gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Sütemény receptek nyár eleji gyümölcsökből

2024. 06. 18.

Sütemény receptek nyár eleji gyümölcsökből

Sütemény receptek nyár eleji gyümölcsökből

A napsütéses napokon nincs is jobb, mint egy könnyű és frissítő sütemény, ami az évszak ízeit hozza el neked. Az eper, a cseresznye, a ribizli, az áfonya és a málna mind olyan gyümölcsök, amelyekből csodás desszerteket varázsolhatsz.

Képzeld el, ahogy a konyhádban készül a finom epres pite vagy a krémes ribizlis sajttorta, és az egész házat belengi a sütőből áradó, mennyei illat! Ezek a receptek nem csak könnyen elkészíthetők, de garantáltan mosolyt csalnak az arcokra a családi és baráti összejöveteleken is.

Próbáld ki a recepteket, és élvezd a nyár ízeit minden falatban!

 

Eper

Az eper nem csak a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hanem valódi szupersztár a konyhában is. Friss, édes íze és élénk piros színe szinte mindenkit elvarázsol.

Sőt, a benne található C-vitamin erősíti az immunrendszert, míg az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben, így lassítva az öregedési folyamatokat. Az eper alacsony kalóriatartalmú, ezért diétázóknak is kiváló választás lehet. Nem beszélve arról, hogy a magas rosttartalma hozzájárul az emésztés egészségéhez.

Epres pite

Hozzávalók:

  • 250 g eper
  • 200 g liszt
  • 100 g cukor
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
  • vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  2. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat!
  3. Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot!
  4. Forgasd bele az apróra vágott epret!
  5. Öntsd a keveréket egy kivajazott piteformába, és süsd 30 percig!

 

Epres-mascarpone torta

Hozzávalók:

  • 300 g eper (díszítéshez szeleteld ezzel: szamóca szeletelő)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 200 g babapiskóta
  • 1 dl tej
  • vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. Keverd össze a mascarponét és a porcukrot!
  2. Áztasd a babapiskótákat tejbe és rendezd el egy tortaformában!
  3. Rétegezd a mascarpone krémet és az epreket a babapiskótákra!
  4. Hűtsd le legalább 2 órára!

 

Cseresznye

A cseresznye a nyár egyik legédesebb kincse, amit nemcsak az íze, hanem a jótékony hatásai miatt is érdemes beiktatni az étrendedbe. Ezek az apró, piros gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Tudtad például, hogy a cseresznye kiváló forrása az A-vitaminnak, ami jótékony hatással van a szemre és a bőrre is?

Emellett a cseresznyében található melatonin segíthet a jobb alvásban, így este is nyugodtan majszolhatsz belőle néhány szemet. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig segít a gyulladások csökkentésében.

A cseresznye alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma révén ideális választás lehet a diétázóknak is. Ráadásul rendkívül sokoldalú a konyhában: készíthetsz belőle pitét, clafoutis-t, vagy akár frissítő gyümölcssalátát is.

 

Cseresznyés clafoutis

Hozzávalók:

  • 300 g cseresznye (magozd ki mindenképp)
  • 100 g liszt
  • 100 g cukor
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  2. Keverd össze a lisztet, a cukrot,a  tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot!
  3. Tegyél a kivajazott sütőformába a cseresznyéket!
  4. Öntsd rá a tésztát, és süsd 40 percig!

 

Ribizli

A ribizli az egyik legizgalmasabb nyári gyümölcs. Tele van C-vitaminnal, segít a szervezetednek a fertőzések elleni küzdelemben. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig az emésztést is támogatja.

A konyhában is remek társ lehet: készíthetsz belőle ínycsiklandó ribizlis sajttortát, ami a savanykás ribizli és az édes krémsajt tökéletes párosítása, vagy akár egy frissítő ribizlis limonádét is, ami a nyári hőségben igazi felüdülés. A ribizli savanykás íze különösen jól illik a desszertekhez, de salátákban és mártásokban is megállja a helyét.

Ribizlis sajttorta

Hozzávalók:

  • 200 g ribizli
  • 250 g krémsajt
  • 100 g cukor
  • 200 g keksz
  • 100 g vaj
  • 2 tojás

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  2. Zúzd össze a kekszet, és keverd össze az olvasztott vajjal!
  3. Nyomkodd a keveréket egy tortaformába!
  4. Keverd össze a krémsajtot, a cukrot és a tojásokat!
  5. Add hozzá a ribizlit, és öntsd a kekszes alapra!
  6. Süsd 45 percig!

 

Áfonya

Az áfonya kiváló forrása a K-vitaminnak. A benne található antocianinok pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

A konyhában az áfonya igazi jolly joker: kiválóan használható süteményekben, muffinokban, turmixokban vagy akár salátákban is. Próbáld ki a klasszikus áfonyás muffint, ami gyorsan elkészíthető és mindig nagy sikert arat, vagy keverj össze egy frissítő áfonyás joghurtot reggelire.

Áfonyás muffin

Hozzávalók:

  • 200 g áfonya
  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • 100 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • sütőpor

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  2. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a sütőport!
  3. Add hozzá a tojásokat, a vajat és a tejet.
  4. Forgasd bele az áfonyát!
  5. Töltsd a keveréket muffin formákba, és süsd 20 percig!

 

Málna

A málna a nyár egyik legfinomabb gyümölcse. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatod bármilyen étkezés során, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.

Próbáld ki a málnás brownie receptjét, ahol a málna savanykás íze tökéletesen harmonizál a csokoládé gazdag édességével!

Málnás brownie

Hozzávalók:

  • 200 g málna
  • 200 g étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 100 g liszt

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  2. Olvaszd meg az étcsokoládét és a vajat!
  3. Keverd hozzá a cukrot és a tojásokat!
  4. Add hozzá a lisztet, majd a málnát!
  5. Öntsd a keveréket egy tepsibe, és süsd 25 percig!

 

Reméljük, hogy ezekkel a receptekkel sikerül feldobnod a nyári délutánokat! Ne feledd, a legjobb sütemények mindig a legfrissebb gyümölcsökkel készülnek!

Tőlünk pedig bármikor beszerezheted a sütéshez szükséges eszközöket!


Kapcsolódó termékeink