Töltött mantou recept készítése - Ankarsrum robotgéppel
2025. 06. 03.
Ki gondolta volna, hogy a kínai konyha egyik kedvence, a mantou, ilyen egyszerűen elkészíthető otthon is? Ezek a puha, gőzölt zsemlék önmagukban is finomak, de ezúttal egy igazán ízgazdag, illatos töltelékkel turbóztuk fel őket: fokhagymás, metélőhagymás változatban készítettük el, hogy tökéletes kísérője legyen bármilyen ázsiai ételnek – vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét!
A tésztát az Ankarsrum Assistent dagasztógép segítségével készítettük el, ami igazán leegyszerűsíti a munkát és csodás állagot ad a gőzgombócoknak.
Hozzávalók
Mantou tészta:
- 240 g búzaliszt
- 2 teáskanál (4 g) szárított élesztő
- 300 ml langyos víz
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál semleges ízű olaj (sütéshez)
Töltelék:
- 1 csokor zöldhagyma
- 1 csokor metélőhagyma
- 2 evőkanál semleges olaj
- 2 ml pelyhes só
Tálaláshoz, díszítéshez:
- Fekete szezámmag
- Apróra vágott metélőhagyma
Így készül a fokhagymás-zöldhagymás mantou:
1. Állítsd össze az Ankarsrumot a keverőtállal, a tészta lehúzó spatulával és a dagasztó hengerrel.
2. Add a tálba a lisztet és az élesztőt. Alacsony fokozaton indítsd el, majd két részletben add hozzá a langyos vizet.
3. Ezután add hozzá a sót, és dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg szép sima és fényes nem lesz.
4. Fedd le, és hagyd kelni 90 percig, míg a tészta a duplájára nő. Ezalatt aprítsd fel a zöldhagymát és a metélőhagymát.
5. Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olajat, és párold üvegesre a hagymakeveréket. Sózd meg, majd tedd félre hűlni.
6. Ha a tészta megkelt, nyomkodd ki belőle a levegőt, és borítsd lisztezett felületre.
7. Locsold meg 1 evőkanál olajjal, majd gyúrd át kézzel 2 percig.
8. Nyújtsd ki téglalap alakúra (kb. 30–40 cm), és kend meg a hagymás olaj 2/3 részével.
9. Hajtsd be a hosszanti oldalakat egymásra, majd tekerd fel lazán.
10. Vágj 1 cm széles csíkokat, és tekerj össze mindig két csíkot, hogy csavart mintát kapj. A végét aláhajtva formázz örvényes „csigákat”.
11. Helyezd perforált sütőpapírra a kis gombócokat egy dupla bambuszgőzölőbe, és hagyd kelni további 30 percig.
12. Tedd a bambuszkosarat egy hideg vízzel teli lábasra, majd forrald fel alatta a vizet. A mantou-kat 12–15 percig gőzöld fedő alatt, míg szépen meg nem szilárdulnak.
13. Tálalás előtt szórd meg friss metélőhagymával és fekete szezámmaggal – az íz és a látvány is tökéletes lesz!
+Tipp:
Ez az illatos, puha gőzgombóc tökéletes köret például ramen, párolt húsok vagy wokban készült zöldségek mellé, de önállóan mártogatósokkal (pl. szójaszósz, szezámolaj, csiliolaj) is mennyei!