gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Segítünk berendezni a nyári konyhád!

2018. 05. 27.

Segítünk berendezni a nyári konyhád!

Biztos mindnyájan tudjuk, mi az a nyári konyha... Mindnyájan tudjuk mi az? Nálunk régen a házon kívül volt egy kamra, amiben állt egy régi tűzhely, és a nagymamám használta, jobbára azzal a hatalmas, középkori fegyverre hajazó öntöttvas gofrisütővel serénykedett, mi meg ettük a finomságokat - nem csak gofrit, hanem lepcsánkát is (tócsni) vagy épp házi sajtos tallért. Nekem ez gyerekként tök természetes volt, eszembe se jutott, hogy az a hely lényegében egy konyha, és tök praktikus, hogy ezt a sok füsttel, zajjal, szaggal járó ételt nem a házban csinálja a nagyim, ahol a konyha és az ebédlő összeér. Mi csak örültünk, és évekkel később esett le, mit is jelent a nyári konyha, és miért olyan baromi hasznos komforttalálmány. Ennyiből is sejthető, hogy mindez nem a Nagykörúton belül történt, én ugyanis vidékről származom, a nyári konyha státusza pedig mit sem változott azóta: falun és kistelepüléseken máig nagyobb keletje van.

Vidéken sokkal többet főznek saját kezűleg az emberek, de sok nyári munkafolyamatot egyszerűbb egy külön helyiségbe szervezni - erről szól a nyári konyha, amely már a lekvárfőzős, szörpös, paradicsombefőzős időszakban központi szerepet játszik.
 
Induljunk a kályhától (illetve a tűzhelytől)
 
A nyári konyhák a 19. század végén kezdtek elterjedni a falubeli portákon. Egyes helyeken különálló épületként, máshol a lakóépülethez kapcsolva funkcionált. Először a szarvasmarhatartó gazdaságok használták, a gazdasszony ott dolgozta fel a tejet, szűrte, kimérte, köpülte. A tűzhelyben nem aludhatott ki a láng, állandóan szükség volt meleg vízre, így fő helyen a tűzhely és a kemence állt. Mellettük fontos szerepet töltött be a vizesvödör és a mosdó tál, ugyanis a nap végén a gazdák ebben a helyiségben tisztálkodtak, mielőtt nyugovóra tértek volna. Főleg a tavaszi munkálatok kezdetétől betakarításig zajlott az élet a nyári konyhában. Később, az 1960-as években a paraszti gazdaságok hanyatlásával ez a helyiség is elveszítette addigi jelentőségét. Nálunk a szülői házban így lett idővel egyre inkább kamra és szerszámos raktár.
 
 
Így néz ki egy klasszikus, falusi nyári konyha (forrás: Zoldujsag.hu)
 
A modern háztartásokban a nyári konyha lényegesen másképp működik, nem feltétlenül a munka és a háztartás, sokkal inkább a társas élet, a gasztronómia és a rekreáció területe. Használatának sok szempontból ma is praktikus okai vannak, de sokkal fontosabb, hogy a jó időt kihasználva a családdal vagy a meghívott vendégekkel a kertben vagy a házhoz csatolva kialakított nyári konyhában élmény legyen a főzés és a közös étkezés.
 
Számos változata létezik, a főépülethez toldott konyhától, a különálló épületen át a féltetős főző-sütőhelyes megoldásokig. De a lényeg mindegyikben ugyanaz: hogy a főzésnek nagyobb teret és szabadságot adjon, illetve egy ízlésesen kialakított környezetben, a jó időt is kihasználva legalább félig a természetben lehessen élvezni a finom ételeket és a közös étkezések örömét. 
 
Az alábbiakban inspiráció gyanánt megmutatunk pár konyhát és kerti szettet, ahol igazi élmény lehet a főzés és/vagy a kajálás (képek forrása: inneninnen és innen):
 
1. Fedett letisztultság + természet
 
 
2. Épített tér, és természet határán
 
 
3. Ha a kint, legyen egy kicsit bent is 
 
 
4. Vintage udvarból, vintage konyha
 
 
5. Filagória, fények, na meg überromantika
 
 
6. Sok-sok kosár és hangulatos boltív futóvirágokkal
 
 
7. Szőlőlugas, fonott kosár és imádnivaló régi cuccok
 
 
8. Minden spéci egy helyen (igazi nyárikonyhacsimborasszó):
 
 
Hogy ilyen csodás látvány fogadjon minket otthon, ahhoz viszont első körben egy szép és jól felszerelt nyári konyhát vagy kerti főzőrészleget kell kialakítani. És az aranyszabály itt is az, hogy mindent az alapoknál kell kezdeni: átgondolt koncepcióval (ebben segít a fenti válogatás) és minőségi konyhai eszközökkel - ehhez pedig az oldalunkon érdemes körülnézni, ahol elektromos rostlapok és gázgrillek széles választéka mellett számos egyéb kertbe és nyári konyhába való kiegészítő között böngészhettek!