gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tényleg a tatárok találták fel a hamburgerhúst?

2018. 11. 27.

Tényleg a tatárok találták fel a hamburgerhúst?

A hamburgerhez is használt darált hús egy népszerű legenda szerint a mongoloktól eredeztethető - innen a tatár beefsteak neve is, mivel állítólag a nomád lovasok a sztyeppéken ügetve nyers lóhúst tettek a nyereg alá. A hús hiába volt nyers, a nap végére szépen megpuhult a lovasok terhe alatt. De a gasztrotörténelem ennél azért földhözragadtabb magyarázatot is ad a név eredetére, miszerint a nyers marhahúshoz jól megy a francia tartármártás, innen a név.
 
A darált hústól a hamburgerig
Maga a hamburger kifejezés Hamburg városára utal, ahonnan nagyon jó minőségű marhahúst importáltak. Amerikában 1834-ben tűnt fel először, a New York-i Delmonco Étterem étlapján "Hamburger steak" néven. A késő 19. században Dr. Salinsbury marhahúspástétomot használt az amerikai polgárháborúban szolgáló katonák hasmenésének gyógyítására. A doktor napi háromszori főtt marhahús fogyasztását írta elő nekik - így született a "Salisbury steak", amit a modern hamburger előfutárának tartanak.
 
Salysbury steak ma (kép forrása: typhero.com)
 
Viszont az, hogy miként került két fél buci közé a hússzelet, már nem ilyen egyértelmű történet. A Menches fivérek, Charles és Frank azt állították, hogy ők találták fel, amikor az Erie Megyei Vásáron, 1885-ben váratlanul elfogyott a virslijük, ezért helyette marhahúst tettek a szendvicsekbe, de Texas, Wisconsin, Oklahoma és Connecticut-szerte árusok sora tulajdonította magának a ma ismert hamburger (buciban marhahús) felfedezését. Az ételnek az igazi áttörést az 1904-es St. Louis-i Világkiállítás hozta, ott lett Amerika kedvence a hambi.
 
A fogás híre ezután végigsöpört az USA-n, majd jött a sajt mint népszerű feltét, a '40-es években elindult és terjeszkedni kezdett a McDonald’s, és így tovább, mígnem bumm, a 21. században már több mint 40 milliárd hamburger fogy évente az USA-ban!
 
A hamburger egyik első lelőhelye Connecticut-ban (1900) - kép forrása: derwombat.net)
 
Persze a darált hús, különösen a darált marhahús népszerűsége itt nem állt meg, jól ismert felhasználása például a fasírt vagy Mexikóban és környékén a tacos, de a közel-keleti konyhában is megtalálható, Olaszországban pedig elmaradhatatlan: az olasz húsgolyó, a lasagna és a bolognai spagetti legfontosabb összetevője. A mice and tatties (magyarul nagyjából darált hús és krumpli) nevű skót fogásban is előszeretettel használják, de a brit rag pudding-ban is előfordul töltelékként. Spanyol nyelvterületen picadillo néven ismert, és népszerű alapanyag gyakorlatilag a teljes latin-amerikai konyhában.
 
A lényeg, hogy időközben az egész világon elterjedt, nem csoda, hogy a hazai háztartásoknak is elengedhetetlen tartozéka. De annak, aki teljes mértékben ellenőrzött minőségre vágyik, házilag is elkészítheti a saját húsdarálójával. Ehhez ajánljuk az oldalunkon található gazdag eszközválasztékot, azok közül is leginkább a TRE SPADE TC-8 kompakt ipari húsdarálót, ami ideális helykihasználása miatt praktikus segítség a konyhában, ráadásul hurka-kolbász töltő cső, vagy akár sütinyomó fejrész is kapható hozzá! Húsimádóknak, amatőr és félprofi séfeknek kötelező darab.