gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ünnepi készülődés még nem volt ilyen könnyű!

2017. 12. 12.

Ünnepi készülődés még nem volt ilyen könnyű!

Idén is ráfordultunk az év végi hajrára, és az ezzel járó mindenféle kapkodás és őrület nem csak a munkahelyen, hanem a konyhában is érezteti hatását. Sütés-főzés szempontjából ugyanis a közelgő ünnepek jelentik az egyik csúcsidőszakot. Kipróbáltuk hát, hogyan segíthet megoldani az ilyenkor, vendégvárás vagy családlátogatás esetén megsokszorozódó konyhai feladatokat az Assistent Original robotgép. Mivel a bejgli túl magas labda lett volna, egy másik, de azért rokon desszerttel, a csokis kaláccsal teszteltük a svéd ipar remekét. És volt gépünk hozzá, hogy egyből 1 kg lisztből készítsünk egy degeszre tömött tepsi süteményt. 
 
Íme a három sornyi termetes kalács! Ízre legalább annyira tekintélytparancsolóak voltak, mint látványra.
 
Lássuk, mit tud a szerkentyű! Először is sokféle dolgot, és meglepően halkan. A választott étel jellegéből is adódóan a legnagyobb segítséget számunkra a tésztadagasztásban jelentette, de a krémkeverésben is hasznát vettük. Nagy előnye a teljesítménye és a mérete: a 7 literes keverőtálban egyszerre akár 5 kg tésztát is képes megdagasztani. Mi ennél azért lényegesen kisebb mennyiséggel - 1 kg liszttel - dolgoztunk, de más gépek még ennyivel is nehezen boldogultak volna. A tálak űrtartalmától nem kell megijedni, 1-2 tojást is gond nélkül felver bennük az Ankarsrum.
 
Ami a dagasztást illeti, a gép finom mozdulatokkal dögönyözte tökéletesre a tésztát, már nézni is egészen hipnotikus élmény volt, hát még belekóstolni a végtermékbe! A percre pontos receptek alapján dolgozó séfeket időzítő is segíti, hogy a dagasztás addig tartson, ameddig kell. Amint a tésztát egyenletesen eldolgozta a gép, kelni hagytuk, és jöhetett a krémkészítés a keverő funkcióval. Végső lépésként pedig, miután összefonódtak a kakaókrémes tésztakígyók, mehetett az egész a sütőbe. A dagasztás segítségével így időt, és mindenekelőtt sok-sok munkát spóroltunk magunknak.
  
Mikor végre aranybarnára sült a kalácsunk, és kivehettük a sütőből, egy lágy textúrájú, puha és kellemesen omlós tésztát kaptunk, ami a megfelelő krémmel töltve csak még ellenállhatatlanabb lett. Olyannyira, hogy nem is bírtam visszafogni magam, és ott helyben bevágtam belőle annyit, hogy a vacsorának már nem maradt hely. És hogy milyen sors várt a maradék két és háromnegyed fonat kalácsra? Hát az előzmények ismeretében talán ki lehet találni: nem maradt a nyakunkon. Jutott belőle a rokonoknak, barátoknak, de egy kisebb iroda is jól lakott belőle. És persze volt, aki a tésztát külön is megdicsérte.
 
Itt pedig az utolsó eresztés - ezt is pillanatok alatt elkapkodták (elkapkodtam).
 
Apropó, ha már ünnepek és karácsony - ilyenkor a készülődés egyik elengedhetetlen momentuma a mézeskalácssütés, amihez - a végtelen türelem mellett - megfelelő minőségű tésztára is szükség van. Aki vállalkozott már hasonlóra, tudja, hogy a mézeskalács alapja meglehetősen kemény (aki nem tudja, az gondoljon bele, milyen a kész süti, ha nincs kellően megpuhulva), ilyenkor az Ankarsrum dagasztó funkciója aranyat érhet. Legközelebb lehet, hogy épp a mézeskalácssütést próbáljuk ki vele, jövő héten kiderül!