gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Vaníliás zsemle kardamommal

2021. 09. 15.

Vaníliás zsemle kardamommal

Hihetetlen, mégis igaz! Hisz a kérdés jogos: hogyan jön össze a zsemle a vaníliával és a kardamommal? Könnyen, ügyesen és roppant ízletesen. Olvass tovább, azután pedig készítsd el az igazán különleges ízélményért.

Receptünk ismét az ANKARSRUM recetkönyből való.

Hozzávalók a kardamomos cukorszóráshoz:

15 gramm frissen őrölt kardamom

135 gramm cukor

15 gramm vaníliás cukor

Keverd össze a kardamomot a cukorral és a vaníliás cukorral.

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

5 darab tojás

135 gramm cukor

1/2 vaníliarúd (kapard ki a magokat és majd a főzéshez használd fel a vaníliarudat)

30 gramm kukoricakeményítő

1 g só

400 ml tej (lehetőleg 3,5%-os zsírtartalmú)

Vaníliakrém lépésről lépésre:

• Az összes hozzávalót tedd bele egy edénybe, (utoljára öntsd hozzá a tejet).

• Ezután folyamatos keverés közben közvetlenül a forráspont előttig melegítsd fel (nem szabad forrnia)

• Ezután addig főzd, amíg besűrűsödik.

• Vedd ki a krémből a vaníliarudat, majd hagyd kissé lehűlni, csak ez után töltsd bele a zsemlébe.

Hozzávalók a tésztához:

50 gramm élesztő

500 ml tej (lehetőleg 3,5 %)

22,5 gramm frissen őrölt kardamom

200 gramm vaj

280 gramm cukorszirup

1 darab tojás

Kb. 1 kg liszt

7.5 gramm só

Kardamommal szórt vaníliás süti lépésről lépésre:

• Olvaszd fel a vajat egy edényben és add hozzá a tejet, a szirupot, a kardamomot, és a sót.

• Melegítsd fel 37 ° C körüli hőmérsékletre.

• Állítsd össze ANKÁT 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta, valamint a dagasztóhengerrel, melyek az alapkészlet részei. Nézd meg EBBEN A VIDEÓBANhogy miket rejt a kezdő doboz.

• Tedd bele a tálba az élesztőt, majd a serpenyőben melegített keveréket és kezdd el alacsony sebességgel keverni, amíg az élesztő fel nem oldódik.

• Tegyél bele egy kevés lisztet, majd keverd tovább közepes-alacsony sebességgel.

• Ezután add hozzá fokozatosan a többi lisztet is és keverd addig ANKA segítségével, amíg sima tésztát nem kapsz. Akkor jó, ha kissé ragadós, ne legyen túl lisztes.

• Fontos, hogy a tésztát legalább 10-12 percig keverd ANKARSRUM robotgépeddel!

• Kelesztd egy órán át úgy, hogy a fémtál fedele a tálon van, így a nedvesség benne marad a tésztában.

• Ezután fordítsd fejjel lefelé a tésztát és további gyúrás nélkül nyújts ki belőle egy nagy téglalapot.

• Vágj kb. 1 centiméter széles csíkokat.

• A tésztapörgetéshez vegyél kézbe két csíkot és csavard össze őket.

• Ha ez megvan, forgasd bele a kardamom szórásba és a közepére cseppents vaníliás krémet.

• Keleszd körülbelül 45 percig.

• Süsd meg 225 ° C -on körülbelül 15 percig.

• Miután kivetted a sütőből a zsemléket, kend meg őket a pirított vajjal és szórd meg a kardamomos cukorral. 

 

ANKA TIPP:

Hidegebb napokon tálald a zsemléket forralt borral, melynek egyik fő eleme szintén a kardamon!

Finom csemege egy vaníliás gyümölcsteával is!