Melyik írónk kedvence a citromos kolbász?
2018. 12. 09.
A magyar kultúrában olyan mélyen beépült a kolbász, ez a paprikás, füstölt és pikáns csodaétek, hogy abból kikopni már sosem fog. Alig van lemaradva a gulyás, pálinka, paprika szentháromságtól, ami, valljuk be, szép teljesítmény. Kicsit olyan, mintha kolbászpillérekre épült volna nemzeti identitásunk cifra építménye, hogy egy ilyen zsíros-szaftos képzavarral éljek.
Nem csoda, hogy a kultúránk meghatározó alakjai, a magyar írók is gyakran megemlékeznek a kolbász jótékony hatásairól, vagy szimplán csak hódolnak a kolbászos gasztroörömöknek. Erre hozunk pár érdekes példát az alábbiakban!
Kolbász az íróasztalnál: Krúdy Gyula és a zseniális zabálás
Talán a legegyértelműbb ebből a szempontból Krúdy Gyula, akinél a kolbász szinte evidencia, hiszen ő a zseniális írásai mellett a nagy zabálásairól ismert, írásainak jelentős részében irodalom és gasztronómia kibogozhatatlanul összefonódik. Bár inkább a körömpörkölt és a velős csont iránti rajongása maradt fenn, lánya, Zsuzsa számolt be róla, hogy hétköznapokon a tarhonyás kolbász is népszerű étek volt náluk. Emellett a legjobb gasztroírónk egy kevésbé közismert kolbásztípusért is odavolt, amit külön neki készítettek Pilis városában: ez a citromos kolbász volt. Tudjuk, furán hangzik, Krúdy viszont még csak nem is volt egyedül ezzel a szenvedélyével: Kossuth szintén nagy kedvelője volt a különleges kolbásznak.
A citromos kolbászt is lehet ám grillezni!
Lackfi János: kolbász a költői konyhában
Ha pedig a kortársak közül kell valakit kiemelni, Lackfi Jánosra esik a választásunk. Az egyik legszellemesebb költőnkről tudjuk például, hogy a zsámbéki termelői piacról szerzi be a kolbászt. Milyenek a magyarok? című sorozatában pedig arról, ír, hogy húst hússal eszünk, mint mondja, "a magyar kedvenc gyümölcse a kolbász, zöldségnek fogyaszt hozzá egy kis szalonnát is". Hát igen, ezzel nehéz lenne vitatkozni. De a szerző egyik posztjában (vagyis Levágott fül című könyvében) a gombából készült kolbászról is ír. Miért is ne? A vegán kolbász úgyis egyre ismertebb finomság - hús nélkül is lehetünk húsimádók.
Akinek a fentikkel meghoztuk - pontosabban íróink meghozták - a kedvét, és kipróbálná a citromos kolbászt, annak adunk hozzá egy receptet:
Hozzávalók:
- 1 kg apróhús
- 2 dkg zsír
- 2 dkg só
- 1 g őrölt fehérbors
- 1 citrom
- 1 zsemle
- 2 dl tej, (opcionálisan kakukkfű)
Elkészítés:
A ledarált húst sózzuk, borsozzuk, majd a tejbe áztatott és jól elmorzsolt zsemlét, illetve a citrom reszelt héját hozzáadjuk. Miután eldolgoztuk, bélbe töltjük* és kizsírozott tepsiben pirosra sütjük.
*A töltéshez pedig a Tre Spade 7 literes álló töltőjét ajánljuk, így az előkészületekkel pillanatok alatt megvagyunk, és koncentrálhatunk a kellemesebb dolgokra - például a kolbászra vagy az irodalomra!
Nézz szét kínálatunkban és szerezz be minőségi eszközöket az otthoni kolbásztöltéshez!