gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Könnyű nyári sütemény receptek

2023. 07. 03.

Könnyű nyári sütemény receptek

Nyári hűsítő sütemények

Tombol a nyár. Egyetlen felhő sincs az égen. A Nap sugarai melegen sütnek. Tikkasztó a hőség. A teraszodon ülsz, árnyékban. Bár van egy pici, kellemes szellő, de azért érzed a meleget. Jéghideg limonádét szürcsölsz, ami oltja a szomjad, de valami még hiányzik.

Valami igazán frissítő, hűsítő és könnyű harapnivaló.

Valami habos, gyümölcsös, édes vagy esetleg üdítően fanyar süti.

Egy könnyű nyári sütemény!

Ha már összecsordult a nyál a szádban, akkor ne habozz tovább, készülj fel a következő ilyen pillanatra! Készíts olyan süteményeket, amelyek biztosan jól fognak esni a kánikulában!

 

Nyári sütemények sütés nélkül

A forróságban nem feltétlen jó ötlet még a sütőt is bekapcsolni, hogy még az is melegítse a lakást. A sütés nélküli süteményeket pont erre az esetre találták ki!

A pohárdesszertek például egyszerű és nagyszerű megoldások. Számtalan módon variálhatóak, könnyen lehűthetőek és természetesen istenien finomak! Kerülhet bele keksz, túró, gyümölcs, lekvár, puding, hab, joghurt, fagylalt – a lehetőségek tárháza végtelen. Sőt, egy szakácsfáklyával karamelizálhatod is az összetevőket.

A pohárdesszertek királya a gesztenyepüré. Pillanatok alatt elkészíthető, és az íze önmagáért beszél! Ha a tálalást is stílusosan szeretnéd megoldani, akkor pedig olyan poharat is használhatsz, mint amilyen például a lebomló cukornádból készült Fingerfood szögletes pohár.

 

Túrós nyári sütemény: barackos-túrós pite

A túró is nagyon jól tud esni a nyári forróságban. És mi mással is lehetne jobban kombinálni a túrót, mint mennyei, szezonális gyümölcsökkel? Mi másba lenne nagyobb élvezet beleharapni, mint egy barackos-túrós pitébe – akár hidegen, akár melegen…?

Ha egyetértesz azzal, hogy nincs is ennél jobb egy nyári délutánon, akkor csak néhány hozzávalót kell beszerezned, és már meg is lepheted magad, a családod vagy a vendégeid egy gyümölcsös pitével.

Hozzávalók

A pite tésztájához mindössze 30 dkg lisztre, 25-30 dkg vajra (remek választás lehet formázott házi vajat használni), és némi vízre lesz szükséged.

A töltelékhez pedig 5-6 barackra (ízlés szerint lehet őszibarack, sárgabarack vagy akár nektarin is), 2 tojásra, 25 dkg túróra, 10 dkg joghurtra, 1 citromra, 1 csipetnyi vaníliára és 1-2 evőkanál porcukorra.

Elkészítés

A piteformát kend ki vajjal, lisztezd meg, és tedd a hűtőbe! A 30 dkg lisztet 25 dkg kockára vágott hideg vajjal és egy csipet sóval dolgozd össze gyors mozdulatokkal, majd adj hozzá 6 evőkanálnyi hideg vizet, és gyúrd egyneműre! Csomagold folpackba és tedd ezt is a hűtőbe pihenni!

20 perccel később vedd elő a tésztát és a piteformát is! Lisztezett deszkán vagy szilikon gyúrólapon nyújtsd ki a tésztát, és helyezd a formába! Szúrkáld meg egy villával, majd 2 percre tedd be a mélyhűtőbe!

A 220 fokra előmelegített sütőbe lesúlyozva helyezd be a hideg tésztát. Süsd világosbarnára, majd tedd félre, amíg elkészíted a tölteléket!

Magozd ki a barackokat, a tojásokat pedig válaszd szét! A tojás fehérjéjéből verj habot! A túrót dolgozd össze a joghurttal, adj hozzá némi reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, vaníliát és a porcukrot. Ezután nagyon óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habját.

Az így kapott krémet töltsd a kihűlt piteformába, a felszeletelt barackot pedig helyezd a tetejére! A pitét az előmelegített sütőbe tedd még be 20-30 percre, és már kész is az ínycsiklandozó barackos-túrós pite!

 

Gyümölcsös nyári sütemény: ribizlis álom

De nem csak a barack az a gyümölcs, amiből isteni nyári süteményt lehet készíteni.

Mit szólsz például a ribizlihez? Összetéveszthetetlen íze felejthetetlenné teszi az élményt!

Hozzávalók

A ribizlis álom tésztából és krémből áll össze, némi díszítéssel a tetején.

A tésztához 8 tojás, 8 evőkanál cukor és 8 evőkanál liszt szükséges, valamint 1 teáskanál sütőpor és 1 teáskanál szódabikarbóna.

A krémhez pedig 1 liter tejre, 8 evőkanál búzadarára, 20 dkg margarinra, 20 dkg porcukorra és kb. 50-60 dkg ribizlire lesz szükséged.

Elkészítés

A ribizlis álom tésztájának elkészítése a tojások szétválasztásával kezdődik. A tojás sárgáját ki kell keverned cukorral, habosra. A fehérjéjét pedig kemény habbá verd fel!

A lisztbe keverd bele a sütőport és a szódabikarbónát. A kemény habba öntsd bele a cukros tojássárgáját, és óvatosan keverd össze! Szitáld bele a liszt keveréket is, és folytasd az óvatos összekeverést.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 15-20 cm x 30-40 cm méretű tepsibe) öntsd bele a masszát, és egyenletesen simítsd el. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd, 20-25 percig.

Amíg sül a tészta, belevághatsz a krém elkészítésébe. Kezdd egy hagyományos tejbegríz elkészítésével a tejből és a búzadarából – de cukor nélkül! Majd hagyd kihűlni a grízt. Közben a szobahőmérsékletű margarint keverd ki a porcukorral, és öntsd a már teljesen kihűlt tejbegrízbe. Keverd össze az egészet, miközben beleteszed a megmosott ribizli szemeket.

Miután megsült a tészta, hagyd kihűlni, és óvatosan húzd le róla a sütőpapírt. Vágd félbe vízszintesen. Az alsó részre egyenletesen kend rá a krémet, majd helyezd rá vissza a felső részt! Pár óráig még hűtsd és pihentesd az egészet hűtőben. Végül díszítésként még szórd meg porcukorral, és helyezz rá pár ribizlit is!

 

Reméljük, tudtunk adni pár ötletet, hogy milyen könnyű nyári sütemények eshetnének jól a kánikulában! Ha pedig valamilyen eszköz hiányzik még az elkészítésükhöz, nézz szét webáruházunkban: nálunk biztosan megtalálod, amire szükséged van!

Hasonló cikkeink a témában:

Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?

2024. 04. 19.

Tovább olvasom


Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink