gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Melyik írónk kedvence a citromos kolbász?

2018. 12. 09.

Melyik írónk kedvence a citromos kolbász?

A magyar kultúrában olyan mélyen beépült a kolbász, ez a paprikás, füstölt és pikáns csodaétek, hogy abból kikopni már sosem fog. Alig van lemaradva a gulyás, pálinka, paprika szentháromságtól, ami, valljuk be, szép teljesítmény. Kicsit olyan, mintha kolbászpillérekre épült volna nemzeti identitásunk cifra építménye, hogy egy ilyen zsíros-szaftos képzavarral éljek.

Nem csoda, hogy a kultúránk meghatározó alakjai, a magyar írók is gyakran megemlékeznek a kolbász jótékony hatásairól, vagy szimplán csak hódolnak a kolbászos gasztroörömöknek. Erre hozunk pár érdekes példát az alábbiakban!

Kolbász az íróasztalnál: Krúdy Gyula és a zseniális zabálás

Talán a legegyértelműbb ebből a szempontból Krúdy Gyula, akinél a kolbász szinte evidencia, hiszen ő a zseniális írásai mellett a nagy zabálásairól ismert, írásainak jelentős részében irodalom és gasztronómia kibogozhatatlanul összefonódik. Bár inkább a körömpörkölt és a velős csont iránti rajongása maradt fenn, lánya, Zsuzsa számolt be róla, hogy hétköznapokon a tarhonyás kolbász is népszerű étek volt náluk. Emellett a legjobb gasztroírónk egy kevésbé közismert kolbásztípusért is odavolt, amit külön neki készítettek Pilis városában: ez a citromos kolbász volt. Tudjuk, furán hangzik, Krúdy viszont még csak nem is volt egyedül ezzel a szenvedélyével: Kossuth szintén nagy kedvelője volt a különleges kolbásznak. 


A citromos kolbászt is lehet ám grillezni!

Lackfi János: kolbász a költői konyhában

Ha pedig a kortársak közül kell valakit kiemelni, Lackfi Jánosra esik a választásunk. Az egyik legszellemesebb költőnkről tudjuk például, hogy a zsámbéki termelői piacról szerzi be a kolbászt. Milyenek a magyarok? című sorozatában pedig arról, ír, hogy húst hússal eszünk, mint mondja, "a magyar kedvenc gyümölcse a kolbász, zöldségnek fogyaszt hozzá egy kis szalonnát is". Hát igen, ezzel nehéz lenne vitatkozni. De a szerző egyik posztjában (vagyis Levágott fül című könyvében) a gombából készült kolbászról is ír. Miért is ne? A vegán kolbász úgyis egyre ismertebb finomság - hús nélkül is lehetünk húsimádók.

Akinek a fentikkel meghoztuk - pontosabban íróink meghozták - a kedvét, és kipróbálná a citromos kolbászt, annak adunk hozzá egy receptet:

Hozzávalók:

- 1 kg apróhús

- 2 dkg zsír

- 2 dkg só

- 1 g őrölt fehérbors

- 1 citrom

- 1 zsemle

- 2 dl tej, (opcionálisan kakukkfű)

Elkészítés:

A ledarált húst sózzuk, borsozzuk, majd a tejbe áztatott és jól elmorzsolt zsemlét, illetve a citrom reszelt héját hozzáadjuk. Miután eldolgoztuk, bélbe töltjük* és kizsírozott tepsiben pirosra sütjük.

*A töltéshez pedig a Tre Spade 7 literes álló töltőjét ajánljuk, így az előkészületekkel pillanatok alatt megvagyunk, és koncentrálhatunk a kellemesebb dolgokra - például a kolbászra vagy az irodalomra!

Nézz szét kínálatunkban és szerezz be minőségi eszközöket az otthoni kolbásztöltéshez!