gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tudtad, hogy a gofri az első streetfood ételek egyike volt?

2019. 07. 05.

Tudtad, hogy a gofri az első streetfood ételek egyike volt?

A középkorban vallási ünnepekkor mozgó árusok kínálták. Mondhatni ez volt a flamand cukrászok puncstortája, ők ugyanis a az alapanyagokat minél gazdaságosabban igyekeztek felhasználni, így a maradék tésztát rácsozott vaslap közé öntötték, és megsütötték.

Ahány nemzet, annyi féle íz és recept, a belga változat élesztővel készül, a holland mindig használ vajat a tésztához, a francia pedig vékonyan, ostyaszerűre süti.

Ki ne emlékezne gyermekkorunk igazi magyar gofrijaira, amelyek elsősorban édes csemegéi voltak a téli hónapoknak. Később már nyáron is ettük és a palacsinta mellett igazi strand csemegévé lépett elő.

A hagyományos retro gofrinak trendi formájú konkurenciája is akadt, mely nem más, mint a BUBORÉK gofri. Ennek elkészítése profi sütő nélkül lehetetlen, cserébe viszont biztosan nem lesz ehetetlen.

Ilyen egy jó gofri 

1. Amikor a sütőbe helyezzük a még folyós tésztát, inkább kevesebbet merjünk bele, hogy ne oldalt távozzon a felesleg, odakozmálva, vagy összepiszkolva a környezetét.

2. A tészta legyen teljesen csomómentes.

3. Az igazán finom gofri kívül ropogós, belül omlós.

4. A kész gofrikat sose tegyük egymásra, mint mondjuk a palacsintát, mert akkor elveszti ropogósságát és gumis lesz.

5. Laktózmentes változatban is elkészíthető! Egyesek szerint, ha tej helyett vizet használunk, attól ropogósabb lesz. Próbáljuk ki bátran tej nélkül, vagy alternatív, növényi tejekkel is.

6. Nem kell azonnal elfogyasztani, zárt dobozban eláll, de a mélyhűtést is jól bírja. 

7. Számtalan variációban tölthetjük, díszíthetjük. Szezonális gyümölcsökkel, dzsemmel, lekvárral, mogyorókrémmel megkenve, tejszínhabbal, öntetekkel díszítve elronthatatlan, kreatív desszert készíthető.

8. Fogyaszthatjuk sós változatban is, ekkor már a tésztába se tegyünk cukrot, ne sajnáljuk viszont az ízletes zöldfűszereket. Kiválóan illik rá a tejföl, reszelt-, esetleg füstölt sajt, de pástétom, húskrém, olivabogyó, vagy paprikakrém is kenhető rá.

Édes, ropogós alaprecept

Hozzávalók ( 10 darabhoz):

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 egész tojás
  • 2,5 dl tejföl ( tej vagy tejszín is lehet)
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • fél citrom finomra reszelt héja

Elkészítés:

A cukrot, a tojásokat, a vajat és a vaníliaesszenciát keverd habosra. Forgasd bele a tejfölt, szitáld hozzá a lisztet (így nem lesz csomós) és a sütőport, végül a citromhéjat. Keverd simára, és az így kapott tésztát süsd meg a Maxima buborékos gofrisütőben 5-6 perc alatt.