gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tudja, mely ételeink hungarikumok?

2018. 01. 10.

Tudja, mely ételeink hungarikumok?

 
A töltöttkáposzta vajon hungarikum? Hát a gulyásleves vagy a slambuc?
 
Decemberi hír, hogy a magyar Hungarikum Bizottság a gulyáslevest is a hungarikumok közé választotta. Indoklásukban kiemelték, hogy az étel világszerte ismert, és jelentős hatást gyakorol a turizmusra és a vendéglátásra. Ezzel a gulyásleves egy impozáns listára került, ahol számos jellegzetesen magyar fogás és élelmiszer szerepel. De vajon melyek ezek?
 
Gulasch, lecsó, Puskás, paprika - talán ez a négy leggyakoribb magyar márka (vagy Puskás esetében márkaértékkel bíró személyiség), ami egy külföldinek eszébe jut Magyarországról. Jellemző, hogy a 4-ből 3 az élelmiszeriparhoz kötődik, hiszen hazánkat sokáig (ma már talán kevésbé) agrárnemzetként tartották számon.
 
Viszont a fenti négyesből szintén csak 3 dolog hungarikum: a gulyás, a paprika és Puskás Ferenc sportolói életműve, illetve munkássága, és még ezek közül is a gulyás csak néhány hete került fel a listára. Ebből is kitűnik, mennyire nem egyértelmű, hogy mi kaphat hungarikum minősítést. Hiába népszerű felénk egy-egy étel, attól az még nem feltétlenül számít hungarikumnak.
 
Hazánkban egy ideje szigorú szabályozás védi a hungarikumokat, így csak hivatalos úton válhat egy sajátosan magyar érték hungarikummá. Az erről rendelkező törvényt 2012-ben fogadták el, azóta számos érték kapott ilyen minősítést: a hungarikum.hu szerint jelenleg összesen 70 elemet tartalmaz a Hungarikumok Gyűjteménye. Nézzük, mely ételeink tartoznak ide!

A hungarikumokat 8 alkategóriába sorolják, ezek közül számunkra kettő lesz igazán érdekes, itt találunk különféle hazai ételekkel, élelmiszereket.
 
Turizmus és vendéglátás kategóriában a hungarikumokat komoly halászlétúlsúly jellemzi, hisz összesen csak öt elem fért fel erre az exkluzív listára, melyek között a bajai és a szegedi halászlé egyaránt szerepel. A gulyásleves új belépőként szintén ide került, továbbá a karcagi birkapörköltet, illetve Gundel Károly gasztronómiai öröksége - így étterme - is minősített hungarikum. Ennek fényében érdekesség, hogy az említett lecsó, a népszerű töltött káposzta, a székelykáposzta vagy a slambuc lemaradtak a listáról, akárcsak a dobostorta vagy a Jókai bableves. 
 
A gulyás új belépő a listán (forrás: Flickr.com)
 
Agrár- és Élelmiszergazdaság kategóriába jóval több élelmiszer helyet kapott, így számos hústermék és -márka bekerült (a Csabai kolbász, a Debreceni páros kolbász, a Gyulai kolbász, a HERZ Classic téliszalámi, a PICK téliszalámi), itt találjuk továbbá a libamájat, a kürtős kalácsot, a paprikát, a Piros aranyat és az Erős pistát is, de a magyar akácméz és a makaói hagyma is felfért. De hiába keressük például a minőségéről híres vecsési savanyúságot.
 
Italok közül a szikvíz, a fröccs, az Egri Bikavér, a Tokaji Aszú, a pálinka, a Törley pezsgő és az Unicum kerültek be, viszont lemaradt számos fontos borvidék bora (pl.: a balatonfelvidéki és villányi borok) vagy az alkoholmentesek közül a Sió, esetleg a Traubisoda, illetve az ásványvizek sem kaptak minősítést (vélhetően a szikvíz ellenében).
 
Így áll jelenleg a hungarikumgyűjtemény élelmiszer-részlege, de a lista folyamatosan bűvül, hiszen a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével és beküldésével bárki kezdeményezheti magyar ételek és fogások hungarikummá nyilvánítását. 
 
Aki a fentieket olvasva kedvet kapott egy kis díjnyertes kalocsai fűszerpaprika készítéshez, annak figyelmébe ajánljuk a Gasztrometál fűszerőrlőjét, amellyel a megfelelő alapanyagokból házilag is kiváló őrlemény készíthető.