gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Konyhai szakszavak érthetően: szuvidálás

2022. 07. 27.

Konyhai szakszavak érthetően: szuvidálás

Szuvidálás, blansírozás – sok bonyolultnak tűnő kifejezés kering a gasztronómiában, de ha szeretnél igazán jól főzni, érdemes megismerkedni velük. Az eljárások nem bonyolultak, de ha tudod, miért és hogyan alkalmazzuk őket, hatékonyan kihasználhatod a bennük rejlő lehetőségeket. Mi megmutatjuk, hogyan!

Miért fontosak ezek az eljárások?

Ne ijedj meg a szakkifejezésektől – bár elsőre bonyolultnak tűnhetnek, valójában egyszerű, mégis rendkívül hasznos technikákról van szó, amiket érdemes beépíteni a mindennapi főzésbe. Az ilyen professzionális konyhai módszerek könnyebbé teszik az étkezéseket és javítják az ételek minőségét. Gondolj csak arra, mennyire praktikus nagy mennyiségű alaplevet készíteni, amit aztán lefagyasztasz. Sok recept kezdődik azzal, hogy „2-3 dl alaplé szükséges”, és a hosszú főzés során kialakuló ízek és tápanyagok tökéletes alapot adnak számos ételhez. A friss zöldségek és fűszerek íze pedig minden ételt még finomabbá varázsol.

Az ilyen eljárások általában hosszú főzési idővel vagy gyors, nagy lángon készült ételekkel kapcsolatosak, amiket a hűtés során rögzítünk – technikák, amik már régóta ismertek, és lehet, hogy te is használtad őket, csak éppen nem tudtad, hogy van nevük.

Mi az a szuvidálás?

A szuvidálás (sous-vide) egy olyan főzési módszer, amely során az alapanyagot alacsony és egyenletes hőmérsékleten, hosszú időn keresztül főzzük. Ez a technika gazdag ízeket és aromákat eredményez. Georges Pralus, a módszer kifejlesztője például azért kezdett kísérletezni a szuvidálással, hogy olyan ízprofilt érjen el a libamájban, amit korábban csak sütéssel lehetett.

Fontos megjegyezni, hogy a szuvidálás során az étel nem szívja meg magát vízzel. Az alapanyagokat légmentesen zárt tasakokba helyezzük a vízfürdőbe, amely hosszú időre biztosítja az alacsony hőmérsékletet.

Ez a módszer biztosítja az étel egyenletes főzését, kiváló minőségű, ízekben gazdag és megfelelő állagú végeredményt adva. Ezért is egyre népszerűbb a háztartások körében – sokan vásárolnak szuvidáláshoz szükséges eszközöket.

Mikor érdemes szuvidálni?

A szuvidálás tökéletes választás, ha professzionális minőségű ízélményt keresel, és ha előre szeretnél dolgozni. Az eljárás előnye, hogy lehetővé teszi a nagy mennyiségű étel előkészítését, amely hosszú távon megőrzi az ízét, állagát és tartósságát. Éttermek gyakran használnak nagy kapacitású sous-vide gépeket, de ha otthon szeretnéd kipróbálni, egy kisebb háztartási szuvid gép is tökéletes választás lehet. Ezzel egy baráti vacsora mennyiségű ételt készíthetsz egyszerre, és csodás ízeket varázsolhatsz az alapanyagokból. A szuvidálás során az ételt egyenletesen éri a hő, ami a sütés során nem mindig garantált.

Ha szuvidálásra adod a fejed, néhány eszközt érdemes beszerezned. Szükséged lesz szuvidkádra és sous vide lebegő golyókra, amelyek segítenek abban, hogy az étel a víz alatt maradjon. Emellett, ha igazán profi akarsz lenni, egy maghőmérő is hasznos lehet az étel belső hőmérsékletének ellenőrzéséhez.

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez az izgalmas technológia, ne habozz – próbáld ki te is! Weboldalunkról megvásárolhatod a szükséges kellékeket!


Kapcsolódó termékeink