Svéd húsgolyó, házi fettuccine tésztával
2023. 09. 28.
A svédek a húsgolyó készítés avatott nagymesterei. Eheti receptünk egy klasszikus kedvenc, mely finom egytálétel: elfogyasztása örömet okoz majd az egész családnak! Receptünk ismét az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók - fettuccine:
1 adag házi tészta, melynek elkészítéséhez a pontos receptet ITT olvashatod el. A tészta durum változatát EBBEN A CIKKBEN, vagy meg is nézheted EBBEN a videóban.
Frissen reszelt parmezán, amelyet EZZEL a fejrésszel tudod körömkímélő módon elkészíteni.
Hozzávalók - húsgombóc
500 gramm marhahús, daráld le ANKARSRUM húsdaráló fejrészével!
1 szem burgonya
50 gramm finomra reszelt parmezán
50 gramm pármai sonka, apróra vágva
1 darab préselt fokhagymagerezd
fél darab apróra vágott vöröshagyma
60 gramm zsemlemorzsa só és bors ízlés és kóstolás szerint
2 ek tejszín
vaj a sütéshez
Hozzávalók - paradicsomszósz:
6 darab hámozott paradicsom
1 darab hagyma apróra vágva
1 evőkanál vaj
200 ml víz
50 ml olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál méz
1 citrom héja és leve, melyhez ajánljuk EZT a fejrészt
friss bazsalikom
só és bors
Svéd húsgolyó, házi fettuccine tésztával, lépésről lépésre
Fettuccine:
1. Fordítsd Ankarsrum robotgépedet az oldalára és rögzítsd a lasagne tésztahengert, ebben segítségedre lesz ez a videó.
2. Oszd fel a tésztát kisebb darabokra. A legvékonyabb tészta érdekében használd először a tészta nyújtó fejrészt és készíts vékony tészta lapokat.
3. Indítsd el az ANKARSRUM robotgépedet kis sebességgel, futtasd le a tésztalapokat a szélesmetélt készítő fejrészen keresztül, majd tedd őket kilisztezett felületre. Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan.
4. Tedd lobogó vízbe és 2-3 percig főzd, vagy ha többet is készítesz, akkor szárítsd le őket későbbi felhasználásra.
Parmezán:
1. Fordítsd ANKARSRUMOT az oldalára és szereld rá a sajtreszelő fejrészt.
2. Indítsd el és reszeld le a parmezán sajtot, EZZEL a fejrésszel.
Húsgombóc és paradicsomszósz:
1. Fordítsd a robogépet ismét az oldalára, szereld rá a húsdarálófejrészt a 4.5 mm-es húdaráló tárcsával.
2. Vágd a húst vastag darabokra és daráld le közepes sebességgel. Nézd meg EBBEN a videóban, hogy milyen egyszerűen működik ez a húsdaráló fejrésszel.
3. A húsdarálás után tedd bele a darálóba a fél nyers hagymát, a burgonyát vagy egy sárgarépa darabot, hogy az egész hús kijöjjön a darálóból
4. Dolgozd össze a húst, a pármai sonkát, a parmezánt, a fokhagymát, a hagymát és a zsemlemorzsát egynemű masszává.
5. Add hozzá a tejszínt.
6. Formálj húsgolyókat, könnyebb, ha benedvesíted a kezed, így nem ragad majd rá a hús, majd pirítsd meg őket a vajon, egy serpenyőben.
Paradicsomszósz:
1. Vágd nagyobb darabokra a paradicsomot és párold meg a hagymával egy serpenyőben.
2. Add hozzá a vizet, az olívaolajat, a paradicsompürét, a mézet és egy citrom héját, illetve levét.
3. Főzd 10 percig, fűszerezd sóval és borssal.
4. Pürésítsd le a mártást, majd öntsd a serpenyőbe a húsgombócokat és párold őket pár percig együtt.
5. Szórj a tetejére apróra vágott bazsalikomot és friss, reszelt parmezánt.
6. Tálald a házi fettuccinne tésztával.
ANKA TIPP:
Előételnek készítsd házi focaccia szendvicskenyeret!