gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Egy bevált vastagkolbász recept

2016. 01. 11.

Egy bevált vastagkolbász recept

Azoknak, akik a hideg reggelekben érzik a kulináris szenvedélyüket, és nem félnek az autentikus ízek tökéletesítésének nélkülözhetetlen fáradalmaitól, ez a recept kifejezetten nekik szól. A köd borította táj, a frissen levágott disznó és a füst illata mind-mind részei ennek a kulináris kalandnak, ahol a végeredmény nem csak az étel, hanem az életérzés is.

Hozzávalók 

- 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, oldalas), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával egészítsük ki. Legjobb, ha 150 kg-nál nehezebb sertés húsát használjuk.
- 20 dkg édes-nemes őrölt házi paprika
- 5 dkg erős őrölt házi paprika
- 25 dkg asztali só
- 5 dkg apróra vágott fokhagyma
- 2 dkg fűszerkömény (egész)

 A legjobb minőségű vastagkolbász elkészítéséhez ideális, ha hideg időben kezdjük a folyamatot. Az első lépésben a korán reggel levágott disznót alaposan megperzseljük, majd tisztára mossuk és felbontjuk. A húst egy asztalra helyezzük, kicsontozzuk, és húsdarálóval 4.5 mm-es tárcsán megdaráljuk. Ezután a fűszerekkel hidegen összegyúrjuk a húst.

A gyúrás után a masszát visszük ki a hidegre, és egy tiszta asztallapon kb. 10 cm vastagságban szétterítjük. Amikor megdermed a hidegben, visszavisszük, és egy nagyobb űrtartalmú kolbásztöltővel szalámiműbeletbe töltjük. A töltést úgy kötjük be, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. A kolbászokat a kamrában lévő állványra tesszük, ahol fontos, hogy ne legyen túl meleg (maximum plusz 8 fok).

48 óra elteltével a kolbászokat szellős füstölőbe vagy szabadkéménybe helyezzük. Öt-hat napig lassan füstöljük, ügyelve arra, hogy a hőmérséklet ne lépje túl a plusz 16 fokot. Ha gyorsabb eredményre van szükség, vagy nincs füstölő szekrényünk, egy kisebb asztali füstölő készülék is használható. A füstölés után a kolbászokat visszavisszük a kamrába, ahol plusz 18 fokon érnek még három hónapon keresztül. Ebben az időszakban teljesen kifejlődik a finom, valódi házi vastagkolbász íze és minősége.

Próbáld ki jól bevált receptünket, élvezd ki az elkészítés örömét és az ízek kavalkádját és szerezd be most a szükséges felszereléseket a tökéletes eredményért!