Sütemény receptek nyár eleji gyümölcsökből
2024. 06. 18.
Sütemény receptek nyár eleji gyümölcsökből
A napsütéses napokon nincs is jobb, mint egy könnyű és frissítő sütemény, ami az évszak ízeit hozza el neked. Az eper, a cseresznye, a ribizli, az áfonya és a málna mind olyan gyümölcsök, amelyekből csodás desszerteket varázsolhatsz.
Képzeld el, ahogy a konyhádban készül a finom epres pite vagy a krémes ribizlis sajttorta, és az egész házat belengi a sütőből áradó, mennyei illat! Ezek a receptek nem csak könnyen elkészíthetők, de garantáltan mosolyt csalnak az arcokra a családi és baráti összejöveteleken is.
Próbáld ki a recepteket, és élvezd a nyár ízeit minden falatban!
Eper
Az eper nem csak a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hanem valódi szupersztár a konyhában is. Friss, édes íze és élénk piros színe szinte mindenkit elvarázsol.
Sőt, a benne található C-vitamin erősíti az immunrendszert, míg az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben, így lassítva az öregedési folyamatokat. Az eper alacsony kalóriatartalmú, ezért diétázóknak is kiváló választás lehet. Nem beszélve arról, hogy a magas rosttartalma hozzájárul az emésztés egészségéhez.
Epres pite
Hozzávalók:
- 250 g eper
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 1 tojás
- vaníliakivonat
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat!
- Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot!
- Forgasd bele az apróra vágott epret!
- Öntsd a keveréket egy kivajazott piteformába, és süsd 30 percig!
Epres-mascarpone torta
Hozzávalók:
- 300 g eper (díszítéshez szeleteld ezzel: szamóca szeletelő)
- 250 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 200 g babapiskóta
- 1 dl tej
- vaníliás cukor
Elkészítés:
- Keverd össze a mascarponét és a porcukrot!
- Áztasd a babapiskótákat tejbe és rendezd el egy tortaformában!
- Rétegezd a mascarpone krémet és az epreket a babapiskótákra!
- Hűtsd le legalább 2 órára!
Cseresznye
A cseresznye a nyár egyik legédesebb kincse, amit nemcsak az íze, hanem a jótékony hatásai miatt is érdemes beiktatni az étrendedbe. Ezek az apró, piros gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Tudtad például, hogy a cseresznye kiváló forrása az A-vitaminnak, ami jótékony hatással van a szemre és a bőrre is?
Emellett a cseresznyében található melatonin segíthet a jobb alvásban, így este is nyugodtan majszolhatsz belőle néhány szemet. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig segít a gyulladások csökkentésében.
A cseresznye alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma révén ideális választás lehet a diétázóknak is. Ráadásul rendkívül sokoldalú a konyhában: készíthetsz belőle pitét, clafoutis-t, vagy akár frissítő gyümölcssalátát is.
Cseresznyés clafoutis
Hozzávalók:
- 300 g cseresznye (magozd ki mindenképp)
- 100 g liszt
- 100 g cukor
- 3 tojás
- 2 dl tej
- vaníliás cukor
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Keverd össze a lisztet, a cukrot,a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot!
- Tegyél a kivajazott sütőformába a cseresznyéket!
- Öntsd rá a tésztát, és süsd 40 percig!
Ribizli
A ribizli az egyik legizgalmasabb nyári gyümölcs. Tele van C-vitaminnal, segít a szervezetednek a fertőzések elleni küzdelemben. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig az emésztést is támogatja.
A konyhában is remek társ lehet: készíthetsz belőle ínycsiklandó ribizlis sajttortát, ami a savanykás ribizli és az édes krémsajt tökéletes párosítása, vagy akár egy frissítő ribizlis limonádét is, ami a nyári hőségben igazi felüdülés. A ribizli savanykás íze különösen jól illik a desszertekhez, de salátákban és mártásokban is megállja a helyét.
Ribizlis sajttorta
Hozzávalók:
- 200 g ribizli
- 250 g krémsajt
- 100 g cukor
- 200 g keksz
- 100 g vaj
- 2 tojás
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Zúzd össze a kekszet, és keverd össze az olvasztott vajjal!
- Nyomkodd a keveréket egy tortaformába!
- Keverd össze a krémsajtot, a cukrot és a tojásokat!
- Add hozzá a ribizlit, és öntsd a kekszes alapra!
- Süsd 45 percig!
Áfonya
Az áfonya kiváló forrása a K-vitaminnak. A benne található antocianinok pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
A konyhában az áfonya igazi jolly joker: kiválóan használható süteményekben, muffinokban, turmixokban vagy akár salátákban is. Próbáld ki a klasszikus áfonyás muffint, ami gyorsan elkészíthető és mindig nagy sikert arat, vagy keverj össze egy frissítő áfonyás joghurtot reggelire.
Áfonyás muffin
Hozzávalók:
- 200 g áfonya
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 1 dl tej
- sütőpor
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Keverd össze a lisztet, a cukrot és a sütőport!
- Add hozzá a tojásokat, a vajat és a tejet.
- Forgasd bele az áfonyát!
- Töltsd a keveréket muffin formákba, és süsd 20 percig!
Málna
A málna a nyár egyik legfinomabb gyümölcse. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatod bármilyen étkezés során, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.
Próbáld ki a málnás brownie receptjét, ahol a málna savanykás íze tökéletesen harmonizál a csokoládé gazdag édességével!
Málnás brownie
Hozzávalók:
- 200 g málna
- 200 g étcsokoládé
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 100 g liszt
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Olvaszd meg az étcsokoládét és a vajat!
- Keverd hozzá a cukrot és a tojásokat!
- Add hozzá a lisztet, majd a málnát!
- Öntsd a keveréket egy tepsibe, és süsd 25 percig!
Reméljük, hogy ezekkel a receptekkel sikerül feldobnod a nyári délutánokat! Ne feledd, a legjobb sütemények mindig a legfrissebb gyümölcsökkel készülnek!
Tőlünk pedig bármikor beszerezheted a sütéshez szükséges eszközöket!