Sáfrányos csavart zsemle
2021. 12. 15.
Nincs karácsony sütik nélkül, de azért szépen fogynak az íz gazdag, sós péksütemények is. Ha van segítséged a dagasztásban, akkor a kezed sem fárad el, a sikerélmény, amit egy saját késztésű kenyér, vagy zsemle okoz pedig óriási.
Zsebeld be a bókokat a szeretet ünnepén és készítsd el velünk a svéd klasszikus sáfrányos zsemlét, melyhez receptvideós segítséget is nyújtunk számodra. Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók kb. 32 darab zsemléhez
- 40 gramm friss élesztő
- 4 dl hideg tej
- 2 dl hideg tejszín
- 1 gramm sáfrány
- 180 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 150 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 2.5 gramm só
- kb. 1 kg lehetőség szerint 00. típusú pizza liszt
- Mazsola (32 zsemléhez 64 szem mazsola)
Sáfrányos zsemle lépésről lépésre
- Szereld össze az ANKARSRUM robotgéped a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel.
- Morzsold bele az élesztőt a 7 literes rozsdamentes acél keverőtálban.
- Öntsd hozzá fokozatosan a hideg tejet. Először egy kicsit tölts és hagyd benne feloldódni az élesztőt (a spatulával segíthetsz a feloldásban), majd töltsd hozzá a maradék tejet és a tejszínt. Alacsony sebességgel kezdd el keverni, majd add hozzá a cukrot és a sáfrányt. Úgy tudod a legtöbbet kihozni a sáfrányból, ha mozsárban megőrlöd, egy kevés cukrot adsz hozzá és 1-2 teáskanál forró vizet töltesz rá, majd összekevered. Ezt követően, mielőtt felhasználod, hagyd kihűlni.
- Egy külön tálban keverd el a sót a liszttel. Add hozzá a liszt egyik felét a masszához és lassú ütemben keverd össze ANKARSRUM robotgépeddel, majd add hozzá a maradék lisztet. Ezt követően apránként tedd hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd állítsd a robotgép sebességét közepesre, az időzítőt pedig kapcsold 10 percre.
- Próbáld meg elvégezni az ablaküveg tesztet, ha sikerül, léphetsz a következő lépésre. Az ablaküveg teszt lényege, hogy egy pingponglabda méretű tésztát vegyél ki, fogd meg mindkét kezeddel a hüvelyk, a mutató és a középső ujjaddal, majd óvatosan húzd szét a tésztát. Ha megfelelő a tészta állaga, akkor szakadás nélkül meg kell nyúlnia, olyan vékonyra, hogy átláss rajta.
- Ha még ragacsos a tészta, akkor hagyd 2-5 percig pihenni. Ezután folytasd a keverést közepes sebességgel és ismételd meg a tesztet. Ha még mindig ragacsos lenne, akkor adj hozzá lisztet addig, amíg sikeres lesz az ablaküveg teszt.
- A tésztából formázz zsemléket (egy darab kb. 60 gramm súlyú). Nyújts ki minden zsemlét 35-40 cm hosszúságú csíkra és mindkét végét a másik oldalon tekerd középre, így S-alakú zsemlét formázol majd. Receptvideónkban pontosan megmutatjuk, hova kell helyezni őket! Ezt követően tedd tálcára és takard le fóliával, majd tedd félre kelni kb. másfél– 2 órára, amíg a duplájára nem nő.
- Áztasd be vízbe a mazsolaszemeket 10 percre, majd minden zsemlére tegyél két szemet belőle, a képünkön látható módon, illetve a videóban is meg tudod nézni. Verd fel a tojást egy evőkanál hideg vízzel és sóval. A zsemléket kend meg a tojásos keverékkel és tedd be a 225°C-osra előmelegített sütőbe tesszük. Süsd kb 7-13 percig, ha aranybarnára sültek, akkor készen vannak.
- Hűtőrácson hagyd kihűlni a csavart, sáfrányos zsemléket.
Anka tipp:
A sáfrány kiválóan harmonizál a rizling típusú fehérborokkal, de kínálhatod chardonnay, vagy a sauvignon blanc, illetve ezek házasításával készült borokkal is.