gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Olaszos ízek nyomában

2023. 08. 17.

Olaszos ízek nyomában

Olasz fűszerek

Számos olasz étel és olasz fűszer eredete egészen az ókori Római Birodalomig nyúlik vissza. Ezzel együtt az olasz konyháról, az Itáliára oly’ jellemző gasztronómiáról mégis azt tartják, hogy a 18. század környékén nyerte el ma is ismert formáját. Nehéz lenne tagadni, hogy a burgonya, a kukorica és – elsősorban – a paradicsom elterjedése nagyot lendített az Appennini-félszigeten élők főzési kultúráján.

Az olasz konyha kifejezetten változatos, és azt is hozzá kell tenni, hogy jelentős eltéréseket mutat annak függvényében, hogy az ország melyik régiójában járunk.

A legtöbb olasz emberben azonban közös, hogy imádja az alábbi, olasz konyhához méltán társított fűszerek többségét:

  • bazsalikom
  • oregánó
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • zsálya
  • sáfrány
  • fehér- és feketebors
  • fokhagyma
  • édeskömény.

(A legtöbb fűszernövény akár otthon is nevelhető: okos kert segítségével!) 

Az olasz konyhát a fenti fűszerek mellett az egyszerűség is jellemzi. A legtöbb jól ismert fogás néhány hozzávalóból készül, és a kulcs sokkal inkább az alapanyagok minősége és a mesteri elkészítés.

 

Olaszos csirkemell

Ha szeretnél olaszos ízeket csempészni a mindennapokba, és isteni mediterrán fogással kínálni a családod vagy a vendégeid, akkor mindenképpen készítsd el az olaszos csirkemellet!

A csirke bármelyik részét használhatod hozzá, ízlés szerint. Akár a szárnyáért bolondulsz, akár a combjáért, nem fog rosszul elsülni a dolog, és persze a mellét is nyugodtan használhatod!

Biztos nem lepődsz meg, ha azt mondom: elsősorban paradicsommal fogod alaposan megbolondítani a csirke jellegzetes ízét.

Hozzávalók

4-5 személyre az alábbi mennyiségben kell rendelkezésedre álljanak a következő hozzávalók:

  • körülbelül 1 kg csirkehús (ahogy már említettem, a csirke tetszőleges része, akár vegyesen is),
  • körülbelül 1 liter paradicsomszósz (lehet valamennyivel kevesebb is, attól függ, hogy mennyire szeretnéd paradicsomosra csinálni),
  • 25-30 dkg olívabogyó (lehetőség szerint fekete és magozott),
  • 2 darab vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 csipet őrölt bazsalikom,
  • 1 csipet őrölt rozmaring,
  • 1 csipet őrölt kakukkfű,
  • egy kevés olívaolaj,
  • valamint só és bors ízlés szerint.

Elkészítés

  1. Az olaszos csirkemell elkészítése a hús lesózásával kezdődik. Majd süsd meg egy edényben kevés olívaolajon úgy, hogy mindkét oldala kapjon egy pici színt.
  2. Ezután add hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, az olívabogyót – és fűszerezd az egészet borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, és tetszés szerint sóval is. Végül ezt az egészet forgasd jól össze!
  3. 7-9 perccel később öntsd rá a paradicsomszószt, és ismét forgasd meg az egészet. Ezután pedig tedd át a csirkét a 180 fokosra előmelegített sütőbe, nagyjából fél órára. Ehhez jól jön, ha tűzálló edényben sütötted a húst, mert akkor az edényt is behelyezheted a sütőbe. Ha ilyen nem áll rendelkezésedre, akkor tepsibe áthelyezve tedd a húst a sütőbe.
  4. A sütőben megsült húst főtt tésztával, vagy ropogós kenyérrel tálald, és nem kérdés, hogy mindenki meg fogja nyalni utána mind a tíz ujját, aki kicsit is szereti a mediterrán ízeket.

 

Olaszos paradicsomleves

Ha pedig azt szeretnéd, hogy az előétel is hamisítatlanul olaszos legyen, akkor egy olaszos paradicsomlevest is össze kell dobnod!

Hozzávalók

Ha 4-5 főre főzöl, akkor az alábbi mennyiségben van szükséged az összetevőkre:

  • 7-8 hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
  • másfél liter alaplé
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 marék bazsalikomlevél
  • 1 csipet őrölt oregánó,
  • 1 csipet őrölt zsálya,
  • 1 csipet őrölt kakukkfű,
  • egy kevés olívaolaj,
  • valamint só és bors ízlés szerint.

A tálaláshoz pedig jól jöhet még mini mozzarellagolyó is.

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a vöröshagymát, majd az olívaolajon pirítsd meg. 4-5 fokhagyma gerezdet szeletelj fel, és add hozzá a piruló vöröshagymához.
  2. Ezután mehet bele a paradicsom, jól keverd el az egészet, és add hozzá az alaplevet. Fűszerezd meg az oregánóval, zsályával, kakukkfűvel, és tetszés szerint sóval, borssal! Főzd alacsony lángon!
  3. Körülbelül 20 perccel később tedd bele a bazsalikomleveleket és a maradék fokhagymát, majd botmixer segítségével pürésítsd a levest! Nyugodtan kísérletezz: a selymesen finom állag és a rusztikus sűrűség is jól áll neki.
  4. Tálaláshoz pedig jöhetnek a mozzarellagolyók! Aki a paradicsomot szereti, az imádni fogja ezt az olaszos előételt!

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor ne habozz: készíts még ezen a héten valami olaszos finomságot! Nálunk minden eszközt megtalálsz, amire szükséged lehet!


Kapcsolódó termékeink