gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Sáfrányos csavart zsemle

2021. 12. 15.

Sáfrányos csavart zsemle

Nincs karácsony sütik nélkül, de azért szépen fogynak az íz gazdag, sós péksütemények is. Ha van segítséged a dagasztásban, akkor a kezed sem fárad el, a sikerélmény, amit egy saját késztésű kenyér, vagy zsemle okoz pedig óriási.

Zsebeld be a bókokat a szeretet ünnepén és készítsd el velünk a svéd klasszikus sáfrányos zsemlét, melyhez receptvideós segítséget is nyújtunk számodra. Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.

Hozzávalók kb. 32 darab zsemléhez

  • 40 gramm friss élesztő
  • 4 dl hideg tej
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 gramm sáfrány
  • 180 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 150 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 2.5 gramm só
  • kb. 1 kg lehetőség szerint 00. típusú pizza liszt
  • Mazsola (32 zsemléhez 64 szem mazsola)

Sáfrányos zsemle lépésről lépésre

  1. Szereld össze az ANKARSRUM robotgéped a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel.
  2. Morzsold bele az élesztőt a 7 literes rozsdamentes acél keverőtálban.
  3. Öntsd hozzá fokozatosan a hideg tejet. Először egy kicsit tölts és hagyd benne feloldódni az élesztőt (a spatulával segíthetsz a feloldásban), majd töltsd hozzá a maradék tejet és a tejszínt. Alacsony sebességgel kezdd el keverni, majd add hozzá a cukrot és a sáfrányt. Úgy tudod a legtöbbet kihozni a sáfrányból, ha mozsárban megőrlöd, egy kevés cukrot adsz hozzá és 1-2 teáskanál forró vizet töltesz rá, majd összekevered. Ezt követően, mielőtt felhasználod, hagyd kihűlni.
  4. Egy külön tálban keverd el a sót a liszttel. Add hozzá a liszt egyik felét a masszához és lassú ütemben keverd össze ANKARSRUM robotgépeddel, majd add hozzá a maradék lisztet. Ezt követően apránként tedd hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd állítsd a robotgép sebességét közepesre, az időzítőt pedig kapcsold 10 percre.
  5. Próbáld meg elvégezni az ablaküveg tesztet, ha sikerül, léphetsz a következő lépésre. Az ablaküveg teszt lényege, hogy egy pingponglabda méretű tésztát vegyél ki, fogd meg mindkét kezeddel a hüvelyk, a mutató és a középső ujjaddal, majd óvatosan húzd szét a tésztát. Ha megfelelő a tészta állaga, akkor szakadás nélkül meg kell nyúlnia, olyan vékonyra, hogy átláss rajta.
  6. Ha még ragacsos a tészta, akkor hagyd 2-5 percig pihenni. Ezután folytasd a keverést közepes sebességgel és ismételd meg a tesztet. Ha még mindig ragacsos lenne, akkor adj hozzá lisztet addig, amíg sikeres lesz az ablaküveg teszt.
  7. A tésztából formázz zsemléket (egy darab kb. 60 gramm súlyú). Nyújts ki minden zsemlét 35-40 cm hosszúságú csíkra és mindkét végét a másik oldalon tekerd középre, így S-alakú zsemlét formázol majd. Receptvideónkban pontosan megmutatjuk, hova kell helyezni őket! Ezt követően tedd tálcára és takard le fóliával, majd tedd félre kelni kb. másfél– 2 órára, amíg a duplájára nem nő.
  8. Áztasd be vízbe a mazsolaszemeket 10 percre, majd minden zsemlére tegyél két szemet belőle, a képünkön látható módon, illetve a videóban is meg tudod nézni. Verd fel a tojást egy evőkanál hideg vízzel és sóval. A zsemléket kend meg a tojásos keverékkel és tedd be a 225°C-osra előmelegített sütőbe tesszük. Süsd kb 7-13 percig, ha aranybarnára sültek, akkor készen vannak.
  9. Hűtőrácson hagyd kihűlni a csavart, sáfrányos zsemléket.

Anka tipp:

A sáfrány kiválóan harmonizál a rizling típusú fehérborokkal, de kínálhatod chardonnay, vagy a sauvignon blanc, illetve ezek házasításával készült borokkal is.