gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A nyár sztárja: a mindenmentes fagyi

2018. 07. 25.

A nyár sztárja: a mindenmentes fagyi

A különféle adalékmentes termékek piacra egyre bővül, derül ki az Élelmiszer Online vonatkozó cikkéből. A lap egy reprezentatív kutatásra hivatkozva említi, hogy például 10-ből 4-en preferálják a zsírszegény ételeket, de a megkérdezett vásárlók 12 százaléka fogyaszt laktóz- vagy gluténmentes termékeket. Általános tendencia, hogy nem csak az adott összetevőre érzékenyek keresnek mentes termékeket, hanem valamilyen diétát követve is egyre többen váltanak mentesre (bár ez inkább kimondottan a gluténmentes kategóriára vonatkozik).
 
Talán a legaktuálisabb szezonális termék ebből a szempontból a fagyi, ami egy nagyon izgalmas édesség, gazdag történelmével kevesen vannak tisztában. Az édesség már kb. ötezer évvel ezelőtt feltalálták, méghozzá valószínűleg az ókori Kínában, ahol hóból, tejből és különféle gyümölcsökből készítették, és a tehetősebbek fogyasztották. Később vélhetően egyiptomi közvetítéssel került Európába. Nagy Sándor is hatalmas rajongója volt,  a katonáitól sem sajnálta; Néró császár pedig néha több száz kilométerről hozatott jeget kedvenc édességéhez. Jóval később a párizsi kávéházaknak köszönhetően a fagylaltozás a polgári kultúra részévé vált. Elterjedését és népszerűségét a tölcséres fagyi 1904-es feltalálása tovább segítette.
 
(kép forrása: Wikidedia)
 
A fagyi egy közismerten tejalapú édesség, így ha normál tejből, hagyományos eljárással készül, számos allergén előfordulhat benne (kivéve, ha vízalapú, ilyenkor inkább jégkrémről mint krémfagyiról beszélünk). Ezek közül a legtöbben a laktózra, illetve a tejfehérjére allergiásak. Épp ezért kardinális kérdés, hová ül be fagyizni egyet az ember, illetve ott készítenek-e nem csak az ízlésének, de az egyéb preferenciáinak megfelelő finomságot is.
 
Ebben nyújthat támpontot a Laktozerzekeny.hu vonatkozó aloldala, ami a laktózmentes fagyizókat gyűjti, bár egyelőre ránézésre csak próbaüzemmódban fut, hiszen kizárólag a Fragola fagyizó üzletei szerepelnek az oldalba integrált térképen. De legalább az irány jó, miszerint egyre több támpontot kapnak a laktózérzékenyek.
 
De a bizonyos összetevőkre – ez esetben a cukorra – érzékenyeknek szintén igazodási pontot jelenthet a Welovebudapest pár éves gyűjtése, amiben a budapesti diétás fagyizókat szedték össze.
 
Az allergének és mindenféle ételérzékenységek farvizén pedig útjára indult egy egészen új mozgalom és műfaj is, ami a „nice cream” elnevezést kapta. Egy ilyen a fagyinak az a lényege, hogy természetes alapanyagokból, elsősorban fagyasztott banánból és növényi tejből készül, édesítőszert vagy más adalékanyagot nem tartalmaz: egyszerre vegán, mindenmentes és nagyon egészséges, állítják a módszer hívei. Édesíteni is legfeljebb juharsziruppal szokták.
 
Álljon itt egy tipikus nice cream recept, amit Okoanyu blog osztott meg. Ízesíteni természetesen máshogy is lehet, de az elkészítés elve ugyanez.
 
Hozzávalók:

- 2 nagy banán (szeletelve, fagyasztva)
- 1 csésze növényi tej
- 2 evőkanál mogyoróvaj

A fagyott banándarabokat dolgozzuk össze a mogyóróvajjal és a növényi tejjel (utóbbi elhagyható). Végül a tetejére szórjunk pirított, tört mandulát vagy reszelt étcsokoládét.

A fenti csodadesszert elkészítéséhez csupán egy turmixgépre van szükség – itt jön képbe a Nagykonyhaigépek.hu eszköztára, hiszen mixerek széles választéka áll rendelkezésre az egyszerűbb botmixerektől az ipari szerkezetekig. Ha pedig nagy mennyiségű fagyi tárolása a cél, a NEMOX asztali fagylalttárolóját ajánljuk. A minőségi olasz konyhai eszköz akár 2 órán keresztül is képes frissen tartani a benne tárolt édességet.