gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Svéd briós

2019. 02. 01.

Svéd briós

Hozzávalók, kb. 40 brióshoz

• 50 g friss élesztő
• 200 g sózott vaj
• 400 ml tej
• 1 tojás
• 90 g cukor
• 1 csipet sütőpor
• 800 g liszt
 

A tetejére

• olvasztott vaj
• 90 g cukor
• 1 teáskanál vanília kivonat
 

 

 

Elkészítés

1. Összeállítjuk az Assistentet a dagasztó üsttel, a lehúzó spatulával és a dagasztó hengerrel.
2. Egy kis edényben megolvasztjuk a vajat, és a tejjel kb. 37°C-ra melegítjük.
3. Az üstbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet, a dagasztó hengert beállítjuk, hogy hozzáérjen az üst falához és kis fokozaton elindítjuk a gépet.
4. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót, a sütőport és a lisztet. Továbbra is alacsony összedolgozzuk a hozzávalókat.
5. A dagasztó hengert kb. 2-4 cm-re állítjuk az edény falától, közepesre állítjuk a sebességet és az időzítőt beállítva 6 percig dagasztjuk a tésztát.
6. Lefedjük az üstöt és kb. 30 percig hagyjuk kelni.
7. A megkelt tésztát 40 részre osztjuk.
8. Minden darabot kb. 30 cm hosszú rúddá nyújtunk és perecet formázunk belőle.
9. Újabb 30 percig hagyjuk kelni a tésztát.
10. A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
11. A megkelt tésztát 8 percig sütjük.
12. Az elkészült briósokat hagyjuk kihűlni, majd a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és a vaníliás cukorba mártjuk.