gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Húsdaráló vegánoknak? Miért is ne!

2020. 03. 02.

Húsdaráló vegánoknak? Miért is ne!

A konyha megújítása mindig izgalmas vállalkozás - új receptek, friss ötletek, korszerű eszközök. És ez nemcsak azoknak szól, akik unják a hagyományos húsos ételeket, hanem mindazoknak is, akik etikai vagy környezettudatos okokból a növényi alapú táplálkozás felé fordultak.

A vegán étrend lényege

A vegán életmód alapja, hogy az ember elhagy minden állati eredetű alapanyagot - vagyis nem fogyaszt húst, tejet, tojást, zsírt és semmilyen olyan terméket, amely állatok szenvedésével jár. Ennek az életformának nemcsak egészségügyi, hanem erkölcsi és környezeti indokai is vannak.

De akkor mit keres egy húsdaráló a vegán konyhában? Jogos kérdés - első hallásra valóban furcsán hangzik. De ha jobban belegondolunk, a húsdaráló nemcsak húst képes feldolgozni! Egy modern, multifunkciós eszköz, mint az Ankarsrum Assistent húsdarálója, számtalan növényi alapanyag előkészítésére is alkalmas. Megfelelő kiegészítőkkel akár tésztát is készíthetünk vele, zöldséget vagy gyümölcsöt passzírozhatunk, sőt, magokat és dióféléket is darálhatunk. Nézzük, milyen kreatív vegán fogásokat varázsolhatunk vele!

Falafel

A falafel a növényi konyha egyik legismertebb étele. A beáztatott csicseriborsót és a fűszereket az Ankarsrum darálójában könnyedén pépesíthetjük, így pillanatok alatt elkészül az alapmassza a ropogós, aranybarna falafelgolyókhoz. A daráló erős motorja és precíz pengéi gondoskodnak arról, hogy a textúra pont olyan legyen, amilyet szeretnénk - se túl darabos, se túl krémes.

Vegán hamburger

A húsdaráló kiváló társ a vegán hamburgerpogácsák készítésében is. Elég egy adag főtt bab, cékla, kinoa és hagyma, amit a daráló segítségével pépesíthetünk, majd ízlés szerint fűszerezve formázhatunk belőlük pogácsákat. Az eredmény? Fehérjedús, tápláló és ízletes „húsmentes húsburger”, ami még a legelszántabb húsimádókat is meglepheti!

Vegán kolbász és fasírt

A húsdarálóval könnyedén készíthetünk vegán kolbászt vagy fasírtot lencséből, gabonafélékből, például bulgurból vagy zabpehelyből, és persze bőven fűszerekkel. Az elkészítés menete egyszerű: a főtt lencsét és gabonát a húsdarálóval pépesítjük, majd hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, friss fűszereket, esetleg egy kevés szezámmagot vagy olívaolajat. Az így kapott masszából formázhatunk kolbászokat vagy fasírtgolyókat, amelyeket sütve, grillezve vagy serpenyőben pirítva tálalhatunk. Az íz és az állag rendkívül közel áll a húsos változathoz, így akár a húsimádók is nehezen mondanának nemet rá!

Vegán töltelékek tésztákhoz vagy töltött zöldségekhez

A darálóval finom, egyenletes töltelékeket készíthetünk. Például darált dió, napraforgómag, szezámmag vagy egyéb magvak, fűszerek és zöldségek kombinációjából fantasztikus töltelékeket kapunk. Ezek felhasználhatók vegán raviolihoz, töltött paprikához, cukkinihez vagy édesburgonyához. A húsdaráló biztosítja, hogy a töltelék krémes és formázható legyen, így a tészták vagy zöldségek egyenletesen töltődnek.

Édes finomságok

A húsdaráló nemcsak sós, hanem édes vegán finomságokhoz is remekül használható. Gyümölcsök, datolya, dió, mogyoró és zab gyorsan pépesíthető, így alapot adva energiaszeletekhez, golyókhoz vagy “nyers édességekhez”. A daráló segítségével könnyen elérhetjük a kívánt állagot: se túl darabos, se túl pépes, pont tökéletes a formázáshoz. Így egészséges, tápláló és finom nassolnivalókat készíthetünk pár perc alatt.

 

A húsdaráló tehát nem a vegán konyha ellensége - épp ellenkezőleg: egy sokoldalú, kreatív segítőtárs, amellyel számtalan növényi alapú étel készíthető. A lényeg csak az, hogy merjünk újraértelmezni egy régi eszközt, és bátran kísérletezzünk az alapanyagokkal.

Ha kedvet kaptál hozzá, szerezd be a robotgépet és a hozzá tartozó húsdaráló fejrészt weboldalunkon.