gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Húsdaráló vegánoknak? Miért is ne!

2020. 03. 02.

Húsdaráló vegánoknak? Miért is ne!

Nyakunkon a tavasz így ideje frissebb és időszerűbb receptek után nézni, és ezt nem csak azért mondjuk, mert nemrég az idei disznótoros- és kolbászszezon talán utolsó nagy fesztiválja is lement, hanem mert egyre többen kezdenek etikai és környezettudatossági okokból vegán étrendre áttérni.

A vegán étrend lényege, hogy az ember elhagy minden állati eredetű alapanyagot, vagyis minden olyan összetevőt és élelmiszert, aminek előállítása az állatok életébe került vagy szenvedéssel járt számukra – ilyen az összes tejtermék, a tojás és értelemszerűen a zsír, köröm, belsőségek stb. (ennek fontosságáról legutóbb az Oscar-díjas Joaquin Phoenix mondott letaglózó erejű beszédet pár hete az idei gálán).

Akkor mégis hogy jön ide a húsdaráló? – merülhet fel az első blikkre mindenképp jogosnak tűnő kérdés.

Talán nem mindenkinek nyilvánvaló, de egy húsdarálóval korántsem csak húst lehet darálni, hanem egy sor növényi alapanyag feldolgozására is alkalmas. Az Ankarsrum Assistent húsdarálója a megfelelő kiegészítőkkel felszerelve tésztát is tud készíteni vagy például gyümölcsöt és zöldséget tud passzírozni. De még ennél is többre képes!

Kezdjük mondjuk az egyik legismertebb és legtipikusabb vegán étellel, a falafellel. Ha falafelgolyókat szeretnénk készíteni, akkor is nagy hasznát vehetjük egy húsdarálónak, jelen esetben az Ankarsrum multifunkciós darálójának, amiben a beáztatott csicseriborsóból fasírtpépet készíthetünk (ahogy az az alábbi videóban is látható).

Ugyanígy készíthetünk vele vegán hamburgert is, hagyma, cékla, bab és kinoa felhasználásával (a teljes receptet és hozzá a videót lentebb találjátok). Ebben az esetben főleg az áztatott és előfőzött babot és a többi összetevőt kell ledarálni, hogy aztán a pépszerű mixtúrából húspogácsákat formázzunk. Így szinte fáradtság nélkül egy nagyszerű, fehérjedús fogást kapunk (amivel kicsit még a húsimádók is be tudják csapni magukat)!

A vegán táplálkozásban a különféle magvak és diófélék is fontos szerepet játszanak, egyes kutatások szerint ezek jelenthetik a fenntartható táplálkozás jövőjét.

Ami minket illet, ebből a szempontból is csak ajánlani tudjuk az Ankarsrum kiegészítőit, melyekkel a dió aprítása és darálása sem okozhat gondot. Ilyen műveletekhez kimondottan a húsdaráló fejrészhez csatlakoztatható reszelő fejrészt ajánlott használni, a szerkezet a kemény sajtok (pl. parmezán), a dió, keksz, csokoládé, burgonya és még sok más egyéb alapanyag darálására és reszelésére is alkalmas.

Az alábbi videóban épp ez a dióőrlő fejrész mutatkozik be. Ahogy látható, a mandulát is pillanatok alatt apróra darálja, de a kemény sajtokkal is elbánik:

Mindemellett a vegánok és a vegetáriánusok az Ankarsrum zöldség- és gyümölcspasszírozó fejrészének is nagy hasznát vehetik. A segítségével rostos smoothie-k, turmixok készíthetők, illetve egyéb zöldség- és gyümölcsalapú fogáshoz (például különféle desszertekhez vagy szószokhoz) is hasznos kiegészítő.

Ha a fenti kísérletek és receptek meggyőzőek voltak, van egy jó hírünk: webshopunkból továbbra is megrendelhető az Ankarsrum Assistent és hozzá a húsdaráló fejrész (különféle kiegészítőkkel)! Így akár húsos, akár vegán konyhát vigyen az ember, komoly segítséget kaphat az ételkészítésben.