gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Töltött mantou recept készítése - Ankarsrum robotgéppel

2025. 06. 03.

Töltött mantou recept készítése - Ankarsrum robotgéppel

Ki gondolta volna, hogy a kínai konyha egyik kedvence, a mantou, ilyen egyszerűen elkészíthető otthon is? Ezek a puha, gőzölt zsemlék önmagukban is finomak, de ezúttal egy igazán ízgazdag, illatos töltelékkel turbóztuk fel őket: fokhagymás, metélőhagymás változatban készítettük el, hogy tökéletes kísérője legyen bármilyen ázsiai ételnek – vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét!

A tésztát az Ankarsrum Assistent dagasztógép segítségével készítettük el, ami igazán leegyszerűsíti a munkát és csodás állagot ad a gőzgombócoknak.

 

Hozzávalók

Mantou tészta:

  • 240 g búzaliszt
  • 2 teáskanál (4 g) szárított élesztő
  • 300 ml langyos víz
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál semleges ízű olaj (sütéshez)

Töltelék:

  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 2 evőkanál semleges olaj
  • 2 ml pelyhes só

Tálaláshoz, díszítéshez:

  • Fekete szezámmag
  • Apróra vágott metélőhagyma

 

Így készül a fokhagymás-zöldhagymás mantou:

1. Állítsd össze az Ankarsrumot a keverőtállal, a tészta lehúzó spatulával és a dagasztó hengerrel.

2. Add a tálba a lisztet és az élesztőt. Alacsony fokozaton indítsd el, majd két részletben add hozzá a langyos vizet.

3. Ezután add hozzá a sót, és dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg szép sima és fényes nem lesz.

4. Fedd le, és hagyd kelni 90 percig, míg a tészta a duplájára nő. Ezalatt aprítsd fel a zöldhagymát és a metélőhagymát.

5. Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olajat, és párold üvegesre a hagymakeveréket. Sózd meg, majd tedd félre hűlni.

6. Ha a tészta megkelt, nyomkodd ki belőle a levegőt, és borítsd lisztezett felületre.

7. Locsold meg 1 evőkanál olajjal, majd gyúrd át kézzel 2 percig.

8. Nyújtsd ki téglalap alakúra (kb. 30–40 cm), és kend meg a hagymás olaj 2/3 részével.

9. Hajtsd be a hosszanti oldalakat egymásra, majd tekerd fel lazán.

10. Vágj 1 cm széles csíkokat, és tekerj össze mindig két csíkot, hogy csavart mintát kapj. A végét aláhajtva formázz örvényes „csigákat”.

11. Helyezd perforált sütőpapírra a kis gombócokat egy dupla bambuszgőzölőbe, és hagyd kelni további 30 percig.

12. Tedd a bambuszkosarat egy hideg vízzel teli lábasra, majd forrald fel alatta a vizet. A mantou-kat 12–15 percig gőzöld fedő alatt, míg szépen meg nem szilárdulnak.

13. Tálalás előtt szórd meg friss metélőhagymával és fekete szezámmaggal – az íz és a látvány is tökéletes lesz!

 

+Tipp:

Ez az illatos, puha gőzgombóc tökéletes köret például ramen, párolt húsok vagy wokban készült zöldségek mellé, de önállóan mártogatósokkal (pl. szójaszósz, szezámolaj, csiliolaj) is mennyei!