gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Itt ehetsz igazi kínait Budapesten!

2018. 03. 07.

Itt ehetsz igazi kínait Budapesten!

Budapesten a kínai kaja általában egyet jelent a többnyire csirkehúsból készített, magyaros fűszerekkel szénné ízesített, szójaszószban úszó, olcsó kifőzdés kajával. Ez valahol érthető persze, hisz ugyanolyan gyorskajaként árulják, mint a kebabot, a felgyorsult tempójú fővárosban van is rá kereslet, így gyakorlatilag futószalagon gyártják.
 
Persze az ilyen kínai ételek az eredeti, Kínában kapható tradicionális fogásokra csak távolról hasonlítanak, az ízek a magyar ízléshez vannak szelídítve, az összetevőket pedig gyakran olcsóbb, helyben is elterjedt megoldásokkal helyettesítik (bambusz helyett répa és hasonlók). Ettől függetlenül, aki szeretné, Budapesten is ki tudja próbálni, milyen a valódi kínai ízvilág, hiszen a gombaként szaporodó gyorsbüfék mellett néhány étterem autentikus fogásokat is kínál. 
 
És ehhez még csak Kőbányára sem kell menni, pedig köztudott, hogy a 10. kerületben működik a Magyarországon élő kínai diaszpóra központja. Aki a belvároshoz közelebb szeretne egy jó kínait enni, elég pár trolimegállót mennie a Hősök terétől, és a Dózsa György út-Török utca sarkán máris találhat egy remek helyet! 
 
Az étterem messziről jellegtelen tucatbüfének látszik, sőt, még a neve is eltagadja, hogy ott normális, éttermi minőségű kínait lehet enni, ugyanis ordító betűkkel írták ki rá a nevet: 99 KÍNAI GYORS BÜFÉ. Ha közelebb érve belépünk, még akkor se veszünk észre semmi különöset, olcsó berendezés, egy mosolygós kínai férfi a pultban, előtte választható, gőzölgő fogások, gong bao, szecsuáni csirke - a kínai büfék szokásos felhozatala. 
 
Viszont ha a bejárat melletti falra pillantunk, a pultos választékban nem szereplő fogásokra lelhetünk. Ezek már valamivel drágábbak, és többet kell várni, míg elkészülnek, de így is bőven megérni innen kérni.
 
A hely úgy tesz, mintha csak egy olcsó büfé lenne...
 
Hogy több dolgot is meg tudjunk kóstolni, fejenként egy-egy levest és egy másodikat kértünk, pedig a helyet ismerő barátom figyelmeztetett, itt már a levessel is bőségesen jól lehet lakni. A levesek közül marhahúsos rament és húsos táska-levest ettünk, a másodikak közül pedig sült húsos táskát. 
 
Innen kell választani, ha valaki tradicionális kínait szeretne enni.
 
Ezután helyet foglaltunk, és vártuk, hogy érkezzen az étel. Kb. 15 percig tartott, míg megkaptuk a gőzölgő leveseinket és a húsos táskákat. A barátom nem túlzott, a levest hatalmas tálban kaptuk, és nem spóroltak a marhahússal, persze a fogás valódi súlyát inkább a tészta adta.
 
A kiadós marhahúsleves.
 
Az ebéd egyik elemi tapasztalata volt számomra, hogy egy kínai étkezés - legalábbis, ha tradicionális kaját eszik az ember - felér egy kézművesfoglalkozással. A levest csak kanál és pálcika együttes használatával lehetett fogyasztani. Nem megoldhatatlan feladat, de azért időbe telt, mire ráéreztem. A húsos táskával már könnyebb dolgunk volt, mivel nem csúszkált össze-vissza, mint a tészta, pálcikával is könnyedén lehetett ide-oda pakolgatni. A másodikról kiderült: amilyen egyszerű étel - némi darált sertéshúsból és tésztából áll - annyira finom is. Pedig mire odáig jutottam, már teljesen eltelített a leves, de így is jól esett bedobni még néhány táskát, a mellé kapott édes-csípős káposztasalátával.
 
Az egyszerű és nagyszerű sült húsos táska.
 
Pár kiegészítő gondolat a levesről
 
Az egyre népszerűbb vietnami pho-levesekhez képest az általunk kóstolt kínai marhaleves teltebb, és talán kicsit kevésbé volt savanyú-ecetes ízű. Érződött rajta, hogy a húst, zöldségeket rendesen belefőzték, és nem tálalás előtt öntötték fel egy forró alaplével, mint a pho esetében történni szokott. Összességében ez a leves talán valamivel közelebb áll a magyaros konyhához és így a magyar néplélekhez, de ez az idézőjeles közelség még is kb. annyit jelent, mint amennyivel Izland fizikailag közelebb van hozzánk Grönlandnál. 
 
Az ebéd mérlege:
Ketten, összesen 3600, vagyis fejenként 1800 Ft-ot fizettünk másfél-másfél fogás ebédért. Cserébe annyira kiadós ebédet kaptunk, hogy az utolsó cseppeket már nem is bírtuk megenni. Sőt, tapasztalatom szerint már egy levessel tökéletesen jól lakhat az ember (annak az ára 1150 Ft).
 
Ha nem kell rohanni, és van kicsivel több, mint egy óránk az étkezésre, a 99 Kínai Gyors Büfé remek választás. A hely ugyan nem a legkényelmesebb, a berendezése egyszerű, puritán, és eléggé fáztunk odabent, de egy kóstolást mindenképp megér!