gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ilyen egy disznótoros fesztivál dél-amerikai indiánokkal

2018. 10. 14.

Ilyen egy disznótoros fesztivál dél-amerikai indiánokkal

Ellátogattunk az 5. Disznótoros és Kolbászfesztiválra, és egy mezei gasztrobörze helyett igazi kulturális kavalkádba csöppentünk.

Már rögtön a fesztiválhelyszín is kissé zavarbaejtő volt. Ha valaki kolbászfesztiválra gondol, rengeteg hússtandra, gusztusosan telepakolt pultokkal kitelepülő kolbászmanufaktúrákat lát maga előtt. Na, itt inkább beszélhetünk egy hagyományőrző fesztiválról, ahol a hangsúly ugyan a gasztronómián volt, de rengeteg kiállító érkezett kézműves portékával, kerámiás, bőrdíszműves standok sorakoztak, lehetett nippeket venni, és egy művész például élőben festett. Továbbá volt sok-sok játék és kipróbálnivaló.

A helyszínválasztás ebből a szempontból is érdekesnek mondható, hiszen a tradicionális, vidéki kultúra az urbánus nehéziparral találkozott a Vasúttörténeti parkban, egyszer gépzsír, máskor sült kolbász szaga csapta meg az embert, de láthatóan a gyerekek élvezték a helyzetet és a nagy gőzmonstrumok közelségét.


A cipóban sült csülök fokhagymás tejföllel nagyon rendben volt.

Még a gasztronómia se csak a kolbászra fókuszált, egyéb malacságokat is lehetett kóstolni. Ami sült ételeket illeti, mivel a sültkolbászos standnál hatalmas sorok kígyóztak, mi inkább a fesztivál kevésbé mozgalmas végén próbáltuk ki a cipóban sült csülköt, ami nagyon rendben volt, épp csak az adagot keveselltük egy picit. A buciba sült étel úgy festett, mint a hamburger magyaros-malacos változata, nagyon tömény, laktató és ízletes finomság volt. De – ha már egyéb húsételek – lehetett a fesztiválon valódi gulyáságyúban főzött babgulyást enni.


Kolbászstand élő citerazenével (a kép jobb szélén, kissé takarásban a citerás)

Az egyéb kézműves gasztrotermékek közül több standdal is képviseltette magát a hazai méhészszakma, voltak kézműves sajtok, de lekvárt is lehetett kóstolni. A különlegesebb finomságok közül számunkra az aszalt zöldség- és gyümölcslap okozta a legnagyobb meglepetést. Az aszalt alapanyagok papírvékony réteggé préselték össze, a zöldséges változatba pl. húst, pástétomot vagy akár grillezett zöldségeket érdemes betekerni; a gyümölcsös lapokat pedig sütialapként lehet használni és krémekkel, tésztával kiegészítve érdemes felhasználni. A minőségét pedig állítólag egy teljes éven át megőrzi a termék. Mindenesetre izgalmas, és a kóstolót alapján ízletes megoldás!


Számunkra a fesztivál egyik meglepetése az aszalt "tészta" volt.

Persze a fesztiválokról elmaradhatatlan alkoholos standokból is volt néhány, kint volt a Borháló, több pálinkafőzde is kitelepült, és persze sörös standok is szép számmal voltak. Kicsit hiányoltuk az igazán progresszív kézműves söröket és legizgalmasabb hazai főzdéket, itt inkább csak a másod-harmadvonal képviseltette magát klasszikus (értsd: lager) sörökkel, csapolt ale sört például nem is lehetett kapni a fesztiválon.


Egy művész élőben fest, a háttérben épp elhalad a kisvasút.

Ettől függetlenül a hangulat nagyon jó volt, és nem csak a magyar népi hagyományok kaptak teret a fesztiválon. Egyszerre például két színpadon ment zenés-táncos program, az egyiken épp rockzene szólt, amikor ott jártunk. De az igazi multikulti és legszínesebb kavalkád hátul, a Vékonykolbász utcán várt ránk, ahol a hagyományőrző gólyalábasoktól alig 15-20 méterre dél-amerikai indiánok énekeltek és zenéltek, közben kolbászillat lengte be a levegőt, az indiánokkal szemben pedig népművészeti portékákat árultak. 

Aki nem szeretné megvárni a következő fesztivált, házilag is nekiállhat húsos finomságokat készíteni. A feldolgozást megkönnyítendő ehhez a TRE Spade TC-8 olasz húsdarálót ajánljuk. Ez egy erős, masszív szerkezet, amely a húsdarálás mellett akár paradicsom passzírozására, sajtreszelésre, hurka-/kolbásztöltésre, de még akár darálós keksz készítésére is alkalmas. Igazi ezermester a konyhában – próbáljátok csak ki!