gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Egy svéd kisvárosból a gasztronómia élmezőnyébe - az Ankarsrum-sztori

2018. 04. 23.

Egy svéd kisvárosból a gasztronómia élmezőnyébe - az Ankarsrum-sztori

Ha az Ankarsrum történetére vagyunk kíváncsiak, egészen 1937-ig kell visszamennünk az időben. Egy Lavar Lenning nevű mérnök kapta azt a nemes, ám nem túl egyszerű feladatot, hogy egy meglehetősen ormótlan konyhai gépet tervezzen újra, amelyet akkoriban kizárólag ipari felhasználásra gyártottak. 1940-ben egy sokkal praktikusabb, alacsony fenntartási költségű modellel rukkolt elő, amely korszerűsített burkolattal, krémszínű motorállvánnyal, rozsdamentes acél edénnyel és fa pengékkel indult útjára.
 
A fogadtatás nagyon pozitív volt. "A dizájn hihetetlenül átgondolt" - mondta az egyik korai használója, egy bizonyos M. Tegvald asszony, aki szerint egy ilyen gép igazi jótétemény a háziasszonyok számára, egyszerűen megkönnyíti az életüket.
 
Az Ankarsrum történetének kezdete ehhez képest jóval korábbra datálható: 1655-ben alapították egy azonos nevű svéd kisvárosban. Kezdetben öntödeként működött, és többek között a hadsereget támogatta ágyúkkal és ágyúgolyókkal. Idővel az Ankarsrum vaskályhákat kezdett gyártani, majd az elektromosság megjelenésével az elektromos tűzhelyek gyártása felé mozdult. Ekkor merült fel az Electroluxban, hogy a két cég együttműködése gyümölcsöző lenne. A '60-as évek végén így az Electrolux felvásárolta az Ankarsrumot, és a konyhai gépek gyártását átköltöztette oda.
 

Retro dizájn és krémszín - ilyen volt a néhai Electrolux Assistent.
 
2001-ben az Ankarsrumot megvásárolta a Traction AB, egy befektetési társaság, majd 2009-ben az Ankarsrum átvette az Assistent Original termelésére, marketingjére és értékesítésére vonatkozó összes jogot. Ma az Ankarsrum három vállalatból áll: az Ankarsrum Kitchen AB-ből, amely az Assistent Original konyhai gépet marketingeli és értékesíti; az Ankarsrum Motors AB-ből, amely elektromos motorokat és azzal működő termékeket és tartozékokat gyárt; illetve az Ankarsrum Die Casting AB-ből, amely magas minőségű öntvényeket készít alumíniumból.
 
Thomas Hakansson, az Ankarsrum Kitchen AB vezérigazgatója szerint ez a sokféle terület páratlan rugalmasságot biztosít a cég számára, illetve egy olyan stabil hátteret, amely sokkal komolyabb, mint amit a versenytársak képesek felmutatni. A teljes mértékben svédországi termelési folyamat egyedülálló és olyan előnyt jelent, amire az egész cég büszke. "Szeretnénk megmutatni, hogy akkor is globális szereplő válhat valakiből, ha mindent lokálisan működtet. Nálunk a motor és a fogaskerékház is az alap egységben van, ez forgatja az edényt, ettől ilyen erős és stabil a gép, miközben nagyszerű forgatónyomatékkal rendelkezik. Másoknál az alkatrészek forognak az edényben - ezek a gépek az úgynevezett bolygószerű keverőmozgás elvén alapulnak. A forgó edény az Ankarsrum esetében teljesen más meghajtást eredményez" - nyilatkozta Hakansson.
 
Ezért is mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy az Assistent Original Ankarsrum robotgépe egyedülálló technológiával bír, de nem csupán ez, hanem az űrtartalma is páratlan: akár 5 kg tészta megdagasztására is képes. Ez már ipari gépekhez mérhető teljesítmény a konyhában. Szerencsére a márka konyhai robotgépeivel folyamatosan bizonyítja, hogy az idő vasfoga egy cseppet sem kezdte ki, sőt, az új kihívásoknak talán méginkább megfelel mint valaha - hiszen néhány egyszerű kiegészítő segítségével rengeteg funkcióval bővíthető ez az önmagában is számos konyhai művelet kiváltására alkalmas eszköz. Bármilyen háztartás hasznát tudja venni - érdemes kipróbálni!

 
Néhány további érdekesség az Ankarsrum történetéből:

· A második világháború nyersanyaghiányának következtében a konyhai eszköz becsült kiszállítási ideje három évre nőtt. Így kizárólag orvosi receptre juthatott hozzá az, aki mozgáskorlátozott volt vagy gyenge volt a keze.
· A 100.000. Assistent Originalt 1957-ben adták el, a 250.000. 1974-ben talált gazdára.
· Az Assistent Original a retro külsejéről ismert, eredetileg krémlikőr színben, a 70-es évek óta pedig egyéb színekben is kapható.