gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A tökéletes hamburger titka: a húspogácsa

2023. 05. 11.

A tökéletes hamburger titka: a húspogácsa

A hamburgerek világhódítása

Nehezen vitatható, hogy a világ legkedveltebb ételeinek egyike a hamburger. Nem véletlen, hogy egyre többen kísérleteznek a hambik otthoni elkészítésével is. Mára már nem csak a gyorséttermek, strandbüfék, kézműves burgerezők kínálatának állandó elemei a hamburgerek, hanem az otthoni koszt része is!

Ehhez talán hozzájárult az is, hogy amíg kezdetben csak marhahúsból készültek a hamburgerek, ma már igazán vegyes a húspogácsák felhozatala – a vegán burgerek is egyre inkább bekerülnek a köztudatba. 

A lényeg, hogy a hamburgernek megszámlálhatatlan különböző verzióját tudjuk elkülöníteni. A húspogácsa mellett a hamburgerzsemle (azaz a buci), és a többi feltét is annyi variáció megalkotásának lehetőségét teremti meg, hogy gyakorlatilag lehetetlen mindet összeszámolni. De épp ez teszi csodálatossá ezt az ételt, és épp emiatt biztatunk mi is arra téged, hogy bátran készíts te is hamburgert!

A húsmassza

Készüljön a húspogácsa akár marhahúsból, akár bárány-, sertés-, pulyka- vagy csirkehúsból, a lényeg, hogy legyen szaftos – a száraz hús nem fogja megadni a várt ízélményt! A jó hamburgerhús zsírtartalma – a hozzáértők szerint – 20-25% körül mozog. A tökéletes masszához érdemes profi húsdarálót használni – mennyiségtől függően kézi és elektromos változat is kapható: a lényeg, hogy mesteri húsmassza készüljön! (Kifejezetten nagy mennyiség esetén hasznos lehet egy húskeverő is!)

És persze sok múlik a fűszerezésen! Itt aztán tényleg teret lehet engedni a kreativitásnak és a kísérletezésnek! Tudtad például, hogy Amerikában sokan hideg vajat reszelnek a húspogácsába, hogy a hús lágyabb legyen? 

De ha vajat nem is raksz a húsba, a só és a bors semmiképp se maradjon ki! A többi, úgymond, ízlés dolga: fokhagyma, apróra vágott lila- vagy vöröshagyma, kömény, chili, paprika, zöldfűszerek… Gondold végig, milyen ízvilágot szeretnél, és ne félj a hozzá passzoló fűszereket használni! Kézi fokhagymapréssel, illetve hagymakockázóval ráadásul gyerekjáték lesz a hozzávalók előkészítése is!

A húspogácsa

A húsmassza kész, indulhat a pogácsák formázása! Ez az, amihez jól jön, ha van otthon húspogácsa formázó, húspogácsa nyomó! Ahhoz ugyanis, hogy szépen elférjen majd a buciban a hús, szép kör alakúnak kell lennie! Arról megoszlanak a vélemények, hogy a vékony vagy a vastag húspogácsa a jobb, de ha követed a sztenderdnek mondható 20 dkg-os pogácsa méretet, akkor ebben is segíteni fog egy formázó!

Fontos, hogy a húspogácsa nyomóba mindig helyezz hamburger papírt, hogy ne ragadjon rá a hús, és tényleg tökéletesre tudd formázni!

Vannak, akik még formázás előtt pihentetik kicsit a húst, mások már formázva teszik kicsit a hűtőbe – a lényeg, hogy megéri kicsit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

Végül, de nem utolsósorban, amire nagyon figyelj: ne süsd túl a húspogácsát! Akár grillen, akár serpenyőben sütőd, ügyelj rá, hogy ne vesszen el belőle az a zamat és az a szaft, amitől tökéletes lesz!

Tálalás

Sütés után már csak a hamburger összeállítása van hátra. Jöhet a buci (amit meg is piríthatsz kicsit), a szószok és a zöldségek, és már kész is az ínycsiklandó burger! 

Ha igazán profi és stílusos vagy, tálalhatod zsírálló papírtasakban. Ha pedig valaki kér egyet elvitelre – mondjuk a hazaútra – is, akkor hamburger dobozra is szükséged lesz!

 

A tökéletes hamburger titka tehát abban rejlik, hogyan készíted el a húspogácsát, a többi már csak erre fogja rátenni a koronát! Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy Louis Tellier burger készítő készletet, és garantáltan könnyebbé válik a mennyei hamburgerek elkészítése. De ha a készletre nem is, húspogácsa nyomóra egész biztos szükséged lesz: kattints ide, és szerezz be egyet!

Hasonló cikkeink a témában:

Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?

2024. 04. 19.

Tovább olvasom


Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink