gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A 10 legbizarrabb pizza

2017. 12. 03.

A 10 legbizarrabb pizza

Néhány napja nagy felhördülést keltett az internet különböző gasztronómiával foglalkozó szegleteiben, hogy a Trio Pizza karácsonyra egy székelykáposztás pizzával rukkolt elő. Annak eldöntését, hogy ez mennyire bátor vagy épp büntetendő ötlet, az olvasók ízlésére bízzuk, de ennek apropóján összegyűjtöttük a 10 legfurcsább, legelképesztőbb és legextrémebb pizzát a világból!

1. Pizza Ziti
Fő összetevője a ziti vagy bucatini, egy spagettiszerű tészta, csak épp jóval vastagabb olasz rokonánál és középen lyukas. Tésztás pizza? Hát igen, a szénhidrátérzékenyek most inkább ne figyeljenek, mivel itt a kalóriaszámláló és a szénhidrátmérő egyszerre fog kiakadni. Egyébként kicsit olyan, mintha két olasz fogást ötvöztek volna arányérzék nélkül, hiszen a többi összetevőjében is mediterrán ízeket idéz, a tészta mellett egy jó adag szósz, sajtok és oregánó képezik a legfontosabb összetevőit.
 
 
2. Csipszes Pizza
A csipsz az egyik olyan nasi, amit szinte bármilyen sós étel mellett el lehet képzelni, csak ugye nem biztos, hogy érdemes. Ez a variálhatóság az egyik legnagyobb pizzagyártónak is eszébe jutott, így született meg a Lays és a Pizza Hut szerelemgyereke egy trinidadi pizzériában. A különösen ropogós szélű, csipsszel borított pizza állítólag rengeteg pozitív visszajelzést kapott. A Dr. Oetker is megpróbálkozott hasonló megoldással, csak épp gyorsfagyasztott változatban, ám az eredmény nem lett valami bíztató és étvágygerjesztő...
 
Itt a Dr. Oetker-féle Ristorante pizza tesztje:

 
3. Sajtburger pizza
A pizza és a hamburger házasításával már sokan sokféleképpen próbálkoztak. Az egyik ilyet - a Pizza Burgert - a New York-i Burger King követte el, ami sokkal inkább egy hamburgertorta volt, cirka 2500 kalóriát "nyomott" - ennyi egy felnőtt férfi ajánlott napi kalóriabevitele… Jóval sikeresebb próbálkozásnak tűnik a sajtburger pizza, ami lényegében a sajtburger hozzávalóinak buci helyett pizzatésztára fektetésével jött létre. Marhahús, sajt, pizzatészta - ez így együtt miért is ne lenne finom?
 
 
4. Krokodil pizza
A Sydney-ben található Heritage Hotel étterme több különlegességet is tartogat a helyi és meglehetősen egyedi ízekre fogékony turisták számára. Az egyik ilyen a kenguru és emu hússal készülő pizzájuk; a másik, ennél is extrémebb fogásuk pedig a krokodilhúsos pizza. A helyet és a fogást a TripAdvisor utazási oldalon is rengetegen ajánlják, egyes beszámolók szerint a hús íze félúton van a hal és a csirke között, bár ezt a saját konyhánkból egyelőre nem sokan fogjuk tudni igazolni vagy cáfolni. 
 
 
5. Csokis pizza
Külön Wikipedia-szócikk foglalkozik ezzel a különleges, édes pizzatípussal. Rengeteg formában létezik, van, amikor csak feltétként kerül rá a csoki, máskor viszont már a tésztát is megtöltik vele, hogy semmiképp se lehessen kikerülni. Elkészíthetik egzotikus főételként vagy desszertként. A csokis pizzák jellemző összetevője lehet még a cukor, a banán, az eper, a mályvacukor, a banán vagy a Smarties drazsé. Az USA-ban a csokis pizza (Chocolate Pizza®) a Chocolate Pizza Company bejegyzett védjegye. Bár a hazája egyértelműen Észak-Amerika, Brazíliában is népszerű finomság.
 
 
6. Feketeribizlis pizza
Az édes pizzák másik különös vállfaja a gyümölcspizza, egyediségével közülük is kiemelkedik a feketeribizlis pizza. A receptnél fontos szempont volt, hogy egymáshoz passzoló ízek találkozzanak a vékony tésztán, így a ribizli mellett édesköménnyel, kecskesajttal, mézzel és mogyoróval készül. Kicsit furán hangzik, de elnézve a végeredményt, ha szembe jönne, nehéz lenne elhajolni előle...
 
 
7. Pizza egy befőttesüvegben
Ez a pizza némileg kakukktojás a listán mert valójában nem is pizza - még. Ez az instant pizza inkább egy praktika, melynek lényege, hogy a pizza nyers hozzávalóit egy befőttes üvegbe töltjük, így bárhol, bármikor elkészíthetjük azt, csak egy sütőre van szükségünk hozzá. Leginkább akkor hasznos, ha a sütés helyén valamiért nincs idő hosszas előkészíületekre, ilyenkor jól jöhet, hogy az egymásra rétegzett hozzávalókból készült - a tiramisu mintájára - "pizzamisut" csak ki kell lapogatni és bedobni a sütőbe. 
 
 
8. Karfiolpizza
Hogyan lehet a ropogós pizza élményt sokkal kalóriaszegényebb módon élvezni? Erre keresték a megoldást a karfiolos pizza alkotói, akik az alapoktól kezdték el újragondolni a pizzát, ami így nem is pizzatésztával, hanem karfiollepénnyel készül, erre kerülnek az ízletes feltétek. Az eredmény? Egy igazán egészséges, zöldséges finomság, amit alternatív pizzaként is értelmezhetünk.
 
 
9. Mizza
Ázsiában egy másik módszerrel is megpróbálják kiváltani a szénhidrátdús pizzatésztát, méghozzá rizzsel! Az így készülő pizzapótlék úgy néz ki, mint egy tál rizs mindenféle feltéttel, épp csak a formája más. Egy újabb, meglehetősen extrém diétás megoldás, ha valaki egzotikus és alternatív pizzaélményre vágyik. Ázsia környékén járó utazóknak üzenjük: Taivanban és Dél-Koreában is kipróbálhatja a fogást a helyi Pizza Hutban. 
 
 
10. Bomb Pizza (Dél-Korea)
Képzeljük el, hogy rendelünk egy pizzát, és mikor elkészül, a séf megjelenik egy kosárlabda-méretű valamivel, leönti alkohollal, lángra lobbantja, végül levágja a tetejét, és ekkor bukkan ki alóla a gőzölgő pizzánk. Valahogy így néz ki ez a szöuli specialitás: lényegében egy túlméretezett pöfetegre hasonlít, és épp ez a meghökkentő forma, na meg a látványos szervírozás teszi igazán különlegessé, a végeredményként kapott pizza szinte bármilyen lehet. 
 
Így néz ki a tálalása:

Az ideális pizzát viszont (hacsak nem szeretnénk az alapját karfiollal, rizzsel vagy egyebekkel kiváltani) csakis finom és ropogós tésztával lehet elképzelni. Ezért azoknak, akiknek meghoztuk a kedvét az otthoni sütéshez, az Assistent gépeit ajánljuk, amelyekkel páratlanul profi pizza- vagy bármilyen egyéb tészta dagasztható. Érdemes kipróbálni!