A tökéletes gofri titka
2024. 07. 24.
A tökéletes gofri titka
Unalmas, esős vasárnap délután. Igazi telefont nyomkodós, kanapén fetrengős, "történjen már valami" nap. Hogyan mentheted meg ilyenkor a hangulatot? Elég egy halk, szinte alig hallható kérdést belesuttogni a térbe: Ki kér gofrit? A válasz az összes torokból egyszerre harsan fel, így hasítva ketté az unalom csendjét: ÉÉÉÉN!!! Hiszen ki ne szeretné ezt a két oldalról sütött, rácsszerkezetű édes tésztát?
Már az ókori görögök is sütöttek vaslapok között ostyát. Néhány ezer évvel később, egy kreatív kézműves ötlete volt a bordázott forma, ami méhkaptárra emlékeztet. Azóta az egész világon elterjedt.
Viszont nem mindenhol tekintenek rá desszertként. Van, ahol szendvicset készítenek belőle, illetve ropogósra sült szalonnával is fogyasztják. Ha azt hallanák, hogy valaki tejszínhabbal és csokiöntettel eszi a gofrit, úgy kiakadnának, mintha Magyarországon valaki szaloncukrot tenne a lecsóba. (Te szoktál, egyébként?)
A recept
Mi is kell a tökéletes végeredményhez? Először is egy tökéletes recept!
Nézzük a hozzávalókat:
- 550 gramm finomliszt
- 850 milliliter tej
- 5-6 db tojás
- 130 gramm teavaj
- 4 evőkanál cukor (kb. 80-90 gramm)
- 25 gramm friss élesztő
- 16 gramm vaníliás cukor
- egy csipetnyi só
Elkészítés:
- A tojásokat a kétféle cukorral, és a sóval verd habosra habverő gép segítségével!
- Langyosítsd meg a tejet (Vigyázz, ki ne fusson!) Önts külön edénybe egy picit, és egy kis cukorral együtt morzsold bele az élesztőt.
- Hagyd 15 percet pihenni, amíg az élesztő felfut.
- Közben a tojásokhoz adj meglangyosított vajat. A lisztet és tejet adagold a tojásokhoz.
- Habverő gépet használva, folyamatosan keverve csomómentes végeredményt kapsz.
- Miután türelmesen megvártad a pihentetési időt, érdemes finoman, laza mozdulatokkal átkeverni a tésztát. Légy óvatos! Meg kell óvni a kis légbuborékokat, amiket az élesztő gombák termeltek. (Ha ismét nekiesel a habverő géppel, akkor szegények feleslegesen dolgoztak annyit.) Nemcsak az első sütés előtt érdemes átkeverni a masszát, hanem minden egyes gofri sütése előtt. Ez csak néhány mozdulat.
- Nincs más hátra: jöhet a gofrisütő, és indulhat a sütés!
Alapanyagok
A tökéletes recept azonban csak félsiker. A jó minőségű alapanyagok beszerzése elengedhetetlen. Írd ki nagybetűkkel a konyha falára: Csak jó minőségű alapanyagokat használok! (Esetleg egy fali szőttest is készíthetsz, hogy ott lebegjen a szemed előtt ez az alapvetés. A nagyon feledékenyek tetoválásban is gondolkodhatnak, bár azt már túlzásnak érezzük.)
A titok
A gofri receptek 99%-a sütőport javasol a tészta lazítására. Viszont jelentősen könnyedebb és légiesebb tésztát kapunk, ha sütőpor helyett élesztőt használunk. Utóbbiból is inkább a frisset válasszuk az instant helyett. Vigyázat! Míg a sütőporos tészta bekeverés után azonnal felhasználható, ennél a verziónál be kell tartani a pihentetési időt. 30-40 percet hagyjuk dolgozni az élesztő gombákat, hogy igazi habos-babos végeredményt kapjunk.
Tuti tipp: Fenomenális lesz a gofri, ha kovászos tésztát használsz! Próbáld ki, hidd el, tapasztalatból mondjuk!
A sütés
A sütéshez szükséged lesz egy gofrisütőre. Ezek a berendezések általában teflon bevonattal készülnek, így nincs szükség előkészületekre. Viszont az idősebb gépeknél, ahol ez a réteg már megkopott, érdemes egy kis vajjal megkenve, elősegíteni a “kicsusszanást”. Ellenkező esetben beleragadhat a tészta, és akkor vagy vakargathatunk, vagy kénytelenek leszünk a géppel együtt felszolgálni a gofrit.
Amire érdemes még odafigyelni
A sütési idő nagyon fontos. Egy megfelelően működő gépnél, a sütési idő 3-4 perc közé kell, hogy essen. Ha 3 percig sütjük a tésztát, világosabb színű, lágyabb gofrit kapunk. Minél közelebb megyünk a 4 perchez, a végeredmény annál ropogósabb, és sötétebb színű lesz. Fontos hangsúlyozni, hogy minden sütő más, így ki kell tapasztalnod a saját sütési idődet.
Szintén saját magadnak kell kitapasztalni, hogy mennyi tésztát teszel egyszerre a sütőbe. Ha keveset teszel, lehet, hogy túlságosan kicsi, amorf gofrikat kapsz. Ezek ugyanolyan finomak, de ne hagyjunk támadási felületet kritikusabb családtagjainknak. A túl sok tészta sem jó, mert a gép összecsukásakor kifolyik a konyhapultra. Ezzel szintén lemaradhatunk a dicséretről, ha disznóólat hagyunk magunk után.
Viszont ha ezt a receptet alkalmazod, és profi gépet használsz, egyáltalán nem kell tartani a kritikától. A végeredménnyel garantáltan nem lősz mellé. Az egész család imádni fogja!