gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Te is imádod a paradicsomot? És azt tudod, miről kapta a nevét?

2018. 06. 13.

Te is imádod a paradicsomot? És azt tudod, miről kapta a nevét?

A paradicsom azon túl, hogy számos furcsa és vicces elnevezés létezik rá a magyar nyelvben (mint a paradicska, tomata, tomato vagy csángóknál a padledzsika) nagyon érdekes múlttal büszkélkedhet.
 
A zöldség határozottan amerikai eredetű, de nem a kontinens északi feléről származik: Dél- és Közép-Amerikában őshonos, Európában pedig csak a 16. század végén vált ismertté. Ami a magyar nyelvű írásos forrásokat illeti, először 1649-ben említik a paradicsomot, amely valószínűleg egyszerre olasz-német és balkáni közvetítéssel terjedt el nálunk. Furcsa módon kezdetben dísznövényként termesztették, méghozzá a dunakeszi kertészek voltak Magyarország első paradicsomtermelői 1870-ben! Később, a két világháború között a konzervgyártás fellendülése a zöldség termesztésére is jó hatással volt. De itt álljunk is meg egy pillanatra - ugyanis sokak szerint korántsem egyértelmű, hogy a paradicsom zöldség-e, mondván valójában csak egy rejtőzködő gyümölcs. 
 
Most gyümölcs vagy zöldség?
 
A közkeletű definció szerint a paradicsom azért gyümölcs, mert magvakat tartalmaz, illetve a termése a növény virágából fejlődik ki. Ugyanilyen alapon viszont gyümölcs lenne a kukorica is, ami elég abszurd felvetés. Ehhez képest azt igazság az, hogy a botanika nem tart nyilván olyan kategóriát, hogy gyümölcs. A gyümölcs lényegében egy önkényes konstrukció, a konvención alapul, hogy mit sorolunk oda – kivéve az Egyesült Államokban, ahol törvénybe foglalták, hogy a paradicsom márpedig zöldség, mivel az 1800-as évek végén a vámhatóság zöldségeket megadóztató döntése ellen egy kereskedőcsalád pert indított. A Legfelsőbb Bíróság végül úgy döntött, a növény gazdaságilag mindenképp zöldség. Több mint 100 évvel később New Jersey a növény zöldségmivoltát törvénybe is foglalta, amikor is az az állam hivatalos zöldsége lett.
(kép forrása: Wikipedia)
 
Ha túljutottunk a kategóriameghatározás problémáján, máris újabb nehézségbe botlunk, méghozzá az elnevezés miatt. Ezzel kapcsolatban hosszú, részletekbe menő elemzés olvasható a Nyest.hu-n, de mi most inkább csak a lényegre szorítkoznánk. 
 
Elsőre logikus megoldásnak tűnhet, hogy az édenkertben alma helyett valójában paradicsom volt a tiltott gyümölcs, de bármennyire is adja magát, a valódi történet ennél kacifántosabb. A növény Amerikából Európába kerüléséig a paradicsom nem jelentett gyümölcsöt - ’Éden’ volt a jelentése. Iráni eredetű, a héberben jövevényszó (ott pardesz-nek hangzik), az eredeti kifejezés jelentése: ’bekerített hely’. Az édenkertet jelölő szó és a paradicsom mint zöldség neve nem minden nyelvben egyezik, angolul pl. tomato, ami a spanyol tomate elnevezésből származik.
 
A magyarban a piros zöldség úgy kapta meg az édenkert addigi nevét, hogy az alakja az emberekben az almát idézte (olaszul máig pomodoro = aranyalma), ízét pedig mennyeinek találták, innen a bibliai képzettársítás. A régies német elnevezés nyomán (Paradeisapfel) paradicsomalmának hívták, ez rövidült végül paradicsommá.
 
És ha már a nevében ennyi minden van, mennyi egészséges táp- és hatóanyag rejlik magában a zöldségben? Hát mindenek előtt jó sok vitamin és egyéb, jótékony hatású összetevő! Vitaminok közül a C-vitamint viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza, de ezen kívül még tizenegynéhány további vitamin található meg benne pl. A1, B1, B2, de tartalmaz karotint és tomatint is, utóbbi a gombás betegségek, gyulladások ellenanyaga. Ezen kívül a likopin szintén egészségmegőrző hatású, csökkenti egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
 
Jó hír a valódi, hardcore paradicsomfanoknak, hogy számtalan profi konyhai eszközt kínálunk a paradicsom különféle feldolgozási módjaira. Passzírozó, szeletelő és cikkező eszközök hada várja, hogy amatőr és gyakorló séfek konyhájának éke lehessen. Érdemes böngészni oldalunkon a sok-sok hasznos lehetőség között!