Ünnepi készülődés még nem volt ilyen könnyű!
2017. 12. 12.
Idén is ráfordultunk az év végi hajrára, és az ezzel járó mindenféle kapkodás és őrület nem csak a munkahelyen, hanem a konyhában is érezteti hatását. Sütés-főzés szempontjából ugyanis a közelgő ünnepek jelentik az egyik csúcsidőszakot. Kipróbáltuk hát, hogyan segíthet megoldani az ilyenkor, vendégvárás vagy családlátogatás esetén megsokszorozódó konyhai feladatokat az Assistent Original robotgép. Mivel a bejgli túl magas labda lett volna, egy másik, de azért rokon desszerttel, a csokis kaláccsal teszteltük a svéd ipar remekét. És volt gépünk hozzá, hogy egyből 1 kg lisztből készítsünk egy degeszre tömött tepsi süteményt.
Íme a három sornyi termetes kalács! Ízre legalább annyira tekintélytparancsolóak voltak, mint látványra.
Lássuk, mit tud a szerkentyű! Először is sokféle dolgot, és meglepően halkan. A választott étel jellegéből is adódóan a legnagyobb segítséget számunkra a tésztadagasztásban jelentette, de a krémkeverésben is hasznát vettük. Nagy előnye a teljesítménye és a mérete: a 7 literes keverőtálban egyszerre akár 5 kg tésztát is képes megdagasztani. Mi ennél azért lényegesen kisebb mennyiséggel - 1 kg liszttel - dolgoztunk, de más gépek még ennyivel is nehezen boldogultak volna. A tálak űrtartalmától nem kell megijedni, 1-2 tojást is gond nélkül felver bennük az Ankarsrum.
Ami a dagasztást illeti, a gép finom mozdulatokkal dögönyözte tökéletesre a tésztát, már nézni is egészen hipnotikus élmény volt, hát még belekóstolni a végtermékbe! A percre pontos receptek alapján dolgozó séfeket időzítő is segíti, hogy a dagasztás addig tartson, ameddig kell. Amint a tésztát egyenletesen eldolgozta a gép, kelni hagytuk, és jöhetett a krémkészítés a keverő funkcióval. Végső lépésként pedig, miután összefonódtak a kakaókrémes tésztakígyók, mehetett az egész a sütőbe. A dagasztás segítségével így időt, és mindenekelőtt sok-sok munkát spóroltunk magunknak.
Mikor végre aranybarnára sült a kalácsunk, és kivehettük a sütőből, egy lágy textúrájú, puha és kellemesen omlós tésztát kaptunk, ami a megfelelő krémmel töltve csak még ellenállhatatlanabb lett. Olyannyira, hogy nem is bírtam visszafogni magam, és ott helyben bevágtam belőle annyit, hogy a vacsorának már nem maradt hely. És hogy milyen sors várt a maradék két és háromnegyed fonat kalácsra? Hát az előzmények ismeretében talán ki lehet találni: nem maradt a nyakunkon. Jutott belőle a rokonoknak, barátoknak, de egy kisebb iroda is jól lakott belőle. És persze volt, aki a tésztát külön is megdicsérte.
Itt pedig az utolsó eresztés - ezt is pillanatok alatt elkapkodták (elkapkodtam).
Apropó, ha már ünnepek és karácsony - ilyenkor a készülődés egyik elengedhetetlen momentuma a mézeskalácssütés, amihez - a végtelen türelem mellett - megfelelő minőségű tésztára is szükség van. Aki vállalkozott már hasonlóra, tudja, hogy a mézeskalács alapja meglehetősen kemény (aki nem tudja, az gondoljon bele, milyen a kész süti, ha nincs kellően megpuhulva), ilyenkor az Ankarsrum dagasztó funkciója aranyat érhet. Legközelebb lehet, hogy épp a mézeskalácssütést próbáljuk ki vele, jövő héten kiderül!