gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Sous vide a Borkonyhában

2016. 07. 11.

Hétvégén a Borkonyhában vacsoráztunk, ez az étterem Budapest egyik kiemelkedő minőséget nyújtó vendéglátó helye, ahol a felszolgálásra és a kulináris élményt adó ételekre is igen nagy hangsúlyt fektetnek. Nem véletlenül kaptak 2014-ben Michelin csillagot és lettek később az Év Étterme is.

Jelentjük, a színvonal azóta sem romlott, a részletekbe viszont nem szeretnénk belemenni, hiszen nem vagyunk kritikusok, egy tányért szeretnénk csak kiemelni, elsősorban az alkalmazott technológia miatt. Az Angus bélszínről van szó, melyről azt nem tudtuk meg, hogy a Terra Pannoniáról érkezett vagy máshonnan, azt viszont igen, hogy sous vide eljárás és érlelés kombinációjával készült.

Magát a sous vide technológiát nem szükséges bemutatni, az alapokat már a Wikipédia szócikkéből is meg lehet tudni, és mi is írtunk már a SAMMIC hordozható sous vide gépéről, amivel már akárhol szuvidolhatunk, ahol van áram, víz, és egy fazék.

Amire viszont kevesen szoktak gondolni az az, hogy a sous vide technológia teljes mértékben helyettesíteni is tudja a megszokott sütő-főző gépeket, azaz akár nagy mennyiségben is készíthetünk el készételeket anélkül, hogy hagyományos eszközöket (sütő, grill lap, stb.) használnánk.

Erre mutat jó példát a SAMMIC kísérlete is, melyet Enrique Fleischmann vállalati séf vezetése mellett hajtottak végre a gyár spanyolországi központjában.

A cél az volt, hogy összesen két sous vide készülékkel, egy Smartvide 8 sous vide gép és egy Smartvide 6 sous vide cirkulátorral több fogásos ebédet adjanak a vállalat 130 dolgozójának.

Mit gondolnak, sikerült a kísérlet?

Nézzék meg a videót és kiderül!