hozzá őrölt köményt és gyorsan dolgozd össze tésztává. Lapítsd le és tedd bele egy tiszta zacskóba, majd tedd be a hűtőbe legalább 30 percre.
3. Nyújtófa segítségével nyújtsd ki vékonyra a tésztát és tedd bele egy kivajazott, 22-24 cm átmérőjű pite formába úgy, hogy a tésztát a forma oldalához is oda nyomkodod (a felesleget vágd le). Tedd be a pitetésztát a fagyasztóba legalább 30 percre.
4. Melegítsd elő a sütőt 200 ° C- osra és 10-12 percig süsd elő a pitét a sütő közepén. Ezután hagyd kissé kihűlni.
5. Készítsd el a tölteléket is. Szereld össze ismét ANKARSRUM robotgépedet a 3.5 literes, műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral és gyors fokozatra kapcsolva keverd ki a tojást, tejfölt, vagy tejszínt és a tejet. Tedd bele a västerbotteni sajtot, a mézet, a sót és a fekete borsot, majd keverd egyneművé.
6. Töltsd meg a pite belsejét a töltelékkel és süsd a sütő közepén körülbelül 30-35 percig.
7. Vedd ki a pitét a sütőből és hagyd kihűlni.
8. Díszítsd a pite tetejét tejföllel, vörös kaviárral, savanyított, apróra vágott lilahagymával.