gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Mindent a metélőhagymáról

2024. 07. 01.

Mindent a metélőhagymáról

Mi is az a metélőhagyma?

A hagymaformák legkisebb fajába tartozó növény a kötözőhagyma és az újhagyma mellett a tavasz hírnöke. Egész Európában kedvelt és elterjedt, már évszázadok óta ismert és használt fűszernövény. Még az Alpok legmagasabb részein is megterem, így nem csoda, hogy fontos szerepet tölt be a régió konyháiban.

Sokan azt állítják, hogy a Földközi-tenger vidékéről származik, mások szerint Közép-Ázsiából. Ami biztos, hogy egyaránt előfordul Európa, Ázsia és Észak-Amerika magas hegyein.

 

Fűszernövény, ráadásul nem is akármilyen!

Sikerét hosszú, üreges, fűre hasonlító, levele fűszeres-, hagymás ízű levelének köszönheti. Az, hogy mihez használod, valójában csak rajtad múlik! Raguk, levesek, húsok, szószok, de tojásos ételek, saláták, lágy sajtok vagy szendvicsek ízesítésére is remek választás.

Francia, német és osztrák fogásokhoz kifejezetten jól illik. A bécsi konyhában kapja talán a leghangsúlyosabb szerepet: legyen szó a Tafelspitz (főtt marhahús) mellé tálalt metélőhagyma-mártásról, vagy akár a marhahúsleves díszítéséről. Ezért sem meglepő, hogy sokan német nevén, snidlingként vagy snittlingként ismerik.

 

Így használd!

A friss leveleket a tőről kell leszakítani vagy levágni. Fontos, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt szabad szüretelni, mert nagyon gyorsan fonnyad, amitől keserű lesz. Ha szeretnéd mégis tovább tárolni a levágott leveleket, aprítva lefagyaszthatod, vagy kiszáríthatod őket.

Ne főzd, mert úgy elveszti az ízét! A kész ételt csak tálalás előtt szórd meg vele, így kihozhatod belőle a maximumot. A levelek mellett a növény virága is ehető, tökéletes párosítás tojásos, burgonyás ételek mellé. (Darálásához meleg szívvel ajánljuk: zöldfűszer daráló!)

 

Nem csak az íze jó!

Persze az íze sem utolsó, de a metélőhagyma a számos jótékony hatásának köszönhetően egy igazi superfood. Nem csak fűszerként, hanem gyógynövényként is használhatod: remek véralvadásgátló, sőt antibakteriális és gyomorerősítő hatású.

A metélőhagyma tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az A és C vitamin mellett magas a vas-, kalcium-, folsav és kéntartalma. Kis mennyiségben kolin is található benne, amely pozitív hatással van a hangulatra, az idegrendszerre és még a memóriára is.

Magyarországon a középkortól ismert fűszernövény. A mai modern korból már érdekesnek tűnhet, de a középkorban az akkori, gyógynövényekkel gyógyító orvosok gyomorproblémák, székrekedés, melankólia és még nagyothallás esetén is a metélőhagymához nyúltak.

 

Friss fűszernövény télen?

A metélőhagyma termesztéséhez nincs szükség nagy helyre, így nem kell lemondanod róla kertes ház vagy konyhakert nélkül sem. Erkélyen, de még akár a konyha ablakában is tökéletes helye lesz! Nyár elején megjelennek rajta a gyönyörű, kékeslila virágok, így díszíti, színesti kerted, erkélyed, otthonod.

A legjobb benne, hogy ha otthon termeszted, akkor télen is friss fűszerhez és egyszerű, olcsó, finom vitaminforráshoz juthatsz. Az egyik leghidegtűrőbb hagymaféle, akár a mínusz 10 fok alatti hőmérsékletet is kibírja. Az sem gond, ha nem éri mindig napfény, félárnyékos környezetben fejlődik a legjobban. A rendszeres öntözés nagyon meggyorsítja a növekedését, de jól tűri a szárazságot is, kevés vízze is beéri.

Ez a növény amennyire hasznos és sokszínű, annyira keveset kell vele foglalkozni, így egy főnyeremény azoknak, akik vágynak a friss fűszerekre, de túl nagy falatnak érzik a folyamatos kertészkedést.

 

Ha így csinálod, biztos a siker

Hidd el, tényleg lehetséges, hogy friss, otthon termesztett fűszernövényekkel dobd fel a hétköznapokat, még akkor is, ha egyébként még egy kaktuszt sem tudsz életben tartani. Persze ehhez szükséged lesz egy kis segítségre!

Szerencsére már létezik olyan okos virágláda, ami mindent elintéz helyetted: a Véritable Classic okos kert egy olyan beltéri virágláda, amely teljesen önellátó. Neked nem neked kell emlékezned arra, hogy mikor locsoltad utoljára a növényeid, sőt azon sem kell aggódnod, hogy elég napfény éri-e őket! A Véritable CLASSIC automatikus fényt, öntözést és tápanyagokat biztosít, így a nyaralás, a hosszabb távollét vagy az egyszerű feledékenység sem jelent majd kihívást fűszernövényeidnek.

A csomagban találsz 4 magpatront, így – a kakukkfű, édes bazsalikom és fodros petrezselyem mellett – hamarosan friss metélőhagymát is szüretelhetsz!

 

Egy kattintásra vagy az okos kerttől, és a mindig friss metélőhagymától – ne szalaszd el a lehetőséget!


Kapcsolódó termékeink