gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tartós kaják karantén idején: ezek a legnépszerűbb fogások!

2020. 04. 09.

Tartós kaják karantén idején: ezek a legnépszerűbb fogások!

Karantén idején a főzés láthatóan elég kedvelt elfoglaltság, nagyon sokan vágtak bele az otthoni főzésbe vagy léptek szintet, és lettek néhány nap alatt hobbiséfből konyhafőnökök. Valószínűleg a gasztronómiai pallérozódás terápiának sem utolsó, hisz könnyű belefeledkezni, a végén pedig van egyfajta beteljesülés-élménye annak is, amikor saját főztünket élvezhetjük.
 
Külön otthonfőzős Facebook-csoportok indultak az utóbbi időben, ilyen a Süssünk-főzzünk karantén idején, vagy épp a #HÁZIMENZA-csoport. Mindkettőben jól működik a virtuális közösségi főzés, illetve a receptmegosztás és tapasztalatcsere; a csoporttagok aktívak és lelkesek, ami újabb érv a főzés mellett. Még nem késő csatlakozni! 
 
Ami a recepteket illeti, jelenleg (vagyis a cikk írásakor, nagypénteken) nálunk a tradicionális húsvéti ételreceptek iránt a legnagyobb az érdeklődés: a Nosalty receptmegosztó-oldalon a kalács mellett a diós krémes, a kaszinótojás, illetve a húsvéti sárga túró és töltött hús receptek tarolnak
 
Nagyobb, de jóval „amerikaibb” mintával dolgozik a Huffinton Post híroldal, amely saját Instagram-felületén végzett felmérést, hogy melyek a legnépszerűbb karanténkaják a felhasználóik körében. Eszerint top 10-be került például a szalámis-pepperónis pizza (9.), a csokis brownie (6.) vagy épp a spenótos-sajtos tészta (4.). Harmadik helyen végzett az édesburgonyás-currys lencse, ropogós, szezámmagos csicseriborsóval, második a franciahagymás-csirkés lasagna lett, míg első helyre egy tálkás sütemény került (két személyre), vélhetően az egyszerűsége miatt.
 

Egy amerikai karanténkedvenc: a spenótos-sajtos tészta

 
Ha már egyszerűség: ezekben az ínséges időkben, amikor a boltok polcairól elkapkodják az élesztőt, a tartósabb élelmiszerek, és úgy általában a tartósítás jelentősége megnő. A tartósítás azért is fontos, mert ilyenkor a boltba járás gyakoriságát csökkenteni kell, ráadásul nincs mindenkinek ideje naponta kétszer főzni, hasznos néha olyan ételeket is készíteni, amelyek tovább elállnak. Ezt olyan unorthodox módon is lehet csinálni, mint tette azt egyik honatyánk, aki az egyhetes milánói makaróniját gondolta újra a fenntartható fogyasztás jegyében, de ezt azért felelős séfeknek inkább mértékkel, és akkor is csak alapos minőség-ellenőrzés után ajánljuk. 
 
Akkor most mit főzzek?
 
Erre sajnos nem létezik univerzális válasz. A Nosalty például Lajos Maritól kért tanácsokat. A rutinos szakácsnő tippjei közt szerepel, hogy a mélyhűtőben tartsunk mindig kenyeret. Érdemes továbbá egytálételeket főzni, mert kiadósak és nem kell napjában háromszor mosogatni, illetve ilyenkor meg lehet próbálni olyan időigényesebb fogásokat is elkészíteni, amelyekkel máskor nem szöszölnénk, mint például a gnocchi.
 
Ha közvetlenül a tartósításhoz nem is, de az élelmiszerek szavatosságát illetően adott tippeket a magyaros konyha egyik nagyasszonya. Fontos megnézni a felhasználási időket, és lejárati sorrendben felhasználni az alapanyagokat. „Például a krumpli nem tartható el örökké, de ha kiterítjük egy nagy kosárba, és közé teszünk egy két almát, akkor lassabban csírázik. A hagymaféléket, ha nincs fagymentes hideg helyiség, akkor lazán egy konyharuhába kell takarni, hogy ne kapjanak fényt, mert akkor lassabban indulnak romlásnak” – idézi Lajos Marit a Nosalty.
 
Ha pedig szeretnénk mi is tartós, mégis friss és vitamindús ételekkel megpakolni a hűtőt, érdemes megfontolni a vákuumcsomagolást, ami tartósítás terén egyenesen verhetetlen eljárás: a vákuumcsomagolt zöldségek akár háromszor tovább frissek maradnak, a marhahús pedig ilyen módszerrel akár ötször tovább eláll! Ebből a szempontból a Tre Spade Wendy vákuumcsomagolót ajánljuk, az ilyen módon elkészített fogásokhoz pedig jó étvágyat kívánunk!