gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

10 gasztrojóslat 2020-ra!

2019. 11. 06.

10 gasztrojóslat 2020-ra!

A gasztronómia folyamatosan változik, de mi ezekkel a változásokkal igyekszünk lépést tartani: ezúttal a New Food Magazine 2020-ra vonatkozó előrejelzéseit szemléztük, hogy mi is képben legyünk, melyek lehetnek majd a jövő év legfontosabb gasztrotrendjei.

1. Vadon növő növények
Az előrejelzések szerint 2020 sztárjai lehetnek majd az ehető virágok, és egyéb olyan növények, mint pl. a madársóska, a boróka, a juharvirág vagy a nebáncsvirág - csupa olyan növényi összetevő, melyek egy-egy fogásnak különleges, egyedi ízt adhatnak. 

2. Fanyarság
A fanyarabb vagy savanyú ételek láthatóan növekvő népszerűségnek örvendenek. Hála a globalizációnak, az eddig perifériára szorult országok különlegesebb ízei és alapanyagai is egyre könnyebben tudnak elterjedni, így például az ecet vagy a tamarind használata is egyre több helyen bevett. Ezen összetevők jellegzetes fanyarságot kölcsönöznek az ételeknek.

3. Hangulatétkezés
Az táplálkozáspszichológus és professzor Charles Spencer által megalkotott, ún. gasztrofizika az étkezés új módja, melynek alapja, hogy az étel hatással lehet a hangulatunkra. Vagyis rövid időn belül a trendi éttermek étlapjain olyan menüsorok bukkanhatnak fel, amelyek a hangulatunkat és a közérzetünket bizonyos módon befolyásolják. A közeljövőben romantikus, relaxációs vagy akár vérpezsdítő vacsorákra is számíthatunk!


A hangulatkonyhára is fellendülés várhat jövőre!

4. Zero-waste főzés
A hulladékmentes főzés lehet az egyik nagy nyertes 2020-ban. A fogyasztók egyre környezettudatosabbak és teljesen jogosan szoronganak a küszöbön álló klímakatasztrófa miatt, miközben minden évben globálisan 570 000 tonna (!) friss hús végzi a kukákban. Pedig ezeket a termékeket még különféle kreatívabb módszerekkel fel lehetne használni - és 2020-ban egyre többen így is fognak tenni.

5. Vietnámi konyha
Egyre népszerűbbek az eddig kevésbé ismert távol-keleti, azon belül különösen a vietnámi fogások, mint például az ínycsiklandó bahn-mi szendvics és a pho leves. A street foodnak és a fúziós konyhának hála egyre izgalmasabb fogásokat termel ki a vietnámi konyha - ilyen pl. a bún bò huế, amely egy rizses, marhahúsos, cérnametélttel dúsított leves vagy az ún. tojáskávé, amely egy krémes, tojáslikőrből és sűrített tejből készített ital.

6. Természetes desszertek
Jövőre érkezhet el a mesterséges összetevőktől mentes desszertek forradalma is. A fogyasztói trendekhez igazodva az egyszerű, teljes kiőrlésű ételek és alapanyagok felfutása prognosztizálható. Az ún. desseralité a desszertek lehető legtermészetesebb formája, ezek az édességek hab, krém és cukor nélkül is teljes értékű desszertként funkcionálnak.

7. Fatüzelésű sütés-főzés
Jövőre vélhetően egyre több éttermi séf fogja belátni, hogy a fával előállított tűzön főzött vagy grillezett étel sokkal finomabb, mint az újabb típusú, pl. elektromos vagy gázalapú főzés.

8. Ehető csomagolás
Hülyén hangozhat elsőre, de a fenntathatósági trendek egyik új hozadéka lehet, hogy az élelmiszerek, főleg műanyagból készült eldobható csomagolása helyett ehető bevonat kerül az élemiszerekre. Persze egyelőre ezt még nehéz elképzelni…

9. Útravaló nasik
A snack kategória töretlenül hódít, hiszen rohanó életmódunk nem igazán teszi lehetővé a napi ötszöri tartalmas és kiegyensúlyozott étkezést. Az így keletkező lyukakat pedig igyekszünk betömni – elsősorban nasikkal. 2020-ban ez a kategória lehet majd az élelmiszeripar egyik nagy nyertese.


Egy tradícionális brazil fogás, a feijoada, ami jövőre berrobbanhat (forrás: New Food Mag.)

10. Törzsi gyökerek
Ha megnézzük a Michelin-csillagos éttermeket a világban, egyre inkább a tradicionális, illetve olykor akár ősi összetevőkre és fogásokra koncentrálnak. Például örömmel nyúlnak vissza a dél-amerikai őslakosok étkezési szokásaihoz, és olyan különleges alapanyagokkal dolgoznak, mint a cupuaçu (a kakaó rokona), a manióka, a banánlevél, a csucsor vagy ebszőlő, az acaï (bogyós pálmatermés), az aguaje (ez is egy pálmaféle gyümölcse) vagy a maracuja.

Ha valami még biztosan trendi lesz jövőre a konyhában, akkor az a praktikum, illetve az esztétikum - szerencsére óriási választékot találsz nálunk különleges fogások elkészítéséhez nélkülözhetetlen konyhai eszközökből!