Szaloncukor házilag
2023. 12. 05.
Szaloncukor házilag
Lepd meg idén a családot igazi különlegességekkel! A karácsony a másokkal való törődés ünnepe is: gondoskodásodat kifejezheted azzal is, hogy törődsz szeretteid egészségével. Egy kis odafigyeléssel egészségesebben elkészítheted a karácsonyi falatokat. Rengeteg mesterséges adalékanyagtól kímélheted meg a családod és a barátaid, ha házilag készíted el a szaloncukrokat!
Csokoládéba mártás
Amennyiben a szaloncukrokat csokoládé-bevonattal szeretnéd készíteni, minden esetben hasonlóan kell eljárnod!
A csokoládé ⅔-át tedd egy tálba! Egy kisebb edényben forralj vizet, majd helyezd a tálat az edény tetejére! Nagyon fontos, hogy a tál alja ne érjen bele a forrásban lévő vízbe! Amikor a csoki teljesen elolvadt, vedd le a gőzről! Ekkor tedd bele a megmaradt ⅓-ot. Így a maradék csoki is elolvad, viszont a massza pont az ideális mártási hőmérsékletűre hűl vissza.
Narancsos-mandulás szaloncukor
Hozzávalók
- 2 csésze cukor
- 1 csésze víz
- ½ csésze glükózszirup
- 1 teáskanál narancskivonat
- ½ csésze darált mandula
- étcsokoládé
1. A cukrot, a vizet és a glükózszirupot közepes lángon melegítsd fel, majd keverd addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután hagyd forrni, majd a hőfokot állítsd közepes fokozatra!
2. Amikor a keverék eléri a 120 fokot, vedd le a tűzről. Add hozzá a narancskivonatot és a mandulát.
3. A megformázott szaloncukrokat mártsd csokoládéba. Tálcára helyezve tedd a hűtőbe, már csak meg kell várnod, hogy a csoki rádermedjen.
Grillázsos szaloncukor
Hozzávalók
- 2 csésze cukor
- 1 csésze víz
- ½ csésze glükózszirup
- ½ csésze rum
- 1 csésze darált dió
- 1 teáskanál vanília kivonat
- csipet só
- étcsokoládé
1. A cukrot, a vizet és a glükózszirupot közepes lángon hevítsd fel! Keverd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Amikor a keverék forrni kezd, vedd le a hőfokot közepesre!
2. Amint a cukorszirup eléri a kívánt hőmérsékletet, vedd le a tűzről, majd keverj hozzá rumot! Légy nagyon óvatos, mert a rum hozzáadásakor a keverék fellobbanhat.
3. Keverd a masszához a darált diót, a vanília kivonatot és egy csipet sót. Hagyd néhány percig pihenni. Formázás után mártsd őket étcsokoládéba, és kész is grillázsos szaloncukor!
Oreos szaloncukor
Hozzávalók
- 2 csésze darált Oreo keksz (a krémet is beleértve)
- 1 csésze porcukor
- ½ csésze lágy krémsajt (pl. cream cheese)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- csipet só
1. A darált Oreo kekszeket és a porcukrot keverd össze egy tálban. Add hozzá a keverékhez a lágy krémsajtot, a vanília kivonatot és egy csipet sót. Keverd össze alaposan, hogy egy homogén masszát kapj!
2. Formázz kis golyókat a masszából, és helyezd el őket egy sütőpapírral borított tepsin. Helyezd mélyhűtőbe 1-2 órára: ennyi idő alatt megszilárdul.
3. Ezután mártsd a szaloncukrokat csokiba, és helyezd őket a hűtőbe. Ezzel kész is a gyerekek új kedvence!
Tetszettek a házi szaloncukor készítés praktikái? Akkor ne habozz, vágj bele a készítésükbe! Nálunk mindent megtalálsz, amire szükséged lehet hozzá!