Sáfrányos, pisztáciás BABKA
2022. 12. 18.
Mai receptünket pedig a téli napokra hangoltuk, készítsd el Te is, munkádat most is receptvideóval segítjük!
Tészta
150 ml tej (3%-os)
1 gramm sáfrány
4 evőkanál cukor
25 gramm friss élesztő
125 gramm szobahőmérsékletű vaj
2 szobahőmérsékletű tojás
360-420 gramm liszt
Hozzávalók a töltelékhez:
200 gramm pisztáciavaj
65 gramm apróra vágott pisztácia
45 gramm cukor
Hozzávalók a cukorsziruphoz:
70 gramm cukor
50 ml víz
Sáfrányos, pisztáciás BABKA lépésről lépésre:
1. A tésztakészítéshez szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!
2. Morzsold bele a tálba az élesztőt.
3. A tejet a sáfránnyal és a cukorral 37 °C-ra melegítsd fel, majd vedd le a tűzről, és öntsd bele ANKARSRUM robotgéped fém táljába.
4. Folyamatos alacsony fokozaton történő keverés mellett egyesével add hozzá a tojásokat, a vajat, és a sót, majd magasabb fokozatra kapcsolva, fokozatosan adagold hozzá a lisztet is. A tésztát körülbelül 10 percig dolgozd ki a robotgépben, közepes sebességgel.
5. Amikor a tészta rugalmas, fényes és elkezd elválni a tál falától, akkor készen áll, hogy lefedve a hűtőben megkeljen, legalább 8 órán át.
6. A tésztát helyezd lisztezett felületre, szórd meg a tetejét liszttel és nyújtsd ki kb. 25 x 40 cm-es téglalappá. Most kend rá a tölteléket (pisztáciavaj, apróra vágott pisztácia és cukor), de hagyj ki egy kb 2 cm-es sávot az egyik hosszú oldalán. Tekerd fel a tésztát az ellenkező hosszú oldaláról indulva.
7. A tekercset éles késsel hosszában oszd fel két részre és fordítsd a vágási felületet felfelé. Nézd meg, ebben a videóban, hogy hogyan csináld, majd fond össze a két csíkot és formálj belőlük koszorút.
8. Óvatosan emeld át a kész koszorút egy kerek sütőformába, és letakarva 1 órát keleszd.
9. Amíg a koszorú kel, forrald fel a cukrot a vízzel, amíg a cukor fel nem oldódik, majd hagyd kihűlni. Ez lesz a cukorszirup.
10. A babka sütéséhez melegítsd elő a sütőt 200°C-ra és kb. 25-30 percig süsd a koszorút a sütő alsó részében, amíg szép színt nem kap. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült.
ANKA tipp:
A koszorút azonnal kend meg a cukorsziruppal és fogyasztás előtt hagyd kihűlni. Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segítségével.