Tökjó tökös pite
2021. 10. 06.
Láss túl a sütőtök krémlevesen és a sütőben sütött tökön, hiszen az ősz narancsszínű csodájában számos lehetőség rejlik! Készíts velünk most pitét belőle. A különleges fűszerezésnek hála egyedi ízélményt tartogat, viszont azonnal ne fogyaszd. Egy éjszakára a hűtőbe kell tenni és csak utána szabad tálalni.
Készen állsz egy tökjó kalandra?
Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való!
Hozzávalók a pite tésztához:
175 gramm vaj
240 gramm tönkölyliszt
15 gramm cukor
5 gramm kardamom
5 gramm sütőpor
15 gramm víz (ha szükséges)
Hozzávalók a töltelékhez:
400 gramm sütőtök püré
2 darab tojás
397 gramm sűrített tej
90 gramm cukor
140 gramm juharszirup
2.5 gramm só
Hozzávalók a díszítéshez:
200 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál juharszirup
1 csipet sütőpor
Tök püré elkészítése
• Melegítsd elő a sütőt 175 ° C-ra és helyezz sütőpapírt a tepsibe, vagy a sütőlapra.
• Vágd fel hosszában a tököt és tedd a feleket tepsire, vagy sütőlapra úgy, hogy a vágott felület lefelé nézzen.
• Süsd a sütőben, kb. 40-45 percig, amíg a sütőtökök megpuhulnak. Ha kész, akkor vedd ki hűlni, de hagyd a sütőt bekapcsolva!
• Miután a sütőtökök kihűltek, kanalazd ki a puha belsejüket, tedd bele az ANKARSRUM turmixgépébe és keverd simára.
Pite tészta recept:
• Szereld össze ANKARSRUMOT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval, a dagasztó hengerrel és a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek mind az alapkészlet részei, ahogyan az EBBEN A VIDEÓBAN is látható.
• Vágd fel a hideg vajat kisebb darabokra, add hozzá a lisztet, a cukrot, a kardamomot és a sütőport. Indítsd el ANKÁT, hogy addig gyúrja, amíg egynemű tészta nem lesz, ehhez körülbelül 5 percre van szüksége. Ha a tészta nem megfelelő állagú, adj még hozzá vizet.
• Tegyél sütőpapírt egy tepsibe, vagy piteformába. Nyomkodd bele a tésztát a formába és fedd le a teljes szélét is. Szurkáld meg a tetejét villával és 10 percig süsd elő.
• Vedd ki a pite alapját a sütőből és emeld a hőmérsékletet 200 ° C-ra.
Töltelék recept:
• Szereld össze ANKARSRUMOT a dupla habverő szárral és a dupla krémkeverő szárral, melyek az alapkészlet részei.
• Verd fel a tojást kemény habbá, majd add hozzá a tököt, a tejet, a cukrot, a juharszirupot és a sót.
• Öntsd a tölteléket a pitére és süsd a sütő közepén 10 percig.
• Vedd le a hőmérsékletet 175 ° C-ra és süsd addig, amíg a töltelék szilárd nem lesz, kb. 45-60 percig.
Hagyd teljesen kihűlni a pitét és lehetőleg egy éjszakán át pihentesd a hűtőszekrényben.
• Másnap szereld össze újra ANKARSRUMOT a dupla habverő szárral és a dupla krémkeverő szárral.
• Verd fel a tejszínt kemény habbá, majd keverd hozzá a porcukrot, a juharszirupot és a sütőport. A kész krémet kend a pite tetejére.