Vaníliás zsemle kardamommal
2021. 09. 15.
Hihetetlen, mégis igaz! Hisz a kérdés jogos: hogyan jön össze a zsemle a vaníliával és a kardamommal? Könnyen, ügyesen és roppant ízletesen. Olvass tovább, azután pedig készítsd el az igazán különleges ízélményért.
Receptünk ismét az ANKARSRUM recetkönyből való.
Hozzávalók a kardamomos cukorszóráshoz:
15 gramm frissen őrölt kardamom
135 gramm cukor
15 gramm vaníliás cukor
Keverd össze a kardamomot a cukorral és a vaníliás cukorral.
Hozzávalók a vaníliakrémhez:
5 darab tojás
135 gramm cukor
1/2 vaníliarúd (kapard ki a magokat és majd a főzéshez használd fel a vaníliarudat)
30 gramm kukoricakeményítő
1 g só
400 ml tej (lehetőleg 3,5%-os zsírtartalmú)
Vaníliakrém lépésről lépésre:
• Az összes hozzávalót tedd bele egy edénybe, (utoljára öntsd hozzá a tejet).
• Ezután folyamatos keverés közben közvetlenül a forráspont előttig melegítsd fel (nem szabad forrnia)
• Ezután addig főzd, amíg besűrűsödik.
• Vedd ki a krémből a vaníliarudat, majd hagyd kissé lehűlni, csak ez után töltsd bele a zsemlébe.
Hozzávalók a tésztához:
50 gramm élesztő
500 ml tej (lehetőleg 3,5 %)
22,5 gramm frissen őrölt kardamom
200 gramm vaj
280 gramm cukorszirup
1 darab tojás
Kb. 1 kg liszt
7.5 gramm só
Kardamommal szórt vaníliás süti lépésről lépésre:
• Olvaszd fel a vajat egy edényben és add hozzá a tejet, a szirupot, a kardamomot, és a sót.
• Melegítsd fel 37 ° C körüli hőmérsékletre.
• Állítsd össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta, valamint a dagasztóhengerrel, melyek az alapkészlet részei. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBAN, hogy miket rejt a kezdő doboz.
• Tedd bele a tálba az élesztőt, majd a serpenyőben melegített keveréket és kezdd el alacsony sebességgel keverni, amíg az élesztő fel nem oldódik.
• Tegyél bele egy kevés lisztet, majd keverd tovább közepes-alacsony sebességgel.
• Ezután add hozzá fokozatosan a többi lisztet is és keverd addig ANKA segítségével, amíg sima tésztát nem kapsz. Akkor jó, ha kissé ragadós, ne legyen túl lisztes.
• Fontos, hogy a tésztát legalább 10-12 percig keverd ANKARSRUM robotgépeddel!
• Kelesztd egy órán át úgy, hogy a fémtál fedele a tálon van, így a nedvesség benne marad a tésztában.
• Ezután fordítsd fejjel lefelé a tésztát és további gyúrás nélkül nyújts ki belőle egy nagy téglalapot.
• Vágj kb. 1 centiméter széles csíkokat.
• A tésztapörgetéshez vegyél kézbe két csíkot és csavard össze őket.
• Ha ez megvan, forgasd bele a kardamom szórásba és a közepére cseppents vaníliás krémet.
• Keleszd körülbelül 45 percig.
• Süsd meg 225 ° C -on körülbelül 15 percig.
• Miután kivetted a sütőből a zsemléket, kend meg őket a pirított vajjal és szórd meg a kardamomos cukorral.