Semla, a svéd mandulakrémes briós
2019. 03. 20.
Hozzávalók a tésztához, kb. 18 brióshoz:
• 2 teáskanál szárított élesztő
• 1 dl szobahőmérsékletű víz
• 1 dl szobahőmérsékletű tej
• 70 g porcukor + 1/2 teáskanálnyi kelesztéshez
• 70 g olvasztott vaj
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál kardamom
• 1 egész tojás, kicsit felverve
• 60 dkg liszt
• 1 tojás sárgája
• 1 evőkanál tejszín
Hozzávalók a töltelékhez:
• 1 friss tojás fehérje
• 5 dkg blansírozott mandula darálva
• 5 dkg porcukor
az összeállításhoz tejszínhab és porcukor
Elkészítés
1. Az Assistentet összeállítjuk a fémüsttel, dagasztóhengerrel és lehúzó spatulával.
2. Az üstben alacsony fokozaton összekeverjük a vizet , az élesztőt és 1/2 teáskanál cukrot.
3. Egy külön edényben elkeverjük a langyos tejet, az olvasztott vajat és a kicsit felvert tojást, majd az élesztős keverékhez öntjük.
4. Összeállítjuk a száraz alapanyagokat: a lisztet, a maradék cukrot és a kardamomot, majd apránként az üstbe adagoljuk.
5. Lefedjük az üstöt és hagyjuk a tésztát pihenni, amíg duplájára nem nő.
6. A megkelt tésztát kézzel kicsit átgyúrjuk, majd 5 perc pihenés után kb. 18 egyforma gombócot formázunk belőle.
7. A briósokat sütőpapírral vagy szilikon lappal bélelt tepsibe rakjuk egymástól távol, és letakarva megint duplájukra kelesztjük őket.
8. Közben a sütőt előmelegítjük 175°C-ra és egy kis edényben forró vizet készítünk a sütőtérbe.
9. A megkelt gombócokat megkenjük a simára kevert tejszínes tojássárgájával és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
10. Az elkészült briósokat sütőrácson hagyjuk kihűlni.
11. A töltelékhez felverjük a tojás fehérjét, amíg közepesen kemény habot nem kapunk, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a darált mandulát és a cukrot.
12. Az összeállításhoz mindegyik briós tetejét kivágjuk úgy, hogy egy kis bemélyedés legyen a tölteléknek.
13. Megtöltjük a briósokat a mandulakrémmel, rá tejszínhabot nyomunk, visszarakjuk a levágott tetejét, majd porcukorral meghintve tálaljuk.