gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Szilveszter és Újév: babonás ételek

2022. 12. 24.

Szilveszter és Újév: babonás ételek

A malacsült szerepe

A szilveszteri asztal egyik legfontosabb szereplője a sertéssült. Miért? Mert a malacról azt mondják, kikaparja nekünk a szerencsét, ezért ha malacot fogyasztunk szilveszter estéjén, akkor szerencsés évünk lesz. 

Igazából a malac a bőség szimbóluma, ezért szokás fogyasztani, főleg olyan eseményekkor, amelyeket fontos szertartások és babonák hálóznak át. Ezért kap szerepet az év utolsó napjának menüsorában. Persze mindennek praktikus oka is van: a régi paraszti világban november-december volt a disznóvágások időszaka, így volt télire bőségesen disznóhús, melynek a legnemesebb részeit ünnepek alatt fogyasztották. 

 

Hogyan készítsd az óévi malacsültet? Kakukkfűvel, rozmaringgal, sörrel érdemes hosszan, lassan sütni a húst. A profi malacsülthöz ilyen malacsütőt tudunk javasolni. Ha nagy tételben sütöd, és biztosra mennél.

A legbabonásabb étel: a lencse

A lencse is jellemző szimbóluma a szilveszternek. Nincs újév lencseleves nélkül. Miért? Mert a lencse apró pénzérmékre emlékeztet. Ezért a gazdagságot, az anyagi bőséget szimbolizálja. Ezért érdemes valamilyen finom lencsés étellel zárni, valamint nyitni az évet. Mi az indiai lencselevest javasoljuk azoknak, akik valami új és pikáns ételt választanának erre a célra. Az eredeti receptben currylevél, chili por, friss koriander, petrezselyem és friss gyömbér is kerül. Isteni ízvilága fantasztikus élmény lesz. 

De lencséből készült golyót is készíthetsz, ha már unod a hagyományos kolbászos lencselevest, és a lencsesalátát. Habár ez utóbbit egy lencsével felturbózott tabuléként is el lehet készíteni, sok finom fűszerrel, citromlével, korianderrel, és friss ízekkel. És máris elhelyeztünk valami formabontót a hagyományok között.

Halas falatok: tilos vagy nem tilos?

A hal helyzete kissé összetett. Három verzió is létezik, ezen kell tudni kiigazodni. Az első szerint szilveszterkor és újévkor tilos halat fogyasztani, mert elúszik a szerencsénk. A második már nem ennyire szigorú: aki vízparton lakik, fogyaszthat halat, ebben az esetben minél több pikkelye van a halnak, annál nagyobb szerencséje lesz az új évben. A harmadik varáició szerint pedig az óévben fogyaszthatunk halat, de újévkor tilos. Ezért éjfél után már nem szabad halat enni.

A valóságban a hal szerepe azért jelenik meg az év végén, mert az adventi böjtöt szimbolizálja, hiszen karácsony előtt ugyanúgy húsfogyasztási tilalom volt régen, mint húsvét előtt. A hal azonban ilyenkor nem számít, ezért halevéssel egészítették ki a vegetáriánus böjti napokat. A hal tilalma is innen jöhet, hiszen a böjt végével, az ünnepek alatt már a bőség szimbólumait fogyasztjuk.

Ha úgy döntesz, hogy a babonák értelmezése közül a számodra legszimpatikusabbat kiválasztva mégiscsak halevésre szánod magad szilveszterkor, akkor mi a szusit javasoljuk. Ünnepi, nem hagyományos étel, amelyet valójában házilag tekerve kevés pénzből is ki lehet hozni, mégis nagyon izgalmas és trendi falatokkal szolgál a bulira. Íme néhány fontos kellék a szusitekeréshez.

Alma

Az alma fontos szimbólum, mind a karácsonyi ünnepek alatt, mint szilveszter környékén. Mivel egy ősrégi termékenységszimbólumról van szó, mely a magyar kultúrában az egészséggel is összekapcsolódik. Hogy mit érdemes az almából készíteni? Például pezsgős koktélt! 

Először a poharakat, melyekben fel szeretnéd szolgálni az italokat, mártsd bele fahéjas cukorba. Vegyél másfél dl cidert, majd keverd össze egy csipet fahéjjal. Töltsd fel a poharat a fahéjjal elkevert ciderrel, majd pedig öntsd fel 1,5 dl pezsgővel. Vágj fel egy almát, és néhány cikkel díszítsd a poharat.

Persze az az igazi pro szint az, ha gyümölcsből készült pohárból tálalsz gyümölcssalátát. Mondjuk almával, fahéjjal, naranccsal. Hogy hogyan? Mondjuk ezzel a zöldségpohár készítővel.

Újévi babonák: mi a helyzet a rétessel?

A rétes szinte kötelező étel szilveszterkor. Miért? Mert jól ki kell nyújtani a rétestésztát. Mert minél hosszabb, annál tovább nyúlik majd a szerencsénk. Mivel töltjük? Sok mákkal, mert minél gazdagabb a töltelék, annál gazdagabb évünk lesz. Ezért érdemes finom rétest feltálalni a szilveszteri bulin. Kreatív tölteléket is kitalálhatsz, például a különböző töltelékek kombinálásával isteni ízeket tudsz varázsolni. Diós-mézes, túrós-mangós, almás-fahéjas vagy épp szilvás fahéjas rétessel biztos, hogy ütős desszertet készítesz. Esetleg vanília-málna, vagy csokis meggy? Az édes rétesek tárháza végtelen.

De finom sós réteseket is készíthetsz. Sonkával-sajttal és zöldfűszerekkel, valamilyen izgalmasan fűszerezett húsraguval? Sós rétes zöldségekkel? Nagyon jópofa fogás lehet a szilveszteri bulin szendvics helyett vagy mellett egy kis sós rétes. 

Ha izgalmas, különleges töltelékeket szeretnél a rétesbe, akkor egy zseniálisan összerakott Assistent robotgéppel minden eszközöd meglesz hozzá. Legalábbis ha megvannak a kiegészítők is, akkor szinte semmi másra nem lesz szükséged.

A csirke és a pulyka tilalma?

Miért nem szabad szilveszterkor pulykát és csirkét fogyasztani? Azért, mert mindkét baromfi elkaparja a szerencsénket. Emellett a pulyka a babona szerint haragot gerjeszt, ezért ha pulykát eszünk az év utolsó napján, vagy épp Újévkor, akkor sok haragra, viszályra számíthatunk.

Ezért ezeket az ételeket inkább hagyd a következő évre. Ha valami könnyű ételt ennél, akkor készíts sonkatekercses hidegtálat, szigorúan sertéssonkából, kaszinótojással és finom salátákkal. Ha unod a tormás-majonézes sonkatekercset, töltsd meg inkább zöldfűszeres túrókrémmel, így könnyed, finom ételt kapsz.

Friss kenyér 

Érdemes 31-én friss kenyeret készítened. De még aznap szeld meg, és hagyj belőle elsejére. A babona szerint ugyanis így lesz bőséges a következő év. 

Most, hogy összeszedtünk egy csokornyi érdekességet, egy halom receptötlettel, biztosan könnyű lesz megtervezni a szilveszteri menüt. 

 

Ezekkel az ötletekkel kíván Boldog Új Évet a Gammo cégcsoport!

 

Források: 

http://real.mtak.hu/93694/1/allatszimbolumtar_mtmt.pdf

Magyar néprajzi lexikon

 

Hasonló cikkeink a témában: