gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Tavaszi grillezés kisokos

2023. 03. 29.

Tavaszi grillezés kisokos

A grillezést előzze meg a pácolás

A pácolás nagyon fontos előzménye a hússütésnek. Nem csak ízt ad neki, hanem a rostokat is felpuhítja, így sokkal finomabb lesz az eredmény. hoztunk néhány tippet pácoláshoz. 

  • A baromfit már sütés előtti este pácold be, mert általában száraz a húsa, és a pác megpuhítja, nedvesen tartja.
  • Savanyú közeget kell használnunk, ha jól meg akarjuk puhítani a húst. Például citromlevet, bort, gyümölcs- illetve balzsamecetet. A savas elemeknek az a szerepe a pácban, hogy megpuhítsák a húst.
  • A savas pác után jön az olaj és a fűszerek.
  • Joghurtos pácot is használhatsz, egyszerűen azért, mert a joghurt is savas. Viszont a zsírtartalma miatt ilyenkor nem kell fűszeres olajjal kiegészítened a páclevet.
  • Az olaj legyen hőálló. Az olaj szerepe az, hogy ebben keverjük ki a fűszereket, és hogy nedvesen tartsa  a húst.
  • Létezik szárazpác is, ebben az esetben nem használunk maró szereket, melyek a hús rostjait oldják fel. 
  • A pácoláshoz sokféle fűszert használhatsz,  például  zöldfűszereket. Rengeteg izgalmas ízt tudsz összehozni pácolással. Használj lime- vagy citromlevet, csilit, kakukkfűvel, oregánóval.
  • Szebb lesz a hús színe, ha kevés barna cukrot is teszel a pácba
  • A pácolt húsokat jól zárható dobozban tárold. Vagy tedd lefóliázva a hűtőszekrénybe
  • Több napig is pácolhatsz, például a vöröshúsokat így tudod jól megpuhítani, ekkor minimum naponta egyszer érdemes átforgatnod a húst, és ellenőrizni a nyersanyagokat!
  • A zöld fűszereket sütés előtt távolítsd el a húsokról, mert amikor megégnek keserű lesz az ízük. A pácolás alatt úgyis beszívja a hús az aromájukat.
  • Nehezebb húsokat mustárral érdemes bekenni, majd ebbe ragadnak bele a fűszerek, mivel ilyenkor a savas mustár marinádként is funkcionál. Ezekhez a húsokhoz egyébként jól illik a bors, a fokhagyma, esetleg egy kis  rozmaring is jöhet.

Lassan vagy gyorsan süljön a hús?

A húst sütheted lassan és gyorsan is. Nem mindegy, hogy grillezésről van szó, vagy barbeque-ról.  A grillezés lényege, hogy hirtelen sütöd meg a húst. Ilyenkor magas hőfokot használsz. A finom, ropogós kéreg, mely a hirtelen sütésről képződik a húson, ízletessé teszi. A hús ilyenkor belül puha mara, főleg, ha előtte szuvidáljuk is, ez a steak-nél jellemző eljárás. Ha tehát neked a grillezés a szimpatikusabb, akkor ezek közül a grillsütők közül válogathatsz.
A barbeque a grillezéssel szemben a lassú sütésről  és füstölésről szól. A hús hosszú órákon, olykor napokon keresztül sül, bepácolva, alacsony lángon. Barbeque sütőben nehezebb és nagyobb húsokat sütnek, bordát, és más vöröshúsokat. Olyan húst, amelynek sok időre van szüksége kell a süléshez. A bbq talán a jellegzetes, finom, ragadós házi szószról ismert.

Friss tavaszi zöldségek köretnek

A grillezés akkor a legjobb, ha finom, friss roppanós zöldségeket eszünk a hús mellé. Rengeteg féle izgalmas salátát készíthetünk a sült hús mellé. Az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb öntet, ha mézzel és balzsamecettel locsoljuk meg a salátát. A legjobb ilyenkor ha jégsaláta, lilahagyma, koktélparadicsom is van a zöldségkeverékben, melyet összeállítasz. Igazi nagypályások tehetnek bele avokádót, sőt, gyümölcsöt is. Hiszen a gyümölcs savassága nagyon jól illik a salátákhoz.
Erre nagyon jó példa a szicíliai narancssaláta, melyet lilahagymával és olivaolajjal, valamint fűszerekkel készítünk. Izgalmas és különleges ízei, a narancs savassága és az azt kompenzáló olaj arra predesztinálja ezt a salátát, hogy isteni ízkompozíciót nyújtson. A narancssaláta nagyon jól illik a vöröshúsokhoz.  De egy kis löttyintés tökmagolaj, vagy egy kis zöldfűszeres joghurt is nagyon jól feldobja a legtöbb salátát.
Ilyenkor egyébként a friss tavaszi zöldségeket érdemes felhasználni a salátához, a retekkel, uborkával és más, most épp frissen termő zöldséggel nagyon jól jársz. Tápanyagdús, friss zöldségekhez jutsz, ha nem melegházit vásárolsz. De akárhogy is döntesz, abban biztos lehetsz, hogy a saláták variálhatósága végtelen.
Ha nagy mennyiségben szeletelsz zöldségeket, akkor komoly segítséget jelenthetnek a zöldségszeletelők.

Fermentált zöldségek

Hogy mi illik még a húsokhoz? Hát a savanyúság!  A fermentált zöldségek nem csak isteniek, és segítik a húsok emésztését, de nagyon egészségesek is. A savanyítás egyik legegyszerűbb formája a fermentálás, melynek az a lényege, hogy sós lébe tesszük a savanyítani kívánt zöldséget.
Ezután el kell zárni egy dobozba vagy üvegbe, mert az oxigéntől való elzárás fontos eleme az egész műveletnek. Ilyenkor ugyanis a növényeken található tejsav baktériumok elszaporodnak.  Ők nagyon egészséges emésztő baktériumok egyébként, tehát nem kell megijedni ettől a folyamattól.  A sós vízre azért van szükség, hogy a jó baktériumok mellett megjelenő káros baktériumoktól viszont megszabadítsuk a zöldséget. Így viszont nem indul el az erjedés folyamata.

Igazából gyümölcsöt és zöldséget is lehet fermentálni, és érdemes is minél több fajtát így savanyítani. A káposzta, a karfiol, a cékla és a retek nagyon népszerű alapanyagai a fermentált zöldségeknek. Pont ezek a rostban is gazdag növények azok, amelyek fermentálás nélkül is rendkívül egészségesek, jót tesznek a bélflórának. Emellett pedig isteni köretek lehetnek grillezéskor is. A fermentáláshoz jó, ha profi konyhai szeletelőket használsz, mert akkor lesz egyenletes a minőség, ha sikerül egyformára vágnod a zöldségeket. Ezért ezt a hámozót,   vagy a  magház kiszedőt, de akár ezt a  paradicsom csumázót is jó szívvel ajánljuk ehhez az eljáráshoz. Meg egyébként minden más esetre, amikor gyorsan vágnál, reszelnél vagy csumáznál  zöldséget.

Hasonló cikkeink a témában:

5 meglepő módja a burgonya felhasználásának

2023. 09. 04.

Tovább olvasom


A barbeque nyomában

2023. 06. 26.

Tovább olvasom


Tavaszi grillezés

2023. 01. 30.

Tovább olvasom


Streetfood kedvencek

2021. 11. 05.

Tovább olvasom


A grillezés elengedhetetlen segítői

2021. 06. 02.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink