gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Teljes kiőrlésű kenyérrel a cukorbetegség is megelőzhető!

2018. 04. 05.

Teljes kiőrlésű kenyérrel a cukorbetegség is megelőzhető!

Számos kutatás bizonyította már a rostdús étrend kedvező hatásait. Ennek ellenére Amerikában a lakosság döntő többsége máig jóval kevesebb rostot visz be a szervezetébe, mint az ajánlott napi minimum (28 gramm). Az átlagos fogyasztás a Food Dive cikke szerint a javasolt értéknek alig több mint fele (15 gramm).
 
A Rutgers Egyetem is a rostfogyasztással kapcsolatban végzett kutatást, amelynek eredményei a Science tudományos folyóiratban jelentek meg. Eszerint a teljes kiőrlésű gabonában, hagyományos kínai gyógyászati élelmiszerekben és prebiotikumokban dús étrend segíti a rövid láncú zsírsavak termeléséért felelős specifikus bélbaktériumok munkáját. Ezen baktériumok határozzák meg az inzulintermelésért felelős hormonok szintjét, vagyis szabályozzák a vércukorszintet.
 
Röviden: aki több rostot fogyaszt, annak a vércukorszintje is ideálisabb lesz. 
 
Ezek a baktériumok emelik az inzulintermelődést stimuláló hormonok szintjét, ami a szervezet jobb vércukorszint-szabályozásához vezet.
 
Teljes kiőrlésű kenyér (kép forrása: Wikipedia)
 
A kísérletek során a vizsgálat alanyait két csoportban látták el a megfelelő gyógyszerekkel. Az egyik csoport számára ezt követően standard, a másik számára rostdús étrendet írtak elő. 12 hét múlva újra megvizsgálták őket, és a rostdús étrendet folytató csoportban 89%-ban volt megfelelő a vércukorszint-szabályozás. A vizsgálat következtetése szerint a bevitt rostok így segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.
 
Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a kutatók a rostok hasonlóan kedvező hatásáról számoltak be. Korábban például arra jutottak, hogy a rostok a rövidláncú zsírsavak termelése során a csontok megerősödését is segítik.
 
A dietetikusok szerint érdemes természetes forrásából beszerezni a szükséges rostmennyiséget - úgymint gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonákból; de a nagy élelmiszergyártók is szeretnék kiaknázni a rostok egészségre gyakorolt jótékony hatását, így egyre több gabonapehely-gyártó állítja elő a termékeit hozzáadott rostok felhasználásával. Ezen kívül más, nem megszokott termékben is előfordulnak már hozzáadott rostok, mint a jégkrém vagy a joghurt.
 
Szerencsére ma már minden eszköz adott, hogy valaki otthon készítse el magának a rostdús étrendhez szükséges ételeket. A megfelelő, teljes kiőrlésű liszt, zöldségek és magvak segítségével, na és egy kiváló konyhai eszközzel bárki süthet ízletes és ropogós kenyeret magának. A KitcheAid robotgépei ilyen szempontból is ideálisak, hiszen számos egyéb funkciójuk mellett kenyér, vagy akár pizza élesztős tésztájának a dagasztásához is kiváló. Ha pedig a gyártó egyéb termékei iránt érdeklődik valaki, a tavaszi akció keretében vízforraló kannát és botmixert vásárolhat kedvezményesen.