gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tedd bele a sütnivalódat

2019. 07. 19.

Tedd bele a sütnivalódat

A lángost a török hódoltságnak köszönhetjük, története tehát messzi történelmünk zivataros századaira vezethető vissza.

Más források szerint az ókori Rómából eredeztethető, mára azonban már igazi Hungarikum, tipikusan magyar étel, mely a világ számos pontján kapható. Hogy még hol? Olvasd el ITT!

Ma is tipikusan török étel a pita, ebből fejlődött ki a lángos, langalló és a lángoskenyér is. Közös tulajdonságuk, hogy nem éppen kalóriaszegény, ellenben szénhidrátban igencsak gazdag tészta az alapjuk, melyre tetszőlegesen lehet pakolni tejfölt, juhtúrót, hagymát, sajtot, szalonnát, kolbászt, egyszóval bármit, ami még erőtejesebbé teszi ezt az amúgy sem könnyű ételt.

A lángost a konyhában lágy kelt tésztából sütjük ki hirtelen, forró olajban. Frissen, melegen kell fogyasztani, ha kihűl gumissá, rágóssá válhat. A receptje egyszerű, de nagyszerű: 1 kg lisztből, kb. 5-6 dl langyos vízben, 1 picike cukorral felfuttatott élesztőből (nem elírás, nem tejben hanem vízben futtatjuk fel az élesztőt), 2 kávéskanál sóból dagasztunk tésztát, teljesen simára, csomómentesre keverve.

Ehhez használhatunk professzionális dagasztógépet mellyel a siker és a könnyű munka is garantált! Ha a tészta összeállt és megkelt, olajos kézzel kör alakokat formázunk belőle, melyek lehetnek kisebbek is, hogyha előételként kínáljuk, de klasszikus 20-25 cm átmérőjű, megszokott lángos méretűek is.

Szükségünk lesz még olajra a sütéshez és a formázáshoz is. A GÁZGRILL BGT-1 LRMO asztali lángossütő és fánksütő rozsdamentes serpenyővel, valamint leeresztő csappal rendelkezik. Mobil felhasználásra kiválóan alkalmas gázüzemű lángos, fánk és krumplisütő készülék inox serpenyővel, asztali kivitelben. Kiválóan használható otthon az erkélyen, a kertben, vagy akár szabadtéri rendezvényeken is. Piezzoval, thermoelektromos égésbiztosítóval felszerelt szerkezet.